Drogot akár benzinkútról

Nagy divatja van manapság az úgynevezett designer drogok hajszolásának. Szemfüles rendőrségünk azonnal lecsap egy üzletre, ha az Amszterdamshopnak vagy Kábítószerszaküzletnek hívja magát és bár jogszabály híján nem igazán tud eljárni, de legalább zaklatja a drogkereskedőket.

Miközben azon elmélkedem, hogy miért lehet sikeresen eljárni egy vitaminkereskedővel szemben aki c-vitamint vagy cinket javasol a nátha kezelésére és nem lehet eljárni a diszkódrogok forgalmazóival szemben, hadd mutassam meg a probléma gyökerét Önnek is.

Az utcai drogok a gyógyszeripar melléktermékei. A sláger köhögéscsillapítók alapanyaga a pseudoephedrine, amit gyógyszergyárak állítanak elő mellékhatásai egészen hasonlatosak a belőle akár otthon is előállítható diszkódrogokéval. Az LSD, a Heroin és a most divatos diszkódrogok mind a gyógyszergyárak termékei voltak korábban. Hogy üldözik vagy mindennap reklámozzák a tévében csak attól függ, hogy sikerült e azóta valakinek igazolni, hogy ártalmas. A heroin például 29 éven keresztül volt a patikák polcain mielőtt betiltották.

Vegyük például a fenilefrint vagy ahogy a gyógyászatban nevezik pseudoephedrine-t. Ez a vegyület nem csupán a diszkódrogok alapanyaga, hanem a Coldrex, a NeoCitran, a Robitussin és még számos agyonreklámozott nátha elleni szer fő összetevője.

Miért szedik a fiatalok a diszkóban? Hogy feldobódjanak. Miért szedi egy náthás? Ugyan ezért. Ne gondolja, hogy ettől meggyógyul. Ezek nem gyógyszerek. Csupán bedrogozva kevésbé fogja érezni, hogy beteg. Kicsit leverte a nátha? Szedjen drogot! Recept nélkül kapható a patikákban és akár egy benzinkúton is.

A mellékhatások tekintetében kérdezze meg a gyógyszerészt vagy a benzinkutast.

Amit biztosan tudunk a phenylephrineről és származékairól, hogy függőséget okoznak. Aki rászokott, nehezen tud róla leállni és bármilyen lelki megterhelés esetén újra használni fogja. Még olyan is előfordult, hogy nátha tüneteit mutatta valaki stressz hatására, csak hogy hozzájusson a gyógyszerhez. Több nőismerősöm is a táskájában hordta a Neocitrant akkor is, amikor semmi betegsége nem volt. “Biztonságérzetet” adott nekik.

Újat mondtam? Felháborodott?

Gondolom ön is tudja, hogy a fenti gyógyszereknek van gyerekváltozata is. Képzelje, ugyan ezekből az összetevőkből állnak. Ez abból az elgondolásból jött létre, hogy ha egy gyógyszer biztonságos a felnőtteknek, akkor egy kicsi nem árthat a gyereknek sem. Tényleg így működne a gyógyszer adagolási tudomány?

Amit tehet: írjon levelet a képviselőjének. Mondja el neki, hogy nem ért egyet a pszeudoefedrin tartalmú szerek szabad forgalmazásával és helyette a méz, a cink és a c-vitamin reklámozását javasolja legalizáláni. Ugyanis ma ezeknek gyógyhatást tulajdonítani tilos. Ezért látunk olyan reklámokat a tévében a c-vitaminról, hogy van lassan ható, van gyorsan ható és van a lassanésgyorsanható. A c-vitamin gyártónak ki kell találni valami ostobaságot, mert azt mégsem mondhatja, hogy szedjen c-vitamint, hogy meg ne fázzon.

Ha mégis megfázott használja az immunrendszerét. Igyon gyógyteákat. Naponta 3-4 litert. Kanalazzon mézet, ami kitűnően csökkenti a köhögést, pihenjen, rágcsáljon gyömbért és szopogasson cink rágótablettát. Éppen annyi idő alatt fog meggyógyulni, mint ha drogokkal kezelné magát. 3-4 nap alatt.

Forrás: WikiPédia

A cikk utóhatásai: Miután pár blog és Facebook feldobta ezt a cikket, a gyógyszeripar beindult és a média lojális része “cáfolta” az itt leírtakat. Érdekes módon a média számára a cáfolat nem azt jelenti, hogy adatokkal támasztja alá a saját igazát, hanem azt, hogy leírja, hogy ez itt fent nem igaz. Példaként említhetném az index.hu cikkét, amiben az újságíró éppen az Országos Gyógyszerészeti Intézetre hivatkozva állítja, hogy Magyarországon nincs forgalomban fenilefrin tartalmú gyermekgyógyszer. Ezt némileg cáfolja az OGyI adatbázisa: ITT  

A Ködpiszkáló ködpiszkálása: rövidesen megszólalt a témában egy másik érintett szakértő is. A Ködpiszkáló nevű blogban Csupor Dezső kivonatolta a fenti írásom és megpróbálta cáfolni nem csak a vegyület használatának tényét, de azt is, hogy ez bármilyen veszélyt jelentene bárkire – legyen gyerek vagy felnőtt.

Miközben a Gyógyszerészeti Intézet adatbázisa felsorolja az összes pseudoephedrine-t tartalmazó gyógyszert, miközben ezt nyilvánvalóan gyógyszergyárak állítják elő, és miközben ez a metamfetamin alapanyaga, a “szakértő” ezt cáfolja (azt mondja, hogy nem) és megnyugtatja az olvasóit, hogy valószínűleg nekem elmentek otthonról azért riogatom az ártatlan fogyasztókat, akik teljesen biztonságban vannak.

Arra gondoltam, hogy ki-ki döntse el, hogy a két blogger közül kinek van igaza. Hogy ezt könnyen meg tudja tenni, ide vágom egyetlen mondatba az aggodalmam, amit szeretném, ha Csupor vagy bárki aki ért hozzá cáfolna:

A sláger köhögéscsillapítók alapanyaga a pseudoephedrine, amit gyógyszergyárak állítanak elő mellékhatásai egészen hasonlatosak a belőle akár otthon is előállítható diszkódrogokéval.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top