• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Hogyan főzzük a C-vitamint?

2019 dec 25 Szóljon hozzá

A C vitamin az összes vitamin közül a legkevésbé stabil molekula. Fény, hő és levegő hatására viszonylag gyorsan oxidálódik és elveszti előnyös élettani tulajdonságainak egy részét. Ráadásul vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy például zöldségek főzésekor a főzővízbe kerül a zöldség C-vitamin tartalmának jelentős része.

A C-vitamin lebomlása két lépésben történik meg. Először dehidro-aszkorbinsavvá alakul, majd egy következő lépésben diketogulonsavvá. Ez utóbbi élettanilag teljesen hatástalan.

A C-vitamin két formája, az aszkorbinsav és a dehidro-aszkorbinsav, különböző módon reagál a hőkezelésre: az aszkorbinsav csak jelentősebb hőkezelés során bomlik le, a dehidroaszkorbinsav viszont gyorsan elbomlik rögtön az után, hogy oxidációval kialakul az aszkorbinsavból. Ezen utóbbi reakció során a dehidroaszkorbinsav átalakul biológiailag már haszontalan diketogulonsavvá. Mivel az aszkorbinsav magában kevésbé hőérzékeny, mint a dehidro-aszkorbinsav, a normál sütés, főzés hatására viszonylag jól megmarad az ételekben. A hosszantartó hőkezelés (főzés, sütés) és a levegő oxigén tartalma együtt képesek csupán teljesen vitaminmentessé tenni egy zöldséget.

Ráadásul a hirtelen, magas hőmérséklet hatására lebomlik a gyümölcsökben és a zöldségekben megtalálható aszkorbinsav-oxidáz enzim, ami felelős az aszkorbinsav gyors oxidálódásáért. Ez is azt eredményezi, hogy a rövid főzés, sütés nem befolyásolja jelentősen az étel C-vitamin tartalmát.

Viszont a levegővel érintkező fagyasztás során jelentősen oxidálódik az aszkorbinsav, amiről viszont nem kevés szó esik a táplálkozási irodalomban.

A jó megoldás a C-vitaminban gazdag ételek készítésére a friss zöldségek, gyümölcsök gyors párolása, pirítása.

c-vitamin 2019-12-25
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Chlorella a B12 vitaminhiány megszüntetésére

Következő cikk:

Méregtelenítésre van szükséged? Így lesz hatékony!

Hasonló írások

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Tények és tévhitek a C-vitaminról

Tények és tévhitek a C-vitaminról

Tavaszi fáradtság: Mi okozza, és hogyan küzdhetjük le?

Tavaszi fáradtság: Mi okozza, és hogyan küzdhetjük le?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Észrevetted már, hogy bármennyit alszol, reggel mégis úgy érzed, mintha rád zuhant volna a hétfő? Kávéval indul a nap, és úgy is folytatódik ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes