A mediterrán diéta szerinti táplálkozás eredményesebb a diabétesz kezelésében, mint az általánosan javasolt zsírszegény-diéta. Állítja egy közelmúltban megjelent tanulmány. A mediterrán diéta a közelmúltban vált ismertebbé. Jellemzője a sok olivaolaj, gabona, zöldségek, gyümölcsök, dió, hal. Csekély mennyiségű hús, tejtermék és alkohol. Közismert volt eddig is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében jelentős szerepet játszik, de keveset tudtunk arról, hogy mennyire hasonló a helyzet a cukorbetegséggel kapcsolatban.
A közölt kutatási eredmény azért is figyelemre méltó, mert pár étkezési módosítással időben jelentősen ki tudták tolni a diabétesz gyógyszeres kezelésének megkezdését a legtöbb vizsgált páciens esetén.
A cukorbetegség hozzávetőlegesen 19 millió embert súlyt az Európában, ami a teljes populáció négy százaléka. Ez a szám 26 millió lesz a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve 2030-ra. Az USA még nálunk is rosszabb állapotban van. Ott a lakosság mintegy 8 százaléka (24 millió ember) kezelt cukorbeteg, ami évente 174 milliárd dollár kiadást jelent, amiből 116 milliárd közvetlenül gyógyszerkiadásokra megy el.
A kutatás eredménye a gyakorlatba ültetve ezt a horribilis egészségügyi kiadást tudná csökkenteni, amennyiben komolyan vennék. Ráadásul az eredmény ennél sokkal tovább mutat. A cikk szerzői szerint: „a résztvevők, akik a mediterrán diétát alkalmazták, több testsúlytól szabadultak meg, jobb vérzsír eredményeket értek el, és jelentősebben javult a rizikótényezőjük egy infarktusra, mint azoknak, akik csökkentett zsírtartalmú diétát folytattak.” A fenti költségek mellett vegyük figyelembe, hogy a mellékesen javuló testi állapotok milyen egyéb egészségügyi kiadástól mentik meg az egyént és az állami költségvetést egyaránt.
A tanulmány részletei
A kutatást vezető Dr. Esposito és munkatársai 215 túlsúlyos, a frissen diagnosztizált kettes típusú cukorbeteget toboroztak a kísérlethez. A csapat fele az úgynevezett mediterrán diétát követte, aminek jellemzője volt, hogy nem tartalmazhatott több szénhidrátot, mint a napi kalória szükségletük 50%-a. A másik csoport olyan alacsony zsírtartalmú diétát követett, amiben a napi kalóriamennyiség mindössze 30%-a származott zsiradékokból.
A vizsgálat 4 évig tartott. A négy év elteltével a mediterrán diétát követők 44%-a, míg a csökkentett zsírtartalmú diétások 70%-a szedett valamilyen diabétesz gyógyszert. Vizsgálták a testsúly változást is. Bár mindkét diéta típus átlagosan jelentős testsúlycsökkenést ért el, a mediterrán diéta 2kg-al jobb eredményt hozott.