A gránátalma egy csodaszép gyümölcs, benne fényes, vörös színű „gyöngyökkel”, amik édes, lédús nedűt tartalmaznak. A gyümölcs levét évezredek óta használják gyógyszerként. Ennek egyik oka, hogy több, mint 100 fitokemikáliát tartalmaz. A fitokemikáliák a növényekben található bioaktív vegyületek, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki (természetesen az élelmiszer egyéb komponenseivel való kölcsönhatásban). A legismertebb fitokemikáliák a flavonoidok, a glükozinolátok és a fitoösztrogének.
A gránátalma jótékony hatásai
1, Antioxidáns
A gránátalma magok élénkvörös árnyalatát a benne található polifenolok okozzák. Ezek az anyagok erős antioxidánsok. A gyümölcs levében háromszor több antioxidáns található, mint a vörösborban és a zöld teában.
Ezek az antioxidánsok elősegíthetik a szabadgyökök eltávolítását, megvédhetik a sejteket a károsodásoktól és csökkenthetik a gyulladást.
2, C-vitamin
Egyetlen gránátalma leve képes fedezni a napi C-vitamin szükséglet 40%-át. A megfelelő hatás érdekében válaszd a házi készítésű, vagy garantáltan friss gyümölcslevet.
3, Rákmegelőzés
A kutatók nemrégiben megállapították, hogy a gránátalma leve segíthet megállítani a prosztatarák sejtjeinek növekedését.
Noha nem végeztek embereken hosszú távú vizsgálatokat, amik igazolják, hogy a gyümölcs megakadályozza a rákot vagy csökkenti annak kockázatát, az étrendbe való beépítése biztosan nem árthat. Eddig bíztató eredmények születtek a tanulmányokban, és további nagyobb kutatásokat végeznek.
4, Alzheimer-kór
A gyümölcs levében található antioxidánsok és azok magas koncentrációja segíthet megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását és előrehaladását, valamint segít megvédeni az emlékezetet.
5, A gránátalma segíti az emésztést
A gyümölcs leve csökkentheti a bél gyulladását és javíthatja az emésztést. Hasznos lehet a Crohn-betegségben, a fekélyes bélgyulladásban és más gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára.
6, Gyulladáscsökkentő
A gránátalma a magas antioxidáns-koncentrációjának köszönhetően erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Segíthet csökkenteni a gyulladást az egész testben, és segít megelőzni az oxidatív stressz okozta károsodások kialakulását is.
7, Segít a szívbetegségek megakadályozásában
A gránátalma segíthet megvédeni a szívet és az artériákat.
Kisebb tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcs leve javítja a véráramlást és megakadályozza az artériák megvastagodását és merevségét. Lassíthatja a vérrögök és a koleszterin felhalmozódását az artériákban.
A gránátalma negatívan reagálhat a vérnyomás- és koleszterin-csökkentő gyógyszerekkel, éppen ezért feltétlenül beszélj kezelőorvosoddal, ha fogyasztasz ilyen gyógyszereket.
8, A gránátalma vírusellenes hatású
A laboratóriumi vizsgálatok során megállapították, hogy a gyümölcs antibakteriális és vírusellenes hatással bír.
9, Vitaminban gazdag
A C-vitamin és az E-vitamin mellett a gyümölcs leve rendkívül jó folát-, kálium- és K-vitamin-forrás.
10, Cukorbetegség ellen gránátalma
A gránátalmát hagyományosan a cukorbetegség kezelésére használták a Közel-Keleten és Indiában. Bár még kevés kutatás áll rendelkezésünkre, az biztos, hogy a gyümölcs leve segíthet csökkenteni a vércukorszintet.
Forrás: www.medicalnewstoday.com