• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
Az étcsokoládé 6 bizonyított egészségügyi előnye

Az étcsokoládé 6 bizonyított egészségügyi előnye

Az étcsokoládé tele van tápanyagokkal, amelyek pozitívan befolyásolhatják egészségét.

2021 dec 27 Szóljon hozzá

A kakaófa magjából készült és ez az egyik legjobb antioxidáns forrás, amit csak találhatsz. A tanulmányok azt mutatják, hogy az étcsokoládé javítja az egészséget és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Íme az étcsokoládé vagy a kakaó 6 egészségügyi előnye, amelyeket a tudomány is alátámaszt.

1, Nagyon tápláló

Ha minőségi étcsokoládét veszel, magas kakaótartalommal, akkor az nagyon tápláló lesz a szervezeted számára, hiszen megfelelő mennyiségű oldható rostot tartalmaz, és tele van ásványi anyagokkal.

Egy 100 grammos tábla 70-85% kakaótartalmú étcsokoládé tartalma:

  • 11 gramm rost
  • A vas napi mennyiségének 67%-át
  • A magnézium napi mennyiségének 58%-át
  • A réz napi mennyiségének 89%-át
  • A mangán napi mennyiségének 98%-át

Ezen kívül rengeteg káliumot, foszfort, cinket és szelént tartalmaz.

Természetesen a 100 gramm étcsokoládé meglehetősen nagy mennyiség, és nem olyasmi, amit naponta kellene fogyasztanod. Ezek a tápanyagok 600 kalóriát és mérsékelt mennyiségű cukrot is tartalmaznak.

Emiatt az étcsokoládét a legjobb mértékkel fogyasztani.

A kakaó és az étcsokoládé zsírsavprofilja is jó. A zsírok többnyire olajsavból (az olívaolajban is megtalálható szív-egészséges zsír), sztearinsavból és palmitinsavból állnak.

A sztearinsav semleges hatással van a szervezet koleszterinszintjére. A palmitinsav növelheti a koleszterinszintet, de az összes zsírkalóriának csak egyharmadát teszi ki.

Az étcsokoládé olyan stimulánsokat is tartalmaz, mint a koffein, de nem valószínű, hogy ébren tart éjszaka, mivel az étcsokoládé koffein mennyisége nagyon kicsi a kávéhoz képest.

2, Az étcsokoládé erőteljes antioxidáns forrás

Az ORAC az oxigéngyök abszorpció képességét jelenti. Ez az élelmiszerek antioxidáns aktivitásának mértéke.

Alapvetően a kutatók egy csomó szabad gyököt (rossz) állítanak szembe egy élelmiszermintával, és megvizsgálják, hogy az élelmiszerben lévő antioxidánsok mennyire képesek hatástalanítani a szabad gyököket.

Az ORAC értékek biológiai relevanciája megkérdőjelezhető, mivel kémcsőben mérik, és nem biztos, hogy pontosan ugyanolyan hatással lesz a szervezetre is.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a nyers, feldolgozatlan kakaóbab a legjobbra értékelt élelmiszerek közé tartozik.

Az étcsokoládé tele van olyan szerves vegyületekkel, amelyek biológiailag aktívak és antioxidánsként funkcionálnak. Ide tartoznak többek között a polifenolok, flavanolok és katechinek.

3, Javíthatja a véráramlást és csökkentheti a vérnyomást

Az étcsokoládéban található flavanolok serkenthetik az artériák bélését, hogy nitrogén-oxidot (NO) termeljenek.

Az NO egyik funkciója, hogy jeleket küldjön az artériáknak, hogy ellazuljanak, ami csökkenti a véráramlással szembeni ellenállást, és ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Számos ellenőrzött tanulmány azt mutatja, hogy a kakaó és az étcsokoládé javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást, bár a hatások általában enyhék.

4, Az étcsokoládé növeli a HDL-t és védi az LDL-t az oxidációtól

Az étcsokoládé fogyasztása számos fontos kockázati tényezőt javíthat a szívbetegségek kialakulásában.

Egy kontrollált vizsgálatban a kakaóporról megállapították, hogy jelentősen csökkenti az oxidált LDL (rossz) koleszterin szintjét a férfiak esetében. Emellett növelte a HDL (jó) koleszterin és csökkentette a teljes LDL-szintet a magas koleszterinszintűeknél.

Az oxidált LDL azt jelenti, hogy az LDL-koleszterin reakcióba lép a szabad gyökökkel.

Ez magát az LDL-részecskét reaktívvá teszi, így képes károsítani más szöveteket, például a szív artériáinak bélését.

Teljesen logikus, hogy a kakaó csökkenti az oxidált LDL-t. Rengeteg erős antioxidánst tartalmaz, amelyek bejutnak a véráramba, és megvédik a lipoproteineket az oxidatív károsodástól.

Az étcsokoládéban lévő flavanolok csökkenthetik az inzulinrezisztenciát is, amely egy másik gyakori kockázati tényező olyan betegségekben, mint a szívbetegség és a cukorbetegség.

Az étcsokoládé azonban cukrot is tartalmaz, ami ellenkező hatást válthat ki.

5, Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Úgy tűnik, hogy az étcsokoládéban található vegyületek erős védelmet nyújtanak az LDL oxidációja ellen. Hosszú távon ez sokkal kisebb koleszterinszintet okozhat az artériákban, ami csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Valójában számos hosszú távú megfigyelési tanulmány meglehetősen drasztikus javulást mutat.

Egy 470 idősebb férfi bevonásával végzett vizsgálat során megállapították, hogy a kakaó 15 év alatt 50 százalékkal csökkenti a szívbetegség okozta halálozás kockázatát.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a heti kétszeri vagy többszöri csokoládéevés 32 százalékkal csökkentette az artériákban elmeszesedett lepedék kialakulásának kockázatát.

6, Javíthatja az agyműködést

Egy egészséges önkénteseken végzett tanulmány kimutatta, hogy a magas flavanoltartalmú kakaó 5 napig tartó fogyasztása javítja az agy vérellátását.

A kakaó jelentősen javíthatja a kognitív funkciókat az enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtteknél. Javíthatja a verbális folyékonyságot és a betegségek számos kockázati tényezőjét is.

Ezenkívül a kakaó olyan stimuláló anyagokat is tartalmaz, mint a koffein és a teobromin, amelyek kulcsfontosságú okai lehetnek annak, hogy rövid távon javíthatja az agyműködést.

Forrás: www.healthline.com

antioxidáns étcsokoládé 2021-12-27
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Az Omega-3: Mit tehet és mit nem tehet az egészségért?

Következő cikk:

A Ginkgo biloba egészségügyi előnyei

Hasonló írások

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők és életmódbeli tanácsok

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők és életmódbeli tanácsok

Rákellenes Világnap – Hogyan segíthet az egészséges étrend?

Rákellenes Világnap – Hogyan segíthet az egészséges étrend?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

Az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns a szervezet számára, mégis kevesebb figyelmet kap, mint például a C- vagy a D-vitamin. Pedig ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Utazás előtt milyen vitaminokat, kiegészítőket érdemes bepakolni?

Utazás előtt milyen vitaminokat, kiegészítőket érdemes bepakolni?

Hogyan őrizzük meg a bőrünk egészségét nyáron is?

Hogyan őrizzük meg a bőrünk egészségét nyáron is?

Immunerősítés nyáron – miért ne hagyd abba a vitaminokat?

Immunerősítés nyáron – miért ne hagyd abba a vitaminokat?

Az élet sója: A legfontosabb ásványok, amikre szükséged van

Az élet sója: A legfontosabb ásványok, amikre szükséged van

Stressz – A modern kor néma járványa (és amit tehetünk ellene)

Stressz – A modern kor néma járványa (és amit tehetünk ellene)

Gyereknap: A legnagyobb ajándék, amit adhatunk, az egészség!

Gyereknap: A legnagyobb ajándék, amit adhatunk, az egészség!

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes