Az RDA elegendő?

RDA

Nem. Egy csomó tanulmány cáfolta már ezt, több vitamin és ásványi-anyag esetében.

Amikor az RDA-nál nagyobb mennyiségben fogyasztják hozzájárulnak az optimális egészség fenntartásához és a krónikus betegségek távoltartásához. Az RDA mindössze egy olyan mutató érték, ami azt jelzi, mi egy átlagos ember vitamin szükséglete annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki nála komoly betegségek, mint skorbut, stb.

Az RDA és egyéb ma használt szinonímái (RDI, DRI, NRV, UL, stb…) egyáltalán nem veszi figyelembe az egyének életmódjából, testfelépítéséből, és egyéb módosító tényezőből származó eltéréseit. Ráadásul az RDA teljesen figyelmen kívül hagyja az egyes mikro tápanyagok szinergikus hatását, és szeparáltan kezeli őket.

Jellemző a névtelen orvosi munkacsoportok munkájára, hogy a legtöbb ásványianyag és pár vitamin esetében 60 év is kevés volt nekik, hogy meghatározzák az egyes emberek tápanyagigényét, miközben van olyan vitamin, aminek 10 év alatt 4 alkalommal módosították a javasolt mennyiségét.

Lehet, hogy nem jutunk megfelelő mennyiségben a fontos vitaminokhoz, ha pontosan betartjuk az RDA-ra vonatkozó utasításokat. Valójában sok orvos és kutató véleménye szerint az RDA idejétmúlt és konzervatív előírás. Ez esetben pedig az emberek az RDA szerint bizony alultápláltak a vitaminok tekintetében.

Honnét is származik az RDA% ?

Az RDA elődjét még a szövetségi állam vezette be a II. világháború idején, az ,,egészséges emberért”. De nagyon sok kiváló tápanyagkutató megkérdőjelezi, hogy vajon az ennyit fogyasztó emberek valóban egészségesek-e, és hogy az RDA valóban elegendő. Paul LaChance, a Rutgers Egyetem professzora például kimutatta, hogy az emberek 30 százaléka dohányzik, és túl sok alkoholt iszik. Megszámlálhatatlanul sok ember szenved cukorbetegségben, a magas koleszterinszintjétől, és magas vérnyomásban. Egy a Journal of the American Medical Associationben nemrég megjelent cikk szerint az amerikaiaknak legalább 45 százaléka szenved legalább egy krónikus betegségben. ,,45 év felett a szó szoros értelmében a legtöbb ember mar nem egészséges, és csak nagyon keveseknél nem tapasztatható semmilyen krónikus vagy akut probléma” — magyarázza LaChance a Nutrition Reviewsban.

Ne ijedjünk meg, ha egy termék, amit megvásároltunk az RDA többszörösét tartalmazza. Igazából ezek azok a termékek, amiknek tényleg van valami értéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top