Íme 7 jó ok arra, hogy miért fontos a megfelelő C-vitamin-bevitel!
A C-vitamin elősegíti a csontok jobb egészséget.
Megállapították, hogy a megfelelő C-vitamin bevitel javítja a csontsűrűséget, ezáltal csökkenti a törések és a csonttal kapcsolatos betegségek kockázatát. Ez a vitamin különösen fontos a csontritkulás kialakulásának megfékezésében.Megakadályozza a skorbut kialakulását.
A folyamatos C-vitamin hiány skorbutot okozhat. A skorbut egy olyan állapot, amit gyakori véraláfutás és ízületi fájdalom jellemez. Súlyos esetekben a skorbut a fogak kiesését is okozhatja, és megakadályozhatja a sebek megfelelő gyógyulását, ami fertőzésekhez vezethet. Ezenkívül hiánya anémiát, spontán vérzést, gyulladást és fekélyeket okozhat az ínyben.Segíti a kollagéntermelést.
Segít megelőzni a kollagéntermelés problémáival járó szövődményeket, mint például az ínyek vérzése, a bőrfekélyek és a törékeny csontok. A kollagén a csontok, az izmok, a bőr és az inak nélkülözhetetlen alkotóeleme. Gátként szolgál a test különböző szerveinek védelmében és fontos szerepet játszik a bőr rugalmasságának és egészségének megőrzésében.Fokozza az anyagcserét.
A Nápolyi Egyetem kutatói úgy találták, hogy a C-vitamin hozzájárul a vércukorszint és a koleszterinszint csökkentéséhez a 2. Típusú cukorbetegséggel diagnosztizált embereknél. A tanulmány, azt is kimutatta, hogy a vitamin elősegítette a szabadgyökök mennyiségének csökkenését is.A C-vitamin fokozza az immunitást.
Erős antixidánsként megerősítheti az immunrendszert, hogy megvédje a testet a kórokozóktól és a betegségeket okozó szabadgyököktől. Serkenti a fehérvérsejtek képződését is, amik segítenek megvédeni a testet a fertőzésektől.Enyhíti a megfázás tüneteit.
Kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy az a vitamin csökkentheti a megfázás mértékét és időtartamát azáltal, hogy enyhíti a tüneteket, beleértve az orrfolyást, a köhögést, a torokfájásd és a lázat is.Segít megelőzni a vashiányt.
A C-vitaminban gazdag ételek elősegíthetik a testben a vas felszívódását. A vas alapvető szerepet játszik a vörösvértestek termelődésében is. Ha a vas rosszul szívódik fel, akkor a test veszélybe kerülhet a vashiány miatt, hiszen vérszegénységet okozhat. A megfelelő C-vitamin bevitel csökkentheti a vérzsegénység kockázatát és javíthatja a vér vasszintjét. A megfelelő C-vitamin bevitel megvédi a testet a különféle betegségektől és egészségügyi komplikációktól. Sajnos az emberi test nem képes tárolni és előállítani a C-vitamint. Szakemberek ajánlják, hogy igyekezzünk naponta pótolni ezt az igen fontos vitamint. Különböző élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek vagy étrendkiegészítők formájában is pótolhatjuk a megfelelő mennyiséget.A következő ételek segíthetnek a pótlásban:
- Piros és zöld paprika
- Paradicsomlé
- Narancs
- Eper
- Papaja
- Grapefruit
- Brokkoli
- Ananász
- Kiwi
- Kakukkfű
- Karfiol
- Citrom
- Alma
- Káposzta
- Csipkebogyó
- Fekete ribizli
- Kelbimbó
- Mangó
- Karalábé