A tenyésztett halak fogják kipusztítani a vadon élőket?

A haltenyésztés egyáltalán nem csökkenti a vadon élő halara nehezedő nyomást, hanem éppen ellenkezőleg, jelentősen megnöveli azt. Egy nemzetközi tanulmány szerint az elmúlt 20 évben robbanásszerűen megnövekedett a haltáp célból halászott vadon élő fajok pusztítása. 2009 végéig tartó felmérésben úgy találták, hogy a világon halászott összes halnak több mint a felét haltáp formájában adták el olyan halfarmoknak, akik sokszor természetüknél fogva vegetáriánus halakat, mint a ponty vagy a sügér, etettek társaikból készült takarmánnyal.

A kutatást felügyelő Rosamond L. Naylor a Stanford Egyetemről elmondta, hogy számukra is meglepő volt az a felismerés, hogy az egyébként környezetbarátnak gondolt haltenyésztés a megnövekedett igények és az ehhez igazodó gazdasági elgondolások következtében igen súlyos károkat okoz a vadon élő halak állományában.

A halhússal etetett hal gyorsabban növekszik, gazdagabb lesz a húsa olajban és az íze is kedveltebb, mint a természetes körülmények közt felnövekvő társaiké. Mindezek természetesen nagyobb profitot eredményeznek, ami az élelmiszeripar legfontosabb mérőszáma. A folyamat azzal indult be a 80-as évek végén, hogy a tengerek eladható halállománya kimerült. Mivel a halászat nem tudta biztosítani az igényeket, a tenyésztés került előtérbe, de hamar kiderült, hogy ettől nemhogy fellélegezhet az óceánok lakossága, hanem éppenséggel az eddig eladhatatlan apró halak is eladhatóvá váltak, ha másként nem, haltápként. Az így önhibájukon kívül kannibállá váló halak jelentik a szupermarketek vásárlóinak eledelét manapság.

Hogy a pusztítás mértékét felbecsülhessük egy adat igen fontos: egyetlen kilogramm tenyésztett lazachús előállításához 5kg vadon halászott hal húsát használjuk fel. Gazdaságosnak ez éppen nem mondható, és gyakorlatilag megötszörözi az óceánok és a tengerek pusztításának sebességét.

Mi pedig egészségtudatos vásárlóként egyre több halhúsra és halolajra vágyunk, ami arra fogja ösztönözni a halászatot és a haltenyésztést, hogy fokozza ezt nyomást és végső soron kipusztítsa a tengerek még eddig megmaradt vadállományát is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top