Az omega-3 zsírsavak hihetetlenül fontosak, hiszen számos egészségügyi előnyük van a test és az agy számára. Valójában kevés tápanyagot vizsgáltak olyan alaposan, mint az omega-3 zsírsavakat.
Íme az omega-3 zsírsavak 13 egészségügyi előnye, amelyeket a tudomány is bebizonyított már!
1, Az omega-3 zsírsavak képesek küzdeni a depresszió és a szorongás ellen
A depresszió az egyik leggyakoribb mentális rendellenesség a világon. A tünetek közé tartozik a szomorúság, a letargia és az élet iránti érdeklődés általános elvesztése.
A szorongást, amely szintén gyakori rendellenesség, állandó aggodalom és idegesség jellemzi.
Érdekes módon a vizsgálatok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak omega-3-at, kevésbé depressziósak. Sőt, amikor a depresszióban vagy szorongásban szenvedő emberek omega-3-kiegészítőket kezdenek szedni, tüneteik szinte azonnal elkezdenek enyhülni.
Háromféle omega-3 zsírsav létezik: ALA, EPA és DHA. A három közül az EPA tűnik a leghatásosabbnak a depresszió elleni küzdelemben. Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy az EPA ugyanolyan hatékony a depresszió ellen, mint egy általános antidepresszáns gyógyszer.
2, Az omega-3 javíthatja a szem egészségét
A DHA, az omega-3 másik típusa, a szem retinájának egyik fő szerkezeti eleme.
Ha a szervezetünk hosszú távon nem kap elegendő DHA-t, látási problémák merülhetnek fel. A kellő mennyiségű omega-3 fogyasztása a makula degeneráció kockázatának csökkenésével jár, ami a világ egyik vezető oka a maradandó szemkárosodásnak és vakságnak.
3, Az omega-3 zsírsavak elősegíthetik az agy egészségét a terhesség alatt
Az omega-3 kulcsfontosságú az agy növekedésének és fejlődésének szempontjából a csecsemőknél.
A DHA az agyadban található többszörösen telítetlen zsírsavak 40% -át teszi ki, a szem retinájában pedig 60% -ot.
Ezért nem meglepő, hogy a DHA-val dúsított tápszerrel táplált csecsemőknek jobb a látásuk, mint a DHA-mentes tápszert fogyasztó babáknak.
Fontos, hogy a terhesség alatt elegendő omega-3 zsírsavat fogyasszunk, hiszen számos előnnyel jár a gyermek számára:
- Magasabb intelligencia
- Jobb kommunikációs és szociális készségek
- Kevesebb viselkedési probléma
- Csökken a fejlődési késés kockázata
- Csökken az ADHD, az autizmus és az agyi bénulás kockázata
4, Az omega-3 javíthatja a szívbetegség kockázati tényezőit
A szívinfarktusok és agyvérzés a világ vezető halálokai.
Évtizedekkel ezelőtt a kutatók megfigyelték, hogy a halevő közösségekben nagyon alacsony volt ezeknek a betegségeknek az aránya. Ezt később összekapcsolták az omega-3 fogyasztásával. Azóta az omega-3 zsírsavak számos szívre gyakorolt előnyét felfedezték már.
Ezek az előnyök a következőkre terjednek ki:
Trigliceridek:
Az omega-3 a trigliceridek jelentős csökkenését okozhatja, általában 15-30% között.
Vérnyomás:
Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásszintjét.
„Jó” HDL-koleszterin:
Az omega-3 emelheti a „jó” HDL-koleszterinszintet.
Vérrögök:
Az omega-3 képes megelőzni a káros vérrögök kialakulását
Gyulladás:
Az omega-3 csökkenti a szervezet gyulladásos reakciója során felszabaduló egyes anyagok termelését.
5, Az omega-3 csökkentheti az ADHD tüneteit a gyermekeknél
A figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) egy viselkedési rendellenesség, amelyet figyelmetlenség, hiperaktivitás és impulzivitás jellemez.
Számos tanulmány megjegyzi, hogy az ADHD-ban szenvedő gyermekek vérében alacsonyabb az omega-3 zsírsavak szintje, mint az egészséges társaik vérében. Sőt, számos tanulmány megállapítja, hogy az omega-3 kiegészítők csökkenthetik az ADHD tüneteit.
Az Omega-3 segít javítani a figyelmetlenséget és a feladatok teljesítését. Csökkenti a hiperaktivitást, az impulzivitást, a nyugtalanságot és az agressziót is.
