Nap, mint nap találkozunk mindenféle színű zöldséggel és gyümölccsel az áruházak polcain vagy a piacon, azt viszont csak kevesen tudják, hogy mekkora jelentőséggel bírnak ezek a színek táplálkozásunkban. A legjobb, ha mindenből eszünk egy keveset, de nézzük meg kicsit részletesebben miért is fontos ez nekünk.
Zöld szín:
A növények zöld színét a klorofill adja. Ezek a zöldségek és gyümölcsök májvédő hatásúak. Védik a szemünket, ugyanis luteint tartalmaznak. Fontos megemlíteni még, hogy segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket.
Ilyenek például: avokádó, zöld alma, kiwi, zeller, uborka, fejes káposzta, cukorborsó, spenót…stb.
Sárga szín:
A sárga színt adó vegyületek antioxidáns hatásúak. A sejtek regenerálódásában játszanak szerepet, védik a szemet és segítik megelőzni a szürke hályog kialakulását.
Ilyenek például: banán, citrom, sárga paprika, ananász…stb.
Fehér/Barnás szín:
Magas kálium és magnézium tartalmuk miatt segítenek a koleszterinszint csökkentésében, és védelmet nyújt a szív-és érrendszeri betegségek ellen.
Ilyen például: karfiol, gyömbér, fokhagyma, karalábé, gomba
Piros szín:
Likopin és antocián nevű anyagokat tartalmaznak, melyek húgyvezetékünk megfelelő működésében segítenek, illetve serkentik a memóriánkat is. Segít a vastagbél és prosztatarák megelőzésében. A legmagasabb likopin-tartalma a paradicsomnak van.
Ilyen például: tőzegáfonya, eper, cseresznye, meggy, paradicsom…stb.
Lila szín:
Ezek a növények serkentik az agy működését, stabilizálják a vércukorszintet, jó hatással vannak az erekre. Magas antioxidáns tartalmuk lassítja az öregedést.
Ilyen például: lila áfonya, cékla, vöröskáposzta, szilva, füge…stb.
Narancssárga szín:
A magas C-vitamin tartalom mellett sok karotint és béta-karotint tartalmaznak. Erősítik az immunrendszert, védik a szemet, óvja a bőr sejtjeit, ezáltal lassítja az öregedési folyamatot.
Ilyen például: narancs, sárgabarack, sárgadinnye, sütőtök, sárgarépa, mangó…stb.