Kánikula ellen nyaljunk sót?

Mit okoz magának aki követi a média javaslatát és a napokban tetőző kánikula ellen “sok folyadékot iszik”? A legjobb esetben délután négyre megjelenik nála az ismerős tompa, a tarkó alján induló fejfájás, bágyadtság és fáradtság, ami csak másnapra múlik el, jellemzően kezelés nélkül.

Ha az ember tudni szeretne valamit a hidegről, kérdezze az eszkimókat. Ha a kánikuláról szeretne tudni valamit, érdemes olyanoktól tanácsot kérni, akik életük jelentős részét 40 fok feletti hőmérsékletben élik le. A lesötétített szobában vagy klimatizált irodában hideg ásványvizet kortyolgató orvosigazgatók “jótanácsaitól” fejfájást, hasmenést és egyéb kellemetlen tüneteket fogunk kapni, amire pedig legkevésbé van szükségünk a napokban. Az ismerőseim jelentős része szenved a napokban és a szenvedésük oka nem a meleg, hanem a képtelenségük a melegben élésre. Összeszedtem a leggyakoribb hibákat, amik a problémáikat okozzák:

Folyadék vagy víz?

Nem minden folyékony dolog alkalmas a szomjoltásra. Sem a cukor, sem az alkohol, sem a protein tartalmú italok nem segítenek a kánikulában. Egy pohár víz vagy natúr tea (amiben nincs cukor) a legjobb, mert úgy hidratál, hogy közben nem okoz fejtörést a szervezetünknek. Próbálja ki a mentateát. Kellemesen hűsít.

Ha egy liter vízbe beleszór egy csomag ásványisókat és vitaminokat tartalmazó italport, a verejtékezéssel elvesző ásványisó is pótolva van.

Hideg vagy meleg?

A nyáron Egyiptomban beszélgettem egy helybéli vendéglőssel. Miközben futólépésben hordta ki a hideg söröket a teraszán gurnyadó turistáknak, időnként egy-egy kortyot ivott valami sötét folyadékból. Mikor közelebb somfordáltam, kiderült, hogy forró tea. 45 fok volt árnyékban. A fickó teljesen eleven volt és még egy izzadtság csepp sem volt az orrán.

Hosszan elbeszélgettünk és elmondta, hogy a melegben nem szabad enni és hideg italt fogyasztani, mert az árt az egészségnek. Szerinte a falujukban egyetlen 70 év feletti beteg ember sincs, de a fiatalok körében egyre gyakoribb a gyomor és vastagbél rák valamint a gyulladásos bélbetegségek előfordulása. A különbség, hogy az öregek napközben meleg teát vagy kávét isznak, míg a fiatalok – követve a divatot – üdítőitalokat és cukrozott söröket isznak.

Enni vagy nem enni?

Ugyan ez a vendéglős mondta, hogy Afrikában az öregek nem is esznek napközben. Nyáron még este is csak egy szelet dinnyét valami frissen sült tésztával. Húst nyáron nem esznek.

A kalóriadús ételek a hideg hónapokra valók. Mostanában a gyümölcsök és a zöldségek szezonja van. Ráadásul ezek most olcsók – néha ingyen adja a szomszéd, mert túltermelési válságban van. A megtakarított pénzen meg vehetünk jó multivitamint is.

A hétvégén egy csapatépítő tréningen volt szerencsém részt venni, ahol egész nap egy kiszáradó tarlón húztuk a kötelet, rohangáltunk a különböző feladatok végrehajtása során, miközben a hőmérő stabilan 37 fokot mutatott. Az ebédnél a feltálalt zöldségleves annyira el volt sózva, hogy kétség nem fért a szakácsnő szerelmetes mivoltához. Ehetetlenül sós volt. Ennek ellenére a társaság elkezdte belapátolni és az első kanalak után a mellettem ülő kolléga fejfájása – amivel reggel óta nyavalygott – elmúlt. Gratuláltunk neki és fél órán belül az 5 fős társaságból még öten számoltak be hasonló tapasztalatról.

Miért van jó hatása a sónak, mikor minden szakértő csökkenteni szeretné a sóbevitelt és még extra adót is kivetett bölcs kormányunk a magas sótartalmú ételekre?

A sók a szervezetünkben kényes egyensúlyban vannak. Ha be vagyunk állva napi 10 gramm sófogyasztásra, az nem egészséges, de adott pillanatban az jelenti az egyensúlyt. Ezt le lehet csökkenteni egy egészséges mértékre, de nem pár nap alatt. Amikor a verejtékezés során lecsökken a só a szervezetünkben, mert csak vizet iszunk mértéktelenül, ennek káros tüneteit tapasztaljuk meg.

Az általam ismert legjobb módszer a délutáni fejfájásra a Vitaking Sportital pora. Ennek sótartalma arányosan van beállítva (háromszor annyi kálium, mint nátrium) és magnézium tartalma is segít átvészelni a kánikulát. Tartalmaz még c-vitamint jelentős mennyiségben és némi b-vitaminokat a szellemi frissesség érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top