C-vitamin: Rendszeres fogyasztása biztosíthatja a szív védelmét

C-vitamin: Rendszeres fogyasztása biztosíthatja a szív védelmét

A kaliforniai Dr. Rath Kutatóintézet tudósai kiadtak egy új tanulmányt, amely első ízben bizonyítja, hogy csak a C-vitamin következetes, napi fogyasztása képes megvédeni a szívünket a betegségekkel szemben. A tanulmány azt is kimutatta, hogy ennek az alapvető mikrotápanyagnak a szabálytalan fogyasztása sajnos nem képes elérni ugyanazt a jótékony hatást, mint a rendszeres bevitel. A nemzetközi szív- és érrendszeri kutatás során közzétett tanulmány tovább erősíti a következetes, megfelelő mennyiségű C-vitamin-bevitel fontosságát az érfalak épségének, a vérkép optimális összetételének és a kardiovaszkuláris egészségnek a biztosításában.

A kutatók egy egyedi géntechnológiával módosított egérmodellt alkalmaztak ehhez a tanulmányhoz. Az egér anyagcseréje két igen fontos dologban is hasonlít az emberekéhez: az egér sem képes belsőleg C-vitamint előállítani, ugyanakkor expresszálja, megjeleníti a lipoprotein(a)-t. Ez az anyag a lipoproteinek családjába tartozó fehérje, mely hasonlít a LDL-koleszterinhez. Szintje diétával nem befolyásolható.

Az emberek esetében az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin, vagyis a “rossz koleszterin” magas szintjén kívül a lipoprotein(a) szintjének emelkedése elismert kockázati tényezőnek számít a fokozott érrendszeri lerakódás szempontjából. Mint ilyen, az új egérmodell tulajdonságai különösen alkalmassá teszik az érszűkület és az emberi anyagcsere egyéb szempontjainak tanulmányozására.

A kutatók két különféle kísérleti körülményt hasonlítottak össze: az egyikben a C-vitamint periodikusan kivonták az egerek étrendjéből, a másikban pedig egy állandó C-vitamin mennyiséget adtak a vizsgálat teljes időtartama alatt, ami 20 hét volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a folyamatosan C-vitaminnal táplált csoporthoz képest azok az egerek, akik időszakos C-vitamin-hiányban szenvedtek, egészségtelen lipid profilúak. Az ő vérükben például sokkal alacsonyabb volt a magas sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin, ami más néven a “jó koleszterin”. Náluk ezen túlmenően az LDL és a HDL aránya magasabb volt, mint azoknál az egereknél, akik folyamatosan kapták a C-vitamin kiegészítést.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy azokban az egerekben, amik csak időszakosan kaptak C-vitamint, több lerakódás, más néven plakk képződött a szív artériáiban. A C-vitamin hiányának minden egyes periódusa után lipoprotein(a) halmozódott fel az érrendszeri plakkokban. Ezek a lerakódások a C-vitamin megvonásának kezdeti szakaszaiban visszafordíthatóak voltak a C-vitamin újbóli adagolásával. Összehasonlításképpen, a folyamatosan C-vitaminnal táplált egerek kevesebb és alacsonyabb szintű károsodást mutattak az érrendszerük falán és csak nagyon ritkán volt náluk kimutatható a lipoprotein(a) lerakódás.

Ezek az úttörő eredmények fontos pozitív hatással járnak a szív- és érrendszer egészségét illetően. A C-vitamin egy vízben oldódó, nélkülözhetetlen antioxidáns, a kollagén szintézisének nélkülözhetetlen eleme, ám köztudottan nem raktározódik a szervezetben. Éppen ezért napi bevitelét az étrenddel kell folyamatosan biztosítanunk a hiány elkerülésének érdekében, hiszen annak rendkívül komoly következményei lehetnek.

Az időszakos C-vitamin-hiány sajnos egyáltalán nem ritka. Oka lehet az étrend szezonális változása, a különböző betegségek, a stressz vagy a nem megfelelő és hiányos étrend egyaránt.

Mindezek miatt kijelenthetjük, hogy a Dr. Rath Kutatóintézet által közzétett tanulmány rendkívül fontos, hiszen rámutat a C-vitamin hiányának hosszú távú következményeire. A tanulmány azt is megmutatja, hogy egy hosszabb hiányos időszak után még a megfelelő C-vitamin mennyiségek mellett is előfordulhat, hogy a mikrotápanyag hiánya miatt fellépő szív- és érrendszerben kialakult elváltozásokat nem lehet teljesen megjavítani.

Összefoglalva tehát ez a tanulmány további bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy a C-vitamin hiánya nagyban hozzájárulhat a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Forrás: https://www.dr-rath-foundation.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top