• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Csoki, szívbetegség, stressz és a nők

2008 nov 13 Szóljon hozzá

A csokoládérajongók megnyugodhatnak. A legutóbbi tanulmányokból származó beszámolók számtalan okot adtak nekik arra, hogy folytassák a csokoládéevést, anélkül, hogy bűnösnek éreznék magukat. Több tanulmány is igazolta azt a korábban már sejtett tényt, hogy a csokoládéban található kakaó hatásos az amerikaiak első számú gyilkosa ellen, ami a szívbetegség.

Egy másik komoly fenyegetés az egészségünknek a környezetszennyezés, ami szintén jelentősen csökkenthető csokoládéevéssel. És a hír főleg a nőknek szól!

Az epidemiológiai vizsgálatok alátámasztották a feltevést, hogy a flavonoidokat tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Flavonoidok szinte minden növényben találhatók, de a kakaó különösen gazdag a flavonoidoknak egy típusából, amit flavonolnak hívnak. Több, a kakaóval folyatott klinikai kísérlet igazolta, hogy nem csupán a vérlemezkék állapotában okoz javulást, de a vérnyomást is normalizálja.

Kakaó és a szívbetegségek

2008 áprilisában a Journal Nutrition mutatott be egy kettősvak kísérletet, ami a napi kakaófogyasztás hatását vizsgálta 49 felnőtt részvételével. Mielőtt elkezdték a vizsgálatot, az összes résztvevőnek két héten át, az ottani orvosok által javasolt „szív-diétát” kellett ennie. Ez után kétfelé választották a csoportot, és az egyik csoport kapott naponta annyi étcsokit, ami adagonként 180mg flavonolt tartalmazott. Ez nagyjából két szelet volt, amit a nap során két alkalommal ettek meg. A résztvevők 8 héten keresztül naponta kétszer megették a csokijukat, és mást nem változtattak.  A nyolcadik hét végén a csokis csoportban az összes résztvevőnek látványosan csökkent a koleszterinszintje, a vérnyomása és szinte az összes paramétere, ami a szívbetegségekkel kapcsolatos.

Kakaó és a méregtelenítés

Az Immunopathology és Pharmacology International Journal 2008 április-júniusi számában, egy érdekes kísérleti tanulmány jelent meg. Röviden, a tanulmányból az derült ki, hogy a kakaóban található fitotápanyagok látványosan csökkentették a tüdőbetegségek kialakulását kísérleti egerekben, akiket dízel kipufogógáz belélegzésére bírtak rá – erőszakkal. Az elemzés azt mutatta, hogy a kakaóban található proanthocyanidinek megakadályozták a tüdősérülést okozó molekulák letapadását.

Kakaó és a stressz

Régóta ismert, hogy a stressz a viselkedési zavarok mellett metabolikus változásokat is előidézhet. A tartós idegi feszültség hatására az ember rendellenes élettani tüneteket produkál, ami összefüggésben van a táplálkozásával is. Az Appetite Magazin április 25.-i számában egy tanulmányt ismertet, amiben a fentebb említett cikkel ellentétben szerencsés egerek szerepeltek. Azt vizsgálták, hogy hogyan befolyásolja a viselkedésüket a csoki evés.

A stressz hatására a fiú patkányok a nőstényeknél több csokit ettek és egy kicsit el is híztak. Magasabb lett a koleszterinszintjük és a vércukruk is. Velük ellentétben a lányoknak semmi negatív hatást nem okozott az egészségükben a csokoládé, amellett, hogy pozitívan hatott a viselkedésükre. A természet ezt is jól megtervezte. Közismert az emberek közt is, hogy a nők szívesebben nyúlnak a csokoládéhoz stressz esetén, mint férfiak.

A cikk utóélete:

Most kiakadtam! Mintha egy Kiskegyed cikket olvastam volna a hírleveletekben:
És a cukor ??????? Hol kapni cukor nélküli csokoládét? Vagy akkor írjátok le, hogy gyümölcscukrosat kell keresni (horror áron).
Pedig Ti tudjátok a legjobban, de most csalódtam.
Csak a vicc kedvéért ideteszem, bár nem hiszem hogy fel kéne okosítanom Titeket:
http://drimmun.com/egeszseges-taplalkozas/a-cukor-mereg.html
Üdv, és a legjobbakat:
Péter István

Kedves István! Alapvetően igazad van. Ez talán a fürdővíz kontra gyerek esete.

Azért nem életveszélyes a dolog. A cikk a kakaóról szól. A csoki nagy mennyiségben tartalmaz kakaót. Van, amelyik 70%-ban, vagy még az felett is. És élvezhető, finom csokikról van szó.

Manapság már minden rendes szupermarketban is megtalálható, a kedvenc csokiboltomban a sétálóutcán pedig rengeteg van belőle.

Az észrevételed miatt fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az olcsó, csokoládénak látszó tárgyak esetében a fenti cikk nem alkalmazható mentségként. Egy Mars, Bounty, Snickers, vagy egyéb édességek esetén a cukor teszi ki a tömeg 60-70%-át. Amennyiben ilyet eszik valaki, akkor nem a kakaó, hanem a cukor előnyös tulajdonságait fogja „élvezni”.

Kösz, hogy helyesbítettél.

kakaó stressz 2008-11-13
Facebook Pinterest Email PrintTovább
Előző cikk:

Hatékonyabb mint a rákgyógyszerek és biztonságos, mint egy szelet kenyér

Következő cikk:

A csodálatos reggeli ébredés hat szabálya

Hasonló írások

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Stressz és szívroham: Van összefüggés?

Stressz és szívroham: Van összefüggés?

Íme 15 egyszerű lépés a stressz és a szorongás enyhítésére!

Íme 15 egyszerű lépés a stressz és a szorongás enyhítésére!

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Az ashwagandha egy örökzöld cserje, amely Indiában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein nő. A hagyományos gyógyászatban régóta használjá ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

6 hihetetlenül gyakori tápanyaghiány

6 hihetetlenül gyakori tápanyaghiány

Ez a 8 szokás segíthet a biológiai öregedés lassításában!

Ez a 8 szokás segíthet a biológiai öregedés lassításában!

A halolaj számos jótékony hatással bír a férfiak esetében

A halolaj számos jótékony hatással bír a férfiak esetében

A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

Útmutató az antioxidáns ételekhez

Útmutató az antioxidáns ételekhez

Gyulladást okozó ételek, amiket jobb, ha te is elkerülsz!

Gyulladást okozó ételek, amiket jobb, ha te is elkerülsz!

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Találkoztam valakivel akinek Neuralink van a fejében

Friss hozzászólás

  • Gyulladást okozó ételek, amiket jobb, ha te is elkerülsz!

    admin

    Mint minden zsíroldékony vitamin esetében, célszerű valamenn...

  • Íme a vashiányos vérszegénység 9 jele és tünete

    Vérszegénység - miért érint egyre több embert a vashiány - Vitaminkirály

    […] vashiány kialakulását, és ezáltal a vérszegénység...

  • Gyulladást okozó ételek, amiket jobb, ha te is elkerülsz!

    Klari

    Kérdés a D vitaminok mit kell még szedni mert magában nem jó...

  • Immunerősítő gyógynövények, amikből immunitást fokozó teát készíthetsz

    Baktérium ellen vagy vírus ellen így készítheted fel gyereked szervezetét!

    […] a testhőmérsékleten, még...

  • A fáradtság 10 valószínű oka

    Fáradtság - Ez a 10 legvalószínűbb oka az alacsony energiaszintnek!

    […] forrás: naturhirek.hu […]...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes