• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Természetgyógyász
  • Gyógynövények

Húsragasztó – veszélyes vagy ártalmatlan?

2015 szept 29 Szóljon hozzá

A vendéglátóipar és a húsipar csak „húsragasztóként” hivatkozik rá, a szakmai elnevezése transzglutamináz, gyakorlatilag egy enzim keverék, aminek segítségével két- háromszoros áron lehet eladni a gyengébb minőségű húsokat. Hogyan?

A mellékelt videón látható, hogy a 800 forintos nyesedék húsokból egy marék ilyen por segítségével 4500 forintos hússzeleteket lehet varázsolni pár óra alatt. Az eredményt pedig steak formájában bármelyik étteremben el lehet adni a gyanútlan betérőknek. Mivel a hatályos jogszabályok biztosítanak egy kiskaput – technológiai segédanyagot nem kell feltüntetni az összetevők között – a vásárló nincs is tájékoztatva arról, mit etetünk vele. Pedig a séfek legtöbbje használja és érdekes módon pont a magasabb osztályú, drágább éttermek gyönyörűen elkészített hússzeletei készülnek leggyakrabban ilyen trükkel.

De nem csak az éttermi séfek kísérleteznek vele, hanem a hús- és tejipar is. Bél nélküli virslik, kolbászok készítésére,  alakra formázott hús és tejipari készítmények előállítására is alkalmas. Ha olyan halhús cafatokból szeretnénk halszeletet varázsolni, ami egyébként szemétre kerülne vagy takarmányba, akkor nincs más dolgunk, mint ügyesen alkalmazni a transzglutamináz (TG) port és az eredményt panírozva eladni halrudacska néven. A vevő sosem jön rá az átverésre. Ő azt akarja gondolni, hogy halrudat eszik.

Ha ügyesen dolgozik vele valaki, a csalást még egy képzett szakács sem tudja kiszúrni.

Veszélyes vagy sem?

Maga a transzglutamináz nem ártalmas az egészségre. Az egyetlen közegészségügyi kockázatot az jelenti, hogy egy nyesedékből készült hústömb esetében azok a részek, amik korábban a hús felszínét jelentették, mostantól a belsejébe kerültek. Azt pedig mindenki tudja, hogy a bakteriális szennyeződések csak a húsok felszínén találhatók meg. Ezek a sütés során elpusztulnak és veszélytelenek, de egy “ragasztott” hús esetében a hús belső magjában – például egy véresen rendelt szelet esetében – életben maradnak és szaporodásra képesek.

Maga az enzim 40 celsius fok körül elbomlik és nincs hatása az emésztőrendszerünkre.

A pénztárcánkra van csak károsító hatással az a dolog, hogy ötszörös áron vesszük meg a korábban cafathúsként feldolgozott csodás szeleteket.

[vsw id=”ZhgOEsAd1xY” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

[wysija_form id=”4″]

húsragasztó transzglutamináz 2015-09-29
Címkék húsragasztó transzglutamináz
Facebook Twitter Tovább
Előző cikk:

Mikor kell lázat csillapítani?

Következő cikk:

A B12 vitamin segít a fogyásban?

Hasonló írások

A 4 legjobb vitamin a bőr számára

A 4 legjobb vitamin a bőr számára

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb

Kálium és nátrium a sóban

Kálium és nátrium a sóban

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

Pektin

Pektin

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus gyökér: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Élelmiszerek kálium tartalma

    Takács Attiláné

    Lehet, hogy élelmiszerek tekintetében frissíteni kellene a t...

  • Energiaszint fenntartása étrend-kiegészítőkkel?

    Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre - NatúrHírek

    […] a gyógynövényt sokan használják az energia fokozás...

  • Ásványi-anyagok a Spirulinában és a Chlorellában

    Ásványi anyag hiány: Hogyan alakul ki, és mit okoz? - vitaminkiraly.hu

    […] klorofillban gazdag növények (mint a spirulina és...

  • Mit kell tudni az alacsony nátriumtartalmú étrendről?

    Róbertné

    Elég baj az, hogy már itt is az alacsony nátriumtartalmú étr...

  • Íme a vashiányos vérszegénység 9 jele és tünete

    Fejfájás és légszomj egyidőben - NatúrHírek - Egészségmagazin

    […] is ilyen egyszerű. Egy rutin laborvizsgálat, amit...

  • Vitamin ABC
  • Természetgyógyász
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes