Magas vérnyomás – önkéntes munka

A pittsburhi Carnegie Mellon Egyetem munkatársai 4 éven át vizsgáltak 1164 felnőttet 51 és 91 éves kor között. 2006-ban magas vérnyomás vizsgálaton mindannyian egészségesnek bizonyultak. Eltelt 4 év és 2010-ben ismét megvizsgálták a résztvevőket – akik négy évvel korábban még nem voltak magas vérnyomással diagnosztizálhatók.

A mérés és az interjú elemzése alapján kiderült, hogy azok, akik végeztek legalább évi 200 óra önkéntes munkát, 40 százalékkal kisebb eséllyel fejlesztettek ki magas vérnyomást maguknak. A kutatásból az is kiderült, hogy a munka fajtája egyáltalán nem befolyásolta az eredményeket. Az eredményeket az American Psychological Association’s Psychology and Aging című lapban jelentették meg és azzal összegezték, hogy a legfontosabb az idősek esetében az, hogy legalább 200 órát tegyenek aktívan évente a közösségükért.

Véleményem

Számtalan alkalommal látom a saját betegeimnél, hogy az emberi kapcsolatok minősége milyen nagy befolyással van a betegségükre. Néha ezen nehezebb segíteni, mint egy biokémiai problémán. Mert mennyi c-vitamint adjak valakinek, hogy ne értékelje le az anyósa vagy figyelmesebb legyen a férje?

A közösségi munka az emberi kapcsolatokról is szól. Szinte mindegy, hogy hajléktalanokat etet, szemetet szed a város körül vagy egyházának segít szolgálatokat végezni. Még ha azt érzi, hogy nem akar egy csoporthoz tartozni, az is jó, ha egyedül tesz valamit a környezetéért vagy lebeszéli a droghasználatról a szomszéd gyerekét. Esetleg megtanítja biztonságosan tábortüzet rakni vagy nyársat faragni bicskával. A lehetőségek száma végtelen.

És vicces, hogy nem azért tesszük ezt, hogy jó fejeknek látsszunk, hanem azért, mert jót tesz a vérnyomásunknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top