Tápanyaghiány okozná az anorexiát és a bulémiát?

Mivel a cink hiányának tünetei hasonlóak ahhoz, amit az anorexia és a bulémia tüneteiként ismerünk, kézenfekvő volt a gondolat, hogy megvizsgálják, nincs e véletlenül ok-okozati összefüggés a betegségek és az elégtelen cink fogyasztás között.

Depresszió, testsúlyvesztés, gyomor puffadás, menstruáció elmaradása (amenorrhea), és még pár egyéb tünet jellemzően azoknál fordul elő, akik eleve táplálkozási hiánybetegségben szenvednek.

Szerencsére úgy tűnik, a feltételezés igazolást nyert. A cink étrendi pótlása segít javuló irányba megfordítani a betegek állapotát. A Vancouveri St. Paul’s Kórház kutató orvosai 35 anorexiás lányt vontak be a vizsgálatba és napi mindössze 14mg cink pótlással azt érték el, hogy a testsúlyuk kétszer gyorsabban növekedett, mint a kontroll csoporté, akik nem kaptak cink pótlást.

A napi javasolt cink bevitel mindössze 15mg, amit sajnos az átlagos mai táplálkozás nem biztosít az átlagosan táplálkozó magyar lányoknak sem. Pedig mindössze egyetlen szem közepes méretű főtt kagyló tartalmazza ezt a mennyiséget. Aki teljes kiőrlésű gabonát vagy búzacsírát fogyaszt, szintén hozzájuthat napi szinten a szükséges mennyiséghez.
A piacon kapható jobb multivitamin és ásványianyag étrendkiegészítők általában tartalmazzák ezt a minimálisan szükséges mennyiséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top