A legtöbb embernek a torma szó hallatán a húsvéti sonka és a piros tojás jut eszébe. Ez nem véletlen, hiszen mára már szinte hagyománnyá vált, hogy húsvétkor a torma is megtalálható a magyar családok asztalain.
A torma a Volga és a Don folyó környékéről származik, azon a vidéken ma is az életerő jelképe. A népnyelv közönséges és csípős tormának is nevezi. Ártereken, nedves réteken és szántók mellett is előfordul. A tormát eleink gyógynövényként hozták Belső-Ázsiából. Sokoldalú gyógyhatása miatt itt az ideje, hogy visszanyerje jelentőségét a magyar házipatikákban is.
A tormáról eléggé megoszlanak a vélemények: sokan nem szeretik, mert csípős, de a többség éppen ezért szereti. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal bír. Éppen ezért érdemes egész évben az étkezéseink részévé tenni!
A gyökerét gyógynövényként már évezredek óta használják fizikai betegségek gyógytására. Ez a tulajdonság mára kicsit feledésbe merült és a legtöbben inkább csak az íze miatt fogyasztják a sonka mellé. Az aromája mellett azért is hasznos, ha tormát eszünk a hús mellé, mert ez egy nagyon erős emésztési segédanyag, ami segít a szervezetnek még a legkeményebb fehérjék lebontásában is.
A torma egészségügyi előnyei
A fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de található benne C-vitamin és kálium is.
1, Immunerősítő
A torma magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erős immunfokozó és antioxidáns hatással bír. A torma fogyasztása megemeli a belső testhőt, ezzel pedig serkenti az immunrendszert.
2, Antibiotikum
A torma nagyon hatékonynak bizonyult a különböző fertőzésekkel szemben. Hasznos lehet a rossz baktériumok megsemmisítésében, amik hörghurutot, köhögést, megfázást, influenzát, tüdőgyulladást és húgyúti fertőzéseket okozhatnak. Antibiotikus hatását a benne található glikozidoknak köszönheti.
3, A torma segíti az emésztést
Ahogy korábban írtuk, a torma segíti az emésztést, mivel segít a bélnek az emésztőenzimek kiválasztásában. Emellett serkenti az étvágyat is.
4, Fájdalomcsillapító hatású
A tormáról bebizonyították, hogy serkenti a vér áramlását a bőr felületén, valamint a gyulladt területeken, segítve ezzel a fejfájás megszüntetését. Helyileg alkalmazható az izomfájdalmak, az ízületi gyulladások és kellemetlenségek enyhítésére. Rágás közben enyhítheti a fogfájást is.
5, Rákmegelőző hatása van
Egy, az Illinoisi Egyetemen végzett tanulmány megállapította, hogy a torma segíti a máj méregtelenítő hatásait, miközben gátolja a daganatok növekedését és megakadályozza az újak kialakulását. Emellett számos típusú rák, például tüdő-, vastagbél- és végbélrák megelőzésében is segít.
6, Megakadályozza a hajhullást és a korpát
A torma segíti a hajgyökér regenerálódását azáltal, hogy javítja a fejbőr keringését. Ecettel keverve elősegíti a korpásodás kezelését is.
7, Enyhíti a hányingert
Hányinger enyhítésére a reszelt, forralt torma gőzének belégézse igazi csodaszer. A felszabaduló illóolajok csökkentik a panaszokat.
8, A torma segít a vese tisztításában
Sejtszinten pucolja ki a káros anyagokat, emellett pedig segít a húgyúti fertőzések enyhítésén.
9, A torma igazi diétás étel
Nagyon alacsony a kalória-, de magas a rosttartalma. 50 gramm tormában csupán 25 kalória van, 5 gramm szénhidrát, 1,5 gramm rost és 0,5 gramm fehérje.
Érdekesség – Termesztése
A torma szinte bármelyik élelmiszerboltban megvásárolható, de sokkal jobb, ha otthon termeszti az ember. Nagyon könnyen termeszthető, csak egy darab gyökérre van szükséged. Telepítsd a talajba, adj hozzá minden nap egy kis vizet és figyeld, ahogyan nő. Bár igen könnyen termeszthető, nagyon nehéz kiírtani, ezért érdemes a kertben jól megválasztani a helyét, hogy később ne legyen problémánk belőle. Jól tűri a hideget, fagymentes időszakban egész télen át szedhető, de a hűtőben is sokáig tárolható. Pincében, homok közé rakva pedig akár évekig is tárolhatjuk.