Egészséges öregedés hónapja

Imádom a különféle világnapokat, heteket, hónapokat. Már szinte mindennek, beleértve az egészséges öregedést is van hónapja. Ez éppen a szeptember. Ennek apropóján igyekszünk ebben a hónapban több olyan tanácsot adni, ami nem csak a 20 éveseknek szól.

Például Dr. Bruce Ames – aki a Kalifornia Egyetem tanára – szerint ha bizonyos létfontosságú mikroelemek hiányoznak a szervezetünkből, a test lassú, alattomos változásokon megy keresztül, amelyek aláássák az egészségünket és növelik a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Bár ezt minden vitamingyártó tudja, de ha egy professzor jelenti ki, az sokkal hitelesebb.

A professzor és munkatársai 25 tanulmányt elemeztek és arra a következtetésre jutottak, hogy az elégtelen szelén ellátottság komolyan hozzájárul a a kor előrehaladtával gyakoribbá váló betegségek és állapotok kialakulásához, úgymint rák, a szívbetegségek és az immunrendszer zavarai.

A leggazdagabb szelén forrás a brazildió (szokatlanul nagy szelén tartalma miatt túl is lehet vele adagolni). Napi 2-3 szem elegendő szelént biztosítana. Érdekes, hogy a nálunk termelt dió szinte semennyit nem tartalmaz szelénből (5mikrogramm/100gramm). Napi 2-3 kilót kellene megenni belőle, hogy elegendő szelénhez jussunk. Ami még jelentős szelén forrás a kagylók és a friss és tengeri halak. Az étrendkiegészítők közül EZT ajánlom napi 11Ft-ért. Az ajánlott napi bevitel (RDA) felnőtteknek 100-200 mikrogramm mindössze.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top