A magnézium-bevitel fontossága

Magnézium-bevitel

A megfelelő mértékű magnézium-bevitel jó módja lehet annak, hogy növeljük agyunk kognitív képességeit. Az ideális mennyiség meghatározása azonban sok kérdést vet fel, hiszen a nem megfelelő magnéziumszint károsíthatja a kognitív funkciókat, ami az idősödő emberek memóriájának gyorsabb romlásához vezet.

A nem megfelelő magnézium-bevitel, vagyis a magnézium-hiány következményeiről több, mint 600 tudományos kutatás és referencia áll rendelkezésünkre. A „The Magnesium Miracle “ legújabb, 2017-es kiadásában a legtöbb ezek közül a központi idegrendszer működését helyezi középpontba.

A kutatók a kiadás nyomán megfogalmazták egyéb észrevételeiket is a magnézium-bevitel jótékony hatásairól.

Stroke:

Az Egyesült Államokban rengeteg magnézium-hiányos ember él. Náluk jóval nagyobb stroke kialakulásána valószínűsége, és néluk a stokre utáni szövődmények kockázata is jóval nagyobb. A fejsérülés és a fokozódó neurológiai károsodás csak kis mértékben állítható helyre.

Agyi trauma:

A magasabb magnézium-bevitel növeli a gyógyulás esélyeit és jobb gyógyulást eredményez. A magnézium-szulfát jelentősen csökkenti az agyi ödéma kialakulásának lehetőségét az agykárosodást követően. Ez az információ kulcsfontosságú lehet az Ön számára, ha bármely ismerőse vagy családtagja fejsérülést szenved! A legjobb idegsebészek is előszeretettel adnak betegeik számára magnéziumot kiegészítő kezelésként műtéteik elvégzése után.

Vizelethajtók:

Esettanulmány számol be egy idős hölgy a történetéről, akinek magnézium szintje rendkívül alacsonnyá vált. Az általa szedett vizelethajtók miatt kiszáradással, valamint pszichózissal és paranoiás képzelgésekkel került kórházba. A kórházba kerülése után intravénásan nagy mennyiségű magnéziumot juttattak szervezetébe, ezt követően 24 órán belül állapota javult, tünetei szertefoszlottak. Azonban amint újra elkezdte szedni a vizelethajtó gyógyszereket, a tünetek újra jelentkeztek. Így vált világossá, hogy azoknál az embereknél, akik ilyen készítményeket szednek, ügyelni kell arra, hogy a magnézium-bevitel elérje a legalább 600 mg-os mennyiséget.

Életkor:

A francia származású kutató, Dr. Pierre Delbet, az 1900-as évek elején meg volt győződve arról, hogy az öregedő test háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint magnéziumot. Tudta azt is, hogy a kalcium kicsapódik a magnéziumhiányos szövetekben. Megfigyelte a felesleges kalcium toxicitását a herékben, az agyban és más szövetekben is. Végül arra a következtetésre jutott, hogy a magnéziumhiány szerepet játszik az öregedésben.

Memória:

Egy, az MIT-n végzett 2004-es kutatás a magnézium bevitel és az agy emlékező képességének fokozása közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet. A tanulás és a mamória szempontjából fontos agyi receptorok szabályozása nagyban függ a magnéziumtól. A kutatók a gerincvelő-folyadék nélkülözhetetlen részeként is beszélnek a magnéziumról, mely így hozzájárul ahhoz, hogy ezek a receptorok aktívak maradhassanak.

Szorongás:

“Az elméletünk szerint a magnézium koncentrációjának növelése és a zaj háttérszintjének csökkentése a tudományos szakirodalomban jelentett legnagyobb plaszticitásnövekedést eredményezte.” – fogalmaztak az MIT kutatói.

Ez az állítás röviden azt jelenti, hogy a megnövekedett magnézium bevitel csökkenti a félelem miatt kialakuló fizikai reakció mértékét.

Telomerek:

A telomerek a kromoszómák lényeges részét képező egységek, melyek befolyásolják a sejtek életkorát. A telomerek a kromoszómák végén lévő kupakok, amik gátolják a kromoszómák szétszakadását, és más kromoszómákhoz való kapcsolódását. Az öregedéssel kapcsolatos jelenlegi kutatások szilárdan kötődnek a telomerekhez. Nem meglepő ezáltal a magnézium kiemelkedő szerepe sem. Mégis, csak néhány kutató foglalkozik a magnézium csodájával és a telomerekkel valamint ezek összekapcsolásával. A legtöbben nem veszik észre az előtték álló természetes lehetőséget, helyette mesterséges kiegészítők után kutatnak a telomerek megóvásá érdekében.

Alzheimer- és Parkinson-kór:

Bizonyíték van arra, hogy a magnézium-hiány kiválthatja vagy ronthatja az Alzheimer-kór és Parkinson-kór tüneteit. Ezek a betegségek a szívbetegségek neurológiai ekvivalensei. Mind a szív, mind az agy izgalmas szövetek, amelyek elektromos energiát bocsátanak ki, és mindkettőnek magnéziummal kell rendelkeznie a megfelelő működés érdekében.

A megfelelő magnézium-bevitel tehát rendkívül fontos!

Mindent összefoglalva szellemi és testi erőnk, egészségünk és teljesítményünk növelése többféle módon lehetséges!

Kiegészítheti mindennapos étrendjét magnéziummal, magnézium oldattal, és számos egyéb hasznos ásványi anyaggal is, mint például cinkkel.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top