Súlyos megbetegedések a HPV (Gardasil) oltás után

2009. február elején jelentették a spanyol egészségügyi hatóságok, hogy két tizenéves lány megbetegedett, miután a Gardasil nevű, méhnyakrák és genitális szemölcsök elleni vakcina második dózisát megkapták egy regionális oltási program keretében Valencia tartományban. Hogy mindenki értse, az oltási program azt jelenti, hogy adópénzekből a gyógyszergyártók kísérleteznek gyerekeinken, és ha ezt megtagadjuk, börtönnel fenyegetnek. A két lány kórházi ápolásra szorult fokozatosan kialakuló eszméletvesztés és alsó végtagi izomrángás miatt. Ma már állapotuk stabil. A gyártó (Merck és Sanofi-Aventis) kivizsgálást rendelt el az esetekkel kapcsolatban, de most még tagadják, hogy mellékhatással lenne dolgunk.


Mivel mindkét esetben ugyanazon gyártási tételből származó oltóanyaggal történt az oltás, megelőző intézkedésként átmenetileg felfüggesztették ezek alkalmazását Spanyolországban. 76 ezer adag oltóanyag került így ki a forgalomból. Korábban Franciaország, Németország, Olaszország és Svájc is kapott ebből a gyártási számú (NH52670) oltóanyagból. Az esemény kivizsgálása jelenleg is tart, magát az oltási programot nem állították le.

Magyarországon a jelzett gyártási számú oltóanyag nem került forgalomba. A vakcinát az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMEA) törzskönyvezte, az Európai Unió egészére érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik. Hazánkban 2006. decembere óta kapható a gyógyszertárakban.

A HPV védőoltások széleskörű alkalmazását számos orvos kritizálja a potenciális veszélyek és az alig számottevő előnyei miatt. Egyrészt a HPV oltást sosem tesztelték gyerekeken (most élesben végzik ezt), másrészt nem történt vizsgálat arra vonatkozólag sem, hogy milyen mértékben csökkenti a méhnyakrák előfordulási arányát.

Azt is többen az oltás ellenérveként hozzák fel, hogy miközben a PAP vizsgálat nagyrészt megelőzi a betegség kialakulását, a védőoltás ezt már nem javította, mivel az oltás nem ad teljes védelmet. Az oltást követően is folytatni kell a PAP tesztet rendszeresen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top