Húsragasztó – veszélyes vagy ártalmatlan?

A vendéglátóipar és a húsipar csak “húsragasztóként” hivatkozik rá, a szakmai elnevezése transzglutamináz, gyakorlatilag egy enzim keverék, aminek segítségével két- háromszoros áron lehet eladni a gyengébb minőségű húsokat. Hogyan?

A mellékelt videón látható, hogy a 800 forintos nyesedék húsokból egy marék ilyen por segítségével 4500 forintos hússzeleteket lehet varázsolni pár óra alatt. Az eredményt pedig steak formájában bármelyik étteremben el lehet adni a gyanútlan betérőknek. Mivel a hatályos jogszabályok biztosítanak egy kiskaput – technológiai segédanyagot nem kell feltüntetni az összetevők között – a vásárló nincs is tájékoztatva arról, mit etetünk vele. Pedig a séfek legtöbbje használja és érdekes módon pont a magasabb osztályú, drágább éttermek gyönyörűen elkészített hússzeletei készülnek leggyakrabban ilyen trükkel.

De nem csak az éttermi séfek kísérleteznek vele, hanem a hús- és tejipar is. Bél nélküli virslik, kolbászok készítésére,  alakra formázott hús és tejipari készítmények előállítására is alkalmas. Ha olyan halhús cafatokból szeretnénk halszeletet varázsolni, ami egyébként szemétre kerülne vagy takarmányba, akkor nincs más dolgunk, mint ügyesen alkalmazni a transzglutamináz (TG) port és az eredményt panírozva eladni halrudacska néven. A vevő sosem jön rá az átverésre. Ő azt akarja gondolni, hogy halrudat eszik.

Ha ügyesen dolgozik vele valaki, a csalást még egy képzett szakács sem tudja kiszúrni.

Veszélyes vagy sem?

Maga a transzglutamináz nem ártalmas az egészségre. Az egyetlen közegészségügyi kockázatot az jelenti, hogy egy nyesedékből készült hústömb esetében azok a részek, amik korábban a hús felszínét jelentették, mostantól a belsejébe kerültek. Azt pedig mindenki tudja, hogy a bakteriális szennyeződések csak a húsok felszínén találhatók meg. Ezek a sütés során elpusztulnak és veszélytelenek, de egy “ragasztott” hús esetében a hús belső magjában – például egy véresen rendelt szelet esetében – életben maradnak és szaporodásra képesek.

Maga az enzim 40 celsius fok körül elbomlik és nincs hatása az emésztőrendszerünkre.

A pénztárcánkra van csak károsító hatással az a dolog, hogy ötszörös áron vesszük meg a korábban cafathúsként feldolgozott csodás szeleteket.

[vsw id=”ZhgOEsAd1xY” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

[wysija_form id=”4″]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top