Tényleg vitaminhiányos a mindennapi étrendünk?

Vitaminhiány

Vitaminhiány: a hivatalos adatok ellenére, miszerint a magyarok rendelkeznek a legjobb minőségű élelmiszerekkel egész Európában, nagyon sok ember nem fogyaszt megfelelő mennyiségű tápanyagot. A tápanyagfogyasztással kapcsolatos felmérések azt mutatják, hogy az emberek 50 százaléka 50 mg-nál kevesebb C-vitamint fogyaszt naponta. Míg 25 százalék 39 mg-nál is kevesebbet. Ez a mennyiség pedig jócskán a 60 mg javasolt napi mennyiség alatt van.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy a népesség fele csak 950NE (az RDA 19 százaléka) A-vitamint és 4NE (az RDA 40 százaléka) E-vitamint, vagy még ennél is kevesebbet fogyaszt naponta. Ugyanilyen adatok figyelhetőek meg más vitaminok, illetve az ásványi anyagok tekintetében is, ami azt jelenti, hogy az emberek jelentős hányada nem jut megfelelő mennyiségű tápanyaghoz.

Sajnos még a megfelelő táplálkozás és az egészséges vitaminpótlás sem tudja garantálni, hogy szervezetünkben a tápanyagok jól fel is szívódnak. Sok ember étrendje az analízis szerint minden tápanyagból az RDA-t tartalmazza. De amikor egy széles körű tápanyagvizsgálatot végeztetnek maguknál, a végeredmények egészen más képet festenek. Többek között a B1-vitamin szintjük a normális szintnek csak harmada volt, annak ellenére, hogy az RDA háromszorosát fogyasztották ebből a tápanyagból. Tehát egy állandó, egészséges mennyiség lehet, hogy nem fedezi szervezetünk szükségletét. A legjobb, ha személyre szabott igény alapján szedjük a kiegészítő vitaminokat.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top