• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
A szem egészsége vitaminokkal javítható! Mutatjuk, mi segíthet!

Melyek a legjobb vitaminok a szem egészségének megőrzéséhez?

Vitaminokkal a szem egészségéért?

2023 jan 10 Szóljon hozzá

Az A-, C- és E-vitamin elengedhetetlen a szem egészségének megőrzéséhez. A B-vitaminok és más tápanyagok szintén fontos szerepet játszhatnak.

Egyes vitaminok hiánya növelheti bizonyos szembetegségek, például a szürkehályog, a zöldhályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát. A kutatások azt sugallják, hogy egyes vitamin- és ásványianyag-kiegészítők segíthetnek megőrizni a szem állapotát, vagy lassíthatják ezen problémák kialakulását.

Ez a cikk felvázolja azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a szem egészségéhez, és azt is, hogyan adhatod hozzá ezek a mindennapjaidhoz.

A-vitamin és béta-karotin

Az A-vitamin elengedhetetlen a jó látáshoz. A rodopszin fehérje összetevője, amely lehetővé teszi számára, hogy gyenge fényviszonyok mellett is láthassunk. Az American Academy of Ophthalmology szerint az A-vitamin hiánya éjszakai vaksághoz vezethet.

Az A-vitamin támogatja a szaruhártya működését is, amely a szem külső védőrétege. Az A-vitamin hiányában szenvedők azt tapasztalhatják, hogy a szemük túl kevés nedvességet termel.

A béta-karotin az elsődleges A-vitamin forrás az emberi táplálkozásban. A béta-karotin egyfajta növényi pigment, az úgynevezett karotinoid, amely számos színes gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Amikor karotinoidokat fogyasztasz, a szervezeted ezeket a pigmenteket A-vitaminná alakítja át.

Ételek az A-vitaminhoz

  • édesburgonya
  • sárgarépa
  • pirospaprika
  • sütőtök

E-vitamin

Az alfa-tokoferol az E-vitamin egyik formája, amely különösen erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Az antioxidánsok segítenek leküzdeni a szabadgyököket, amelyek károsítják a szöveteket az egész testben. Néha a szabadgyökök károsíthatják a szem fehérjéit. Ez a károsodás zavaros területek – szürkehályog – kialakulásához vezethet a szemlencsén.

Egy 2015-ös elemzés arra a következtetésre jutott, hogy az E-vitamin magas bevitele – akár diétával, akár étrend-kiegészítéssel – csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

Az E-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • mandula
  • napraforgómag
  • földimogyoró
  • sáfrányolaj
  • szójabab, kukorica és búzacsíra olaj
  • spárga

C-vitamin és a szem

A C-vitamin fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, hiszen védi az UV-fény káros hatásaitól. Míg a szem C-vitamin koncentrációja az életkorral csökken, a diéta és a táplálékkiegészítés ellensúlyozhatja ezt.

A C-vitamin az oxidatív károsodások elleni védekezésben is segít. Az oxidatív károsodás kulcsfontosságú tényező a korral összefüggő szürkehályog kialakulásának megakadályozásában.

Egy 10 éves vizsgálat különböző tényezőket vizsgált, amelyek segíthetnek megelőzni a szürkehályog kialakulását. A vizsgálatban több mint 1000 pár nőnemű iker vett részt. A vizsgálati időszak végén a több C-vitamint fogyasztó résztvevők esetében 33 százalékkal csökkent a szürkehályog kialakulásának kockázata. Összességében a szemlencséik is tisztábbak voltak.

A következő élelmiszerek magas C-vitamint tartalmaznak:

  • narancs és narancslé
  • brokkoli
  • kelbimbó
  • szeder
  • grapefruitlé

B-vitaminok

Egy 2018-as dél-koreai országos tanulmány összefüggést talált a B3-vitamin (niacin) csökkent bevitele és a glaukóma (zöldhályog) között. Zöldhályogban szenvedő betegeknél a szemen belüli folyadék felhalmozódása nyomást gyakorol a látóidegre. Idővel ez károsíthatja az ideget, ami látásvesztéshez vezethet.

Egy 2020-as kis tanulmány azt is megállapította, hogy a B1-vitamin pótlása csökkentheti a száraz szem betegség tüneteit.

