A Thai kormány harcol a gyógyszermonopóliumok ellen

Chaiya Sasomsap egészségügyi miniszter azt mondta, hogy Thaiföld kormánya felül fogja bírálni a szabadalmakat három rákgyógyszer esetében amiatt, mert egészségügyi aktivistáktól és doktoroktól nyomás nehezedik rá, akik lemondásra szólították fel. Ez nem első alkalommal az, hogy Thaiföld kormánya drága gyógyszerek esetében kikényszeríti a szabadalmat. 2006-ban Mongkol Na Songkhla korábbi egészségügyi miniszter felülbírálta a szabadalmat egy HIV/AIDS-gyógyszer esetében (Efavirenz), amit a Merck gyártott.

A miniszter azt mondta, hogy egy szegény nemzet, mint például Thaiföld, nem tudja megengedni magának, hogy fizesse a 63 millió polgárának egészségügyi költségvetéséből a gyógyszergyárak szabadalmaztatott drogárait. Hamarosan, kényszerengedélyeket adott ki egy Abbot Laboratories AIDS gyógyszerre és egy Sanofi-Aventis szívgyógyszerre. A kényszerengedély azt jelenti, hogy a tulajdonos kénytelen a gyártási jogot eladni más gyártóknak is.

Ezen kívül Mongkol még három egyéb gyógyszer ellen adott ki kötelező licencet (Letrozole/Novartis, Docetaxel/Sanofi-Aventis, Erlotinib/Roche), mindhárom rák elleni kemoterápiás gyógyszerek. De amikor Chaiya 2008 februárjában egészségügyi miniszteri kinevezért kapott, a három érintett drogvállalat elindított egy lobbizó erőfeszítést, hogy megfordítsák Mongkol döntését.

Chaiya, egy üzletember, nem orvos. Bejelentette, hogy át fogja tekinteni a döntést amit “politikailag helyesnek nevezett, bár nem törvényesnek”. Kirúgta az Egészségügyi Minisztérium legfelső közvetítőjét, aki felelős azért, hogy biztosítja a külföldi drogvállalatok alacsonyabb árait. A felháborodott doktorok és egészségügyi aktivisták azonnal elindítottak egy kampányt, hogy leváltsák Chaiyát a minisztériumból.

Március 10-én Chaiya bejelentette, hogy Mongkol kezdeti döntését fenn fogják tartani.

“A felfedezések meggyőztek engem, hogy fenntartsam a kikényszerített engedélyeket, mivel ezáltal olcsó árakat biztosíthatunk a pácienseknek, mondta.”

Februárban a Novartis drogvállalat elhárított egy kikényszerített engedélyt a Glivecet nevű leukémia gyógyszerével kapcsolatban azáltal, hogy beleegyezett, hogy ingyen több száz thaiföldi páciensnek adja “ajándékba” azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top