Az olajos halak, diófélék, citrusfélék, zöld leveles zöldségek és sok más élelmiszer olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek a szemek egészségére.
A 2001-ben megjelent tanulmány során kimutatták, hogy bizonyos tápanyagok – cink, réz, C-vitamin, E-vitamin és béta-karotin – 25 százalékkal csökkenthetik a szem egészségének korral járó romlásának kockázatát.
Ezt a tanulmányt 2013-ban frissítették, hogy az eredeti képlet különböző változatait teszteljék. A variációk omega-3 zsírsavakat, zeaxantint, luteint és béta-karotint tartalmaztak; a tanulmány megállapította, hogy bizonyos kombinációk jobban működhetnek, mint mások.
További tanulmányok egyetértenek abban, hogy az omega-3 zsírsavak (beleértve a DHA-t), a réz, a lutein és a zeaxantin létfontosságúak a szem egészségéhez.
Ebben a cikkben 10 olyan, tápanyagban gazdag élelmiszert vizsgálunk meg, ami segíthet a szemek egészségének javításában.
Tíz legjobb étel a szemek egészségéért
1, Halak
Sok hal gazdag omega-3 zsírsavakban. Az olajos halak olyan halak, amelyek bélrendszerében és testszövetében olaj található, így elfogyasztásukkal könnyedén juttathatunk omega-3-ban gazdag halolajat a szervezetünkbe. Az alábbi halak, tartalmazzák az legtöbb omega-3-at:
- tonhal
- lazac
- pisztráng
- makréla
- szardínia
- szardella
- hering
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a halolaj képes visszafordítani a szemszárazságot, beleértve a túl sok számítógép előtt töltött idő okozta szárazságot is.
2, Diófélék és hüvelyesek
A diófélék omega-3 zsírsavakban is gazdagok. A diófélékben magas az E-vitamin szintje is, amely megvédheti a szemet az életkorral összefüggő károsodásoktól.
A diófélék a legtöbb élelmiszerboltban és online is megvásárolhatók. A szemek egészségére jótékony diófélék és hüvelyesek a következők:
- dió
- brazil dió
- kesudió
- földimogyoró
- lencse
3, Magok
A diófélékhez és a hüvelyesekhez hasonlóan a magvak is omega-3-ban gazdagok, és gazdag E-vitamin-forrást jelentenek.
Az omega-3-ban gazdag magvak a következők:
- chia mag
- lenmag
- kendermag
4, Citrusfélék
A citrusfélék C-vitaminban gazdagok. Az E-vitaminhoz hasonlóan a C-vitamin egy antioxidáns, amelyet az életkorral összefüggő szemkárosodások leküzdésére ajánlanak.
A C-vitaminban gazdag citrusfélék a következők:
- citrom
- narancs
- grapefruit
5, Leveles zöldségek
A zöld levelű zöldségek luteinben és zeaxantinban egyaránt gazdagok, és a szembarát C-vitamin jó forrásai is.
A jól ismert leveles zöldek a következők:
- spenót
- kelkáposzta
6, Sárgarépa a szemek egészségéért
A sárgarépa A-vitaminban és béta-karotinban egyaránt gazdag. A béta-karotin adja a sárgarépa narancssárga színét.
Az A-vitamin alapvető szerepet játszik a látásban. A rodopszin nevű fehérje összetevője, amely segíti a retinát a fény elnyelésében.
A béta-karotin látásban betöltött szerepével kapcsolatos kutatások vegyesek, bár a szervezetnek szüksége van erre a tápanyagra az A-vitamin előállításához.
7, Édesburgonya
A sárgarépához hasonlóan az édesburgonya is gazdag béta-karotinban. Jó forrása az antioxidáns E-vitaminnak is.
8, Marhahús
A marhahús cinkben gazdag, ami összefüggésbe hozható a szem hosszú távú egészségével. A cink segíthet késleltetni az időskori látásvesztést és a makuladegenerációt.
Maga a szem nagy mennyiségű cinket tartalmaz, különösen a retinában és a retinát körülvevő érszövetben.
A húsok, például a csirkemell és a sertéskaraj szintén tartalmaznak cinket, de alacsonyabb szinten, mint a marhahús.
9, Tojással a szemek egészségéért
A tojás kiváló lutein és zeaxantin forrás, amely csökkentheti az életkorral összefüggő látásvesztés kockázatát. A tojás jó forrása a C- és E-vitaminnak, valamint a cinknek is.
10, Víz
Nem meglepő, hogy az élethez nélkülözhetetlen folyadék a szem egészségéhez is létfontosságú.
Sok víz fogyasztásával megelőzhető a kiszáradás, ami csökkentheti a szemszárazság tüneteit.
Javasolt napi bevitel
Az szembetegség progressziójának lassítására javasolt egészséges szemtápanyagokra vonatkozó jelenlegi napi ajánlások a következők:
- 500 milligramm C-vitamin
- 400 nemzetközi egységnyi E-vitamin
- 10 mg lutein
- 2 mg zeaxantin
- 80 mg cink-oxid
- 2 mg réz-oxid
Egyéb tanácsok a szemek egészségének megőrzéséhez
- napszemüveg viselése a szabadban, mivel a túlzott napozás szürkehályogot okozhat
- a dohányzás abbahagyása
- rendszeres szemvizsgálat, különösen, ha a családban előfordult szembetegség
- szemvédő viselése, ha lehetséges szemirritáló anyagokkal vagy veszélyes vegyi anyagokkal dolgozik
- a szemek védelme a számítógéppel kapcsolatos szemterhelés ellen azáltal, hogy 20 percenként 20 másodpercig félrenézünk valamire 20 méter távolságból.
A cukorbetegség a vakság vezető oka. A cukorbetegeknek gondosan ellenőrizniük kell a vércukorszintjüket, pontosan az orvosuk által előírt gyógyszereket kell szedniük, és szabályozniuk kell a szénhidrátbevitelt, miközben az alacsony, közepes glikémiás indexű (GI) élelmiszerekre kell összpontosítaniuk.
A szem egészségügyi problémáinak korai kezelése megelőzheti azok súlyosbodását. Ezért azoknak, akik változást észlelnek látásukban, átfogó szemvizsgálatot kell ütemezniük.
A lehetséges tünetek, amelyek alapján látászavarokra gyanakodhatunk, a következők:
- gyakori változások a vizuális tisztaságban
- torz képeket
- lebegő foltok vagy villanások a látómezőben
- csökkent perifériás látás
Forrás: www.medicalnewstoday.com