A következő élelmiszerek nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaznak:

  • B1-vitamin (tiamin) – bab, lencse, sertéshús, hal, zöldborsó, joghurt
  • B2-vitamin (riboflavin) – marhahús, zab, joghurt, tej, kagyló, gomba, mandula
  • B3-vitamin (niacin) – marhamáj, csirke, lazac és tonhal, barna és fehér rizs, földimogyoró
  • B6-vitamin (piridoxin) – csicseriborsó, sötét leveles zöldek, baromfi, marhamáj, lazac és tonhal
  • B9-vitamin (folsav) – sötét levelű zöldek, földimogyoró, bab, tenger gyümölcsei, napraforgómag, tojás
  • B12-vitamin (kobalamin) – hal, máj, vörös hús, baromfi, tojás

Azok az emberek, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, könnyen fogyaszthatnak elegendő B12-vitamint kiegészítők és dúsított élelmiszerek révén.

Egyéb tápanyagok a szem egészségéért

Lutein és zeaxantin

A lutein és a zeaxantin karotinoidok, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő a zöld leveles zöldségekben. A szem lencséjében és retinájában is jelen vannak.

Antioxidánsként a lutein és a zeaxantin segíthet csökkenteni a retina oxidatív károsodását. Egy 2017-es kutatás azt sugallja, hogy körülbelül napi 6 mg lutein és zeaxantin fogyasztása csökkentheti a szemfenéki meszesedés kialakulásának kockázatát. Napi 0,5-1 mg bevitele szintén csökkentheti a glaukóma kockázatát.

A lutein és a zeaxantin forrásai a következők:

  • tojássárgája
  • kukorica
  • spárga
  • brokkoli
  • saláta
  • borsó
  • kelkáposzta
  • spenót

Cink

A cink egy ásványi anyag, amely segít megőrizni a retina, a sejtmembránok és a szem fehérjeszerkezetének egészségét.

A cink lehetővé teszi, hogy az A-vitamin a májból a retinába utazzon, melanint termelve. A melanin egy pigment, amely védi a szemet az UV fénytől.

A cink-kiegészítés segíthet az szemfenéki meszesedésben szenvedőknek, vagy akiknél fennáll az állapot kialakulásának kockázata. Az American Optometric Association szerint napi 40-80 mg cink bevitele bizonyos antioxidánsok mellett 25%-kal lassíthatja a fejlett meszesedés előrehaladását. 19%-kal csökkentheti a látásélesség csökkenését is.

A cink forrásai a következők:

  • tenger gyümölcsei, például osztriga, rák és homár
  • pulyka
  • bab
  • csicseriborsó
  • diófélék
  • tökmagok
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • tej
  • dúsított gabonafélék

Omega-3 zsírsavak

A szem retinája nagy koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Ezek a zsírsavak segítenek megvédeni a retinát a károsodástól és a degenerációtól.

Sok orvos omega-3 zsírsavakat ajánl a száraz szem szindróma kezelésére. Száraz szem szindrómában szenvedő személy szervezete nem termel elegendő könnycseppet ahhoz, hogy a szemet benedvesítse.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • olajos halak, például szardínia, tonhal és hering
  • lenmag
  • dió
  • chia mag

Vitaminok és étrend a szem egészségéért

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend elősegítheti a jó szem egészségét és védheti a látást. A tápanyagdús élelmiszerekben gazdag, változatos étrend gyakran elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosít.

Néhány embernek azonban további pótlásra lehet szüksége bizonyos táplálkozási célok eléréséhez, ha étrendjük ezt nem tudja biztosítani.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

A-vitamin b-vitaminok béta-karotin c-vitamin látás szem vitaminok 2023-01-10
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

A halolaj jót tesz a bőrnek?

Következő cikk:

A D-vitamin és a halolaj-kiegészítők csökkentik az autoimmun betegségek kockázatát

Hasonló írások

C-vitamin – a stressz „elfelejtett” ellenszere

C-vitamin – a stressz „elfelejtett” ellenszere

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Tények és tévhitek a C-vitaminról

Tények és tévhitek a C-vitaminról

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

C-vitamin – a stressz „elfelejtett” ellenszere

C-vitamin – a stressz „elfelejtett” ellenszere

Miért nem csak megfázáskor fontos? A C-vitamint szinte mindenki ismeri, ha az immunerősítésről, a megfázás megelőzéséről vagy a nátha elleni ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hidratálj okosan – Vitaminok és ásványi anyagok a nyári vízháztartásért

Hidratálj okosan – Vitaminok és ásványi anyagok a nyári vízháztartásért

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Kimerülten a rohanásban? A B1-vitamin szerepe a nyugodtabb idegrendszerért

Kimerülten a rohanásban? A B1-vitamin szerepe a nyugodtabb idegrendszerért

Nyaralás alatt is egészségesen? – A vitaminhiány nyomában a svédasztalon

Nyaralás alatt is egészségesen? – A vitaminhiány nyomában a svédasztalon

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes