A szója segíthet a férfiaknak emlékezni az évfordulókra

A szója segíthet a férfiaknak emlékezni az évfordulókra

Mind a mentális funkciókat, mind az emlékező képességet javítja férfiak esetében, ha naponta fogyasztanak szója izoflavonoidokat, állapította meg egy tanulmány, amit a közelmúltban ausztrál férfiakon végeztek.
Azok a férfiak, akik minden nap fogyasztottak izoflavonoidokat, látványosan jobb eredményeket értek el olyan tesztek esetén, ami a memóriájukat vizsgálta, állítja a Dél-Ausztráliai Egyetem és az Adelaide Egyetem kutatócsoportja abban a cikkben, ami a British Journal of Nutrition című szakmai újságban jelent meg.

A hatást az izoflavonoidok ösztrogén hatásának tudják be, mivel éppen azokon a területeken jelentkeztek az eredmények, amik eddig is ismerten az ösztrogén aktivitással függtek össze.

A Peter Howe által vezetett kutatócsoport 34 egészséges felnőtt férfit vont be a kísérletbe és 12 héten át a placebót fogyasztó kontroll csoporttal szemben vizsgálták emlékező képességüket. Tesztelték a memóriájukat, a mentális képességeiket és a térlátásukat a kísérletet megelőzően, majd azt követően, hogy igazolják, hogy a szója izoflavonjai hatással vannak a térbeli munkamemóriára és a figyelemre, ami jellemzően a nők esetében sokkal jobb, mint a férfiaknál.

És valóban, azok a férfiak, akik kapták az izoflavonokat, 18 százalékkal kevesebbszer kellett javítaniuk a hibáikat, 23%-al kevesebb hibát vétettek és 17 százalékkal rövidebb idő alatt végezték el a feladataikat, mint azok, akik a placebo csoportba kerültek.

Az Isoflavonoidok étrendi kiegészítése egészséges férfiakban olyan kognitív tulajdonságokat javíthat, ami úgy tűnik, hogy az ösztrogén-aktiválástól függ,” állították a publikációban. Ezt az is alátámasztani látszik, hogy korábban egy olasz kutatócsoport azt igazolta, hogy a szója izoflavonoidok hangulat- és mentális funkció javító hatással bírnak a változó korba került nők esetében. (American Journal of Epidemiology, Vol. 165, pp. 1364-1371)

Forrás: British Journal of Nutrition OnLine: “Soya isoflavone supplementation enhances spatial working memory in men” Authors: A.A. Thorp, N. Sinn, J.D. Buckley, A.M. Coates, P.R.C. Howe

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top