Szelén és az immunrendszer

1959-ben bizonyították be először, hogy a szelén részt vesz az immunrendszer működésében, azt tapasztalták, hogy kutyáknak beadott 75Se izotóp egy fehérvérsejt-fehérjébe épült be, amely jelenleg glutation-peroxidáz néven ismert. Juhokban és emberben a szelén az immunválaszban részt vevő szervekben koncentrálódott: a lépben, a májban, valamint a nyirokcsomókban.

Később felismerték, hogy ez a nyomelem nélkülözhetetlen a normális növekedéshez és fejlődéshez, továbbá képes megelőzni a háziállatok tápláltsági állapotával összefüggő myopathiákat. Számos tanulmány azt állítja, hogy megfelelő szelénfelvétel szükséges az optimális immunműködés biztosításához, és a szelén képes megelőzni a daganatképződést. Az immunrendszer működése több ponton zavart szenved, ha a táplálékkal történő szelénfelvétel nem megfelelő mértékű.

A szelén hatása az immunrendszerre:

Szelénpótlás hatására a következő immunológiai reakciókban láttak változást:
– in vivo fokozódik a neutrofil migráció és szuperoxid-aktivitás (szarvasmarha), nő az IL2-rec affinitása (egér), fokozódik a T-sejt-proliferáció (egér), fokozódik az NK-sejt-aktivitás (egér, ember), nő a citotoxikus T-sejt-aktivitás (egér), nő a limfokinaktivált killersejt-aktivitás, fokozódik a késői típusú válasz és jobb az antigén-prezentáció (egér).
– in vitro: csökken a HIV-replikáció T-sejtekben (ember), fokozódik az apoptózis a tumorszövetekben, csökken az UV-aktivált apoptózis normál bőrsejtekben, csökken a sejtelhalás UV fény hatására bőrsejteken, fokozódik a makrofágaktivitás.

A szelénhiány következményei:

fokozott vörösvérsejt-aggregáció és leukotriénszintézis (ember), csökkent IgG és IgM titerek (ember), csökken a lymphocyták antitesttermelése (egér), fokozódik a Coxsackie-vírus virulenciája (egér), csökkent neutrofil kemotaxis és aktivitás (kecske), csökkent neutrofil Candida-ellenes hatás (patkány), több CD4+ T-sejt (egér), kevesebb CD8+ T-sejt és CD4-/CD8-thymocyta (egér).

Ezek alapján a szervezet szelénstátusával kapcsolatba hozható emberi megbetegedések:

A szelénhiány szerepet játszik a Keshan-betegség (endémiás cardiomyopathia), az atópiás asztma, a Kasin-Beck-betegség (endémiás deformáló arthritis), a coronariabetegségek (itt direkt összefüggés van az alacsony szelénszinttel), az AIDS (itt az alacsony szelénszint összefügg a betegség gyors progressziójával), a spontán abortusz, a psoriasis (itt a betegség súlyossága és tartama összefügg a csökkent Se-szinttel), egyes bőrdaganatok (abnormálisan alacsony Se-szérumszintet tapasztaltak malignus melanomában és T-sejtes lymphomában), valamint a mixödémás kretenizmus kialakulásában.

A szelénpótlás hatásai az emberi betegségek előfordulására:

csökken a daganatos betegségek előfordulása (gastrointestinalis tumorok, prosztata- és tüdőrák), csökken a neutrofilaktivitás és fokozódik a monocyta kemoattraktáns protein koncentrációja időskorban, fokozódik a védelem HBV-indukálta hepatomával szemben, fokozódik a spermiumok motilitása, valamint csökken az UV fény hatására létrejövő lipidperoxidáció.

0 hozzászólás ehhez: “Szelén és az immunrendszer”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top