Segít a csontok, a bőr és az erek egészségének fenntartásában. Emellett pedig egy rendkívül jó antioxidáns is. A C-vitamin a természetben is megtalálható bizonyos élelmiszerekben, főleg a gyümölcsökben és zöldségekben. Azonban mivel napjainkban egyre nehezebb ezekből az ételekből a megfelelő mennyiséghez jutni, érdemes az étrend-kiegészítőket választanunk.
Egyéb elnevezései közé tartozik az L-aszkorbinsav, az aszkorbinsav és az L-aszkorbát is.
Ebből a cikkből megtudhatod, hogy miért is van nagy szükségünk erre a vitaminra és azt is, hogy mik lehetnek a hatékony forrásai.
Miért van szükségünk a C-vitaminra?
Mivel ez egy vízben oldódó tápanyag, a szervezet nem képes hosszú távon eltárolni. Éppen ezért a megfelelő C-vitamin-szint fenntartása érdekében napi szinten figyelned kell a kellő mennyiség pótlására.
A szervezetnek C-vitaminra van szüksége a különböző funkciók ellátásához. Íme néhány példa:
- Segíti a szervezet kollagén, a L-karnitin és egyes neurotranszmitterek, ingerületátvivő anyagok termelését.
- Antioxidánsként segít eltávolítani a szervezetből a reaktív oxidatív fajokként (ROS) ismert nemkívánatos anyagokat. (lásd: a következő bekezdésben)
- Segíti a vas felszívódását a szervezetben.
- Erősíti az immunrendszert.
- Elősegíti a sebgyógyulást.
A ROS anyagok, mint például a szabadgyökök, amik a természetes testi folyamatokból, szennyeződések és egyéb tényezők eredményei. Ezek oxidatív stresszhez vezethetnek, ami sejtkárosodást okozhat.
A C-vitamin antioxidáns hatása segíthet csökkenteni a gyulladásokat, valamint a különböző betegségek, köztük egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A szervezetnek C-vitaminra van szüksége a kollagén előállításához. Ez a kötőszövet fő alkotóeleme és az izomszövetek 1-2%-át is ez teszi ki. A kollagén létfontosságú összetevő az olyan rostos szövetekben, mint például az inak, a szalagok, a bőr, a szaruhártya, a porcok és csontok, a bél, valamint a véredények.
Az alacsony C-vitamin-szint skorbuthoz vezethet. Ennek tünetei közé tartozik az ínyvérzés, a fogak kilazulása, a vérszegénység, a fáradtság és az ízületek duzzadása is.
A C-vitamin előnyei a következők lehetnek:
Sebgyógyulás
A C-vitamin elősegíti a szervezet kollagén termelését és jelen van a bőrben, az izomzatban és más szövetekben is. Azok az emberek, akiknél alacsony a szintje, lassabb sebgyógyulást tapasztalhatnak, mivel szervezetük kevésbé lesz képes a kollagén termelésére.
A sebgyógyulás idején érdemes megbízható forrásból származó étrend-kiegészítőket fogyasztanod, hogy a lehető leggyorsabban dolgozhasson a szervezeted a hiba helyreállításán.
Szív- és érrendszer
A C-vitamin számos okból előnyös lehet a kardiovaszkuláris egészség elérésében. Tanulmányok azt sugallják, hogy:
- antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik.
- segíthet az erek kiszélesítésében.
- javítja a nitrogén-monoxid termelést. (Fontos ingerületátvivő anyag a szervezetben)
- segít csökkenteni a plakkok, lerakódások kialakulásának esélyét.
Emellett segíthet megakadályozni a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulását.
Szürkehályog és életkorral összefüggő makuladegeneráció
A C-vitamin segíthet csökkenteni a szürkehályog kialakulásának kockázatát és lassíthatja az életkorral összefüggő makuladegeneráció előrehaladását.
Szakértők úgy vélik, hogy az oxidatív stressz mindkét eset kialakulása során szerepet játszhat, ezért ezeket az előnyöket a vitamin antioxidáns hatásának köszönhetjük.
Cukorbetegség
Egy 2019-es tanulmány során 31, 60 év körüli embert vizsgáltak. Arra voltak kíváncsiak, hogy a C-vitamin-kiegészítők szedése befolyásolja-e a glükózszintet evés után.
4 hónapnyi folyamatos pótlás után a résztvevők glükózszintje és vérnyomása is javult a placebo csoporthoz képest. Ez arra utal, hogy hatásos lehet a cukorbetegség kezelésében.
Allergia ellen hatásos lehet a C-vitamin?
Az allergiás reakció során az immunrendszer gyulladásos választ vált ki, amely olyan tünetekhez vezethet, mint a duzzanat vagy a csalánkiütés. E folyamat során a szervezet ROS-t termel, ami oxidatív stresszhez vezethet.
Egy 2018-as tanulmányban 71 bőr- vagy légúti allergiában szenvedő ember kapott különböző dózisú intravénás C -vitamint, és a kutatók megfigyelték a résztvevők tüneteinek súlyosságát. Arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy dózisú C -vitamin bevitele segíthet csökkenteni az allergiás tüneteket.
Bizonyítékokat találtak arra is, hogy az alacsony C -vitamin-szint gyakori az allergiás embereknél.
Mik lehetnek a jó C-vitamin források?
A C -vitamin legjobb forrásai a friss gyümölcsök és zöldségek. A melegítés és a vízben való főzés azonban elpusztíthatja ezen élelmiszerek a C-vitamin tartalmának egy részét, ezért a legjobb a nyers ételek fogyasztása.
Néhány jó C -vitamin forrás:
Kiket fenyeget leginkább a C-vitamin hiánya?
- dohányzó vagy passzív dohányzásnak kitett emberek
- akik nem követnek változatos étrendet
- bizonyos egészségi állapotú emberek, különösen azok, akik bélrendszeri felszívódási zavarokkal küzdenek
A dohányzó embereknek több C-vitaminra van szükségük?
A dohányzás és más szennyező anyagok oxidatív stresszhez vezethetnek. Az antioxidánsok, például a C-vitamin is, csökkenthetik az oxidatív stresszt.
A dohányzó emberek általában alacsonyabb C-vitamin-szinttel rendelkeznek, mint azok, akik nem dohányoznak. Ennek oka lehet az oxidatív stressz magasabb szintje.
A dohányzás gyulladást és károsodást okoz a száj, a torok és a tüdő nyálkahártyájában.
Forrás: www.medicalnewstoday.com