Nyújtott felszívódású vitaminok

“Azt szeretném, kérdezni, hogy a nyújtott felszívódású C vitaminjuk, konkrétan VITAMIN C-1000 Time L vagy D aszkorbinsavat tartalmaz.

Másik kérdés: refluxos vagyok, és ez a nyújtott felszívódású formula mennyire viseli meg a gyomrot? Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv:Antal”

Kedves Antal!

Az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban nem használunk d-aszkorbinsavat. Bár szerintem lehetne. Ugyanis vannak állapotok amikor hatékonyabban működik mint a természetes formák.

Például volt egy érdekes vizsgálat erről: Mangels, A.R. et al. The bioavailability to humans of ascorbic acid from oranges, orange juice, and cooked broccoli is similar to that of synthetic ascorbic acid. Journal of Nutrition. 1993; volume 123: pages 1054-1061.

Ugyanez a helyzet a különféle fémaszkorbátokkal. A kálium-, kalcium-, magnézium-aszkorbátok mind érvényes tápanyagok és számos mérés szerint jobban emelik a vér c-vitamin szintjét mint a narancslé.

Ennek ellenére az összes tabletta és kapszula aszkorbinsavként l-aszkorbinsavat tartalmaz.

Még egy őszinte javaslatom van. A nyújtott felszívódású C vitamin egy marketing kategória. Semmi értelme. Csak azért gyártjuk, mert az emberek keresik és képtelenek vagyunk felvenni a versenyt a Cetebe marketing gépezetével. De az igazság az, hogy semmi értelme. A C-vitamin felszívódás a patkóbélből történik, ahol tipikusan 15-25 percet tölt el az étel, majd tovább megy a távolabbi béltraktusokba, ahol már nem szívódik fel c-vitamin (semmilyen vitamin). Tehát ami felszívódás nélkül túljutott a vékonybél ezen szakaszán, az elveszett.

Ha valaki egyenletes C-vitamin ellátottságot szeretne a nap folyamán, annak 6-8 óránként kellene egy-egy 500-1000mg-os hagyományos tablettát vagy kapszulát bevennie. Ennél nincs jobb módszer.

A reflux-al kapcsolatban:

A gyomorsav pH2 körüli erősen savas közeg. Ezt egy C-vitamin tabletta alig képes módosítani. A C-vitamin kevésbé savas mint a gyomorsav. Gyakorlatilag egy korty vízzel lenyelt C-vitamin nem savasítja a gyomrot, hanem rövid időre hígítja a gyomorsavat, ami az emésztés beindulásával viszont kiegyenlítődik. Ennek ellenére azt szoktam tanácsolni, hogy valami étkezés alkalmával vegyék be a tablettát a betegeim, mivel ez természetes módon lassítja a mozgását (és a felszívódást) a bélben és egyéni érzékenység esetén sem okoz panaszt.

A reflux – ha nem a záróizmok fatális elváltozása okozza – könnyen kezelhető. Erről írtam korábban ITT.

Üdvözlettel,
Demecs István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top