Lúgos vízzel vitamin

“Egyébként még egy kérdés: tudsz róla, hogy a vitaminokat lehet-e lúgos vízzel bevenni? Ja, és tulajdonképpen miért kaja után kell bevennünk? Savas környezetben jobban felszívódnak?”

Kedves Eszter!

Szinte mindegy. De!

A gyomorban egészséges állapotában pH2 körüli kémhatású savas közeg (főként sósav) található. Ezt a kereskedelemben kapható jellemzően pH9 körüli lúgos vizek nem befolyásolják számottevően.

A pH skála logaritmikus skála. Ez azt jelenti, hogy két értéke közt 10 a váltószám. Egyszerűen egy pH9 és pH10 között tízszeres, egy pH9 és pH11 között százszoros mennyiségi különbség van.

Tehát ha egy pH2 gyomorsavba (nagyjából fél liter) leküldesz egy pohár pH9-es vizet, semmit nem fog okozni észrevehetően. Nagyjából 500liter pH9-es lúgos vizet kellene meginni egyszuszra, hogy semlegesítse a fél liter gyomorsavat. Ez ugye nem életszerű.

Mégis azt mondom, hogy a vitaminok bevételéhez nem célszerű lúgos vizet inni. Megmondom miért. Mert a vitaminokat evés közben vagy közvetlenül evés után kell bevenni.

Magamon is tapasztaltam, hogy ha evés előtt közvetlenül vagy evés közben, vagy evés után közvetlenül lúgos vizet ittam, leromlott az emésztésem. Volt olyan betegem, akinek 3 havi lúgosvíz fogyasztás után komoly reflux betegsége alakult ki, ami a normál csapvízre való visszatérés után egy hét alatt magától rendbe jött.

A lúgosvíz rendben van, ha nem az evés közvetlen közelében teszi az ember, hanem előtte félórával vagy utána 2-3 órával, amikor az emésztés lezajlott. Addig célszerű békén hagyni a gyomor természetes állapotát.

Márpedig a vitaminokat étrendkiegészítőként mindig az étellel együtt kell bevenni. A fenti elmélkedésem miatt tehát erre a lúgosvíz nem a legjobb folyadék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top