A közelmúltban a kutatók megfigyelték, hogy a halolaj-kiegészítők az ADHD egyik legígéretesebb kezelési módja voltak.
6, Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a metabolikus szindróma tüneteit
A metabolikus szindróma a feltételek összessége. Magában foglalja a központi elhízást – más néven hasi zsírt -, valamint a magas vérnyomást, az inzulinrezisztenciát, a magas triglicerid szintet és az alacsony „jó” HDL-koleszterinszintet.
Komoly közegészségügyi probléma, mert növeli számos más betegség, köztük a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
Az omega-3 zsírsavak javíthatják az inzulinrezisztenciát, a gyulladást és a szívbetegség kockázati tényezőit a metabolikus szindrómában szenvedők esetében.
7, Képes leküzdeni a gyulladásokat
A gyulladás természetes reakció a fertőzésekre és a szervezet károsodásaira. Ezért létfontosságú az egészség szempontjából. Ez azonban néha hosszú ideig is fennállhat, még fertőzés vagy sérülés nélkül is. Ezt krónikus – vagy hosszú távú – gyulladásnak nevezzük.
A hosszú távú gyulladás szinte minden krónikus nyugati betegség kialakulásához hozzájárulhat, beleértve a szívbetegségeket és a rákot is.
Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladáshoz kapcsolódó molekulák és anyagok, például gyulladásos eikozanoidok és citokinek termelését.
A vizsgálatok következetesen összefüggést figyeltek meg a magasabb omega-3 bevitel és a csökkent gyulladás között.
8, Az omega-3 képes küzdeni az autoimmun betegségek ellen
Autoimmun betegségek esetén az immunrendszer az egészséges sejteket idegen sejteknek gondolja, és támadni kezdi őket.
Az 1-es típusú cukorbetegség az egyik legfontosabb példa, amelyben az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.
Az Omega-3 képes ezeknek a betegségeknek a leküzdésére, és különösen fontos lehet a korai életkorban.
Tanulmányok azt mutatják, hogy omega-3 megfelelő mennyiségének megszerzése az első életév során képes csökkenteni számos autoimmun betegség, köztük az 1-es típusú cukorbetegség, az autoimmun cukorbetegség és a szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát.
9, Képes küzdeni az életkorral összefüggő mentális hanyatlás és az Alzheimer-kór ellen
Az agy működésének hatékonysága az öregedés egyik elkerülhetetlen következménye.
Számos tanulmány köti össze a magasabb omega-3 bevitelt az életkorral összefüggő mentális hanyatlás csökkenésével és az Alzheimer-kór csökkent kockázatával.
10, Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyermekek asztmáját
Az asztma krónikus tüdőbetegség, olyan tünetekkel, mint a köhögés, a légszomj és a zihálás.
Számos tanulmány megállapította, hogy az omega-3 fogyasztása csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát gyermekek és fiatal felnőttek esetében.
11, Az omega-3 javíthatja a csontok és az ízületek egészségét
A csontritkulás és az ízületi gyulladás két gyakori betegség, amely befolyásolja a csontrendszerét.
Tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3 javíthatja a csontok szilárdságát azáltal, hogy növeli a csontokban lévő kalcium mennyiségét, ami csökkentheti az osteoporosis kockázatát.
Az omega-3 képes lehet az ízületi gyulladás kezelésére is. Az omega-3-kiegészítőket szedő betegek csökkent ízületi fájdalomról és megnövekedett tapadási erőről számoltak be.
12, Az omega-3 enyhítheti a menstruációs fájdalmat
Menstruációs fájdalom az alsó hasban és a medencében jelentkezik, és gyakran a hát alsó részébe és a combba is sugárzik.
Tanulmányok azt igazolják, hogy a legtöbb omega-3-at fogyasztó nőnél enyhébb a menstruációs fájdalom, mint azoknál, akik nem fogyasztanak rendszeresen omega-3 zsírsavakat.
Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy a menstruáció alatti súlyos fájdalom kezelésében az omega-3 hatékonyabb, mint az Ibuprofen.
13, Az omega-3 zsírsavak javíthatják az alvást
A jó alvás az optimális egészség egyik alapja.
A tanulmányok számos betegség kialakulásához kötik az alváshiányt, beleértve az elhízást, a cukorbetegséget és a depressziót.
Az alacsony DHA-szint a melatonin hormon alacsonyabb szintjéhez is kapcsolódik. A melatonin azért fontos, mert segít az elalvásban.
Gyermekeken és felnőtteken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az omega-3-mal történő kiegészítés növeli az alvás hosszát és minőségét is.
Forrás: www.healthline.com