A D-vitamin számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen és a hiánya növelheti a hosszú távú egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.
Hiányállapotok akkor alakulhatnak ki, ha valaki nem visz be elég D-vitamint. Hiány alakulhat ki akkor is, ha a szervezet nem képes felszívni a vitamint, vagy a májban és a vesében nem tudja aktív formájára alakítani.
Az alacsony D-vitamin szint számos problémához vezethet, különösen a csontokkal és az izmokkal kapcsolatban.
Hiányának ellenőrzésére vérvizsgálat készíthető. Az eredmény a szérum D-vitamin szintjét mutatja nanomol/literben (nmol/l). A szérum D-vitamin egészséges szintje 50 nmol/l és 125 nmol/l között van.
Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet felismerni a hiány jeleit, és megnézzük, hogyan kezelhetjük.
Mi az a D-vitamin?
Ez egy zsírban oldódó vitamin, amelyet a szervezet akkor termel, amikor a bőr napfénynek van kitéve. Amikor bejut a szervezetbe, még nem aktív formában van. Használatához a szervezetnek aktív formává kell alakítania.
Mikor beszélünk D-vitamin hiányról?
A szérum D-vitamin vérvizsgálat eredményei a következőket mutathatják:
- Túl magas és esetleg káros: 125 nmol/l vagy több
- Elegendő: 50–125 nmol/l
- Az elégtelenség kockázata: 30-49 nmol/l
- Hiány: 30 nmol/l vagy kevesebb
A D-vitamin funkciói
Számos fontos funkciója van a szervezeten belül:
- támogatja a csontok egészségét azáltal, hogy lehetővé teszi a kalcium felszívódását
- elősegíti az izmok egészségét
- szabályozza az immunrendszert
- elősegíti a sejtnövekedést
- csökkenti a gyulladást, ami segít megelőzni az olyan betegségeket, mint a rheumatoid arthritis és a pikkelysömör
- szabályozza a vérnyomást és támogatja a szív- és érrendszer egészségét
Mik a hiányának okai?
D-vitamin-hiány akkor fordulhat elő, ha:
- nem fogyasztasz elegendő D-vitamint
- a szervezeted nem képes felszívni vagy lebontani a D-vitamint
- nem töltesz elég időt ultraibolya B (UVB) napfényben
Kockázati tényezők
Különféle tényezők növelhetik a hiány kockázatát.
Diéta: Azok, akik nem esznek elég D-vitaminban gazdag ételt, beleértve a dúsított tejtermékeket és a gabonaféléket, alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezhetnek.
Életmódbeli tényezők: Vannak, akik kevés időt töltenek a szabadban munkájuk, rossz egészségi állapotuk vagy más tényezők miatt. Ezeknek az embereknek kevesebb lehetőségük van arra, hogy a bőrüket napfény érje. Az étrend-kiegészítők hivatala azt javasolja, hogy azok, akik sok fényvédőt használnak, vagy testüket fedő ruhát viselnek, vagy nem töltenek elegendő időt a napon, azok vezessenek be D-vitamin-forrásokat az étrendjükbe.
Felszívódási problémák: A Crohn-betegség, a cöliákia és más állapotok negatívan befolyásolhatják a tápanyagok, köztük a D-vitamin felszívódását a belekben.
Gyógyszerek: Egyes gyógyszerek csökkentik a szervezet azon képességét, hogy felszívja vagy szintetizálja a D-vitamint. Ide tartoznak többek között a szteroidok és egyes koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek.
Dohányzás: A vitamin szintje alacsonyabb a dohányosok körében. Egyes szakértők szerint a dohányzás hatással lehet arra a génre, amely aktiválja a D3-vitamin termelését a szervezetben.
Bőrtípus: A sötétebb bőrűeknek több napfényre van szükségük a termeléséhez, mint a világosabb bőrűeknek.
A vese és a máj egészsége: A máj- és vesebetegségben szenvedőknek általában alacsonyabb a szintje. Ezek a betegségek befolyásolhatják a szervezet azon képességét, hogy szintetizálják a D-vitamint, vagy aktív formává alakítsák.
Tünetek
Előfordulhat, hogy a D-vitamin-hiány nem okoz tüneteket, vagy a tünetek megjelenése több évig is eltarthat. Ez azonban növelheti a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát.
Idővel az alacsony vitaminszint a következőket okozhatja:
Csontritkulás: A csontok elvékonyodnak vagy törékennyé válnak
Osteomalacia: Ez a gyermekeket érintheti. Ilyenkor a csontok megpuhulnak, ami csontdeformitást, alacsony termetet, fogászati problémákat, törékeny csontokat és járási fájdalmat okoz.
Hogyan pótolható a D-vitamin?
A jó táplálékforrásai a következők:
- olajos halak, például makréla vagy lazac
- marha máj
- sajt
- gomba
- tojássárgája
- dúsított élelmiszerek, beleértve néhány gabonapelyhet, narancslevet, tejet, szójaitalt és margarint
Természetes napfénynek való kitettség
A napfény fontos a növeléséhez, de a nem megfelelő napsugárzás növeli a bőrrák kockázatát.
A napfénynek való biztonságos kitettség érdekében ügyeljünk arra, hogy melyik napszakban és mennyi időt töltünk a napon. Az évszaktól, a földrajzi elhelyezkedéstől és egyéb tényezőktől függ, hogy ezt mikor és mennyi ideig kell megtenni.
Megelőzés
A hiány megelőzésének legjobb módja, ha D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk, és minden nap eltöltünk egy kis időt a szabadban.
Néhány tipp a hiányosság elkerülésére:
Az egészséges testsúly megőrzése: A kerékpározás vagy a gyaloglás egyaránt biztosít testmozgást és napfénynek való kitettséget.
Egészségügyi állapotok kezelése: A tápanyagok felszívódását befolyásoló egészségi állapotok esetében az emberek azt tapasztalhatják, hogy az alapbetegségük kezelése segít növelni bizonyos tápanyagok szintjét, beleértve a D-vitamint is.
Legyünk proaktívak az egészség megőrzésével kapcsolatban: Azoknak, akiknek családjában előfordult csontritkulás vagy D-vitamin-hiány, érdemes megfontolniuk a rendszeres szűrést.
Forrás: www.medicalnewstoday.com