A Minnesota Egyetemen végzett tanulmány szerint a túlsúllyal bajlódó embereknek segít a fogyásban, amennyiben megnövelik a vérük d-vitamin szintjét.
Dr. Shalamar Sibley, a kutatást vezető orvos 38 elhízott embert vont bele a kísérletbe, ami elsősorban diétából állt. Azoknak a résztvevőknek, akiknek megemelték a d-vitamin adagjukat, a végén negyed kilogrammal volt kisebb a súlyuk átlagosan, mint azoknak, akik ugyanazt a diétát követték, de d vitamin hozzáadása nélkül.
Csökkentett kalóriabevitelű diéta esetén a d vitamin fogyasztása hozzájárult a súlycsökkenéshez azokkal szemben, akik nem szedtek d-vitamin kiegészítést. A vérben mérhető minden nanogramm/ml d-vitamin szint fél font extra súlycsökkenést eredményezett a program során.
A közelmúltban az Archives of Internal Medicine című lapban megjelent felmérés szerint az amerikai lakosság 75 százalékának a vérében alacsonyabb a d-vitamin szint a szükségesnél. Ez a csökkent d-vitamin szint összefüggésbe hozható számos súlyos betegség kialakulásával. A rák, a cukorbetegség, és egyes szívbetegségek kialakulása hosszú távú d-vitamin hiány következtében nagyobb valószínűséggel következik be, mint egészséges szint esetén. A kutatók a felmérés során nem vizsgálták, hogy a d-vitamin szint csökkenése vezet az elhízáshoz, vagy az elhízás a d-vitamin szint csökkenéséhez. Elmondásuk szerint ezt további vizsgálatoknak kell majd igazolnia.
Más miatt is fontos
Közismert viszont az összefüggés a d-vitamin hiánya és az ételekben található kalcium hasznosulás közt. D-vitamin hiányában a kalcium felszívódása csökken. A csökkenő kalcium legtöbbször a szintáz enzim szintjének megnövekedéséhez vezet. Ez az enzim konvertálja zsírrá a fölösleges kalóriákat. A lecsökkent kalcium szint 500%-al is képes a szintáz termelést megnövelni. Hogy ennek a kalcium sav-bázis egyensúlyozó szerepével van kapcsolata vagy mással, az még kutatásokat igényel, de az összefüggés könnyen kimutatható és mérhető.
A jelenleg zajló kutatások csak felületesen érintik a d-vitamin fontosságát és szerteágazó szerepét a szervezetünkben. Például egy 2000 áprilisi tanulmány beszámolt arról, hogy tartósan tolókocsira szoruló krónikus fáradtság szindrómában szenvedő pácienseket napi 50000NE d-vitamin kiegészítésben részesítettek és mindössze 6 hét alatt újra jártak.
Ilyen eredmények ellenére a hivatalos ajánlások mindössze napi 400-600NE d-vitamint javasolnak és még ennek is a felhalmozódásával ijesztgetik az embereket. Miközben tanulmányok százai igazolták, hogy napi 4000-10000NE mennyiségnek van csupán terápiás értéke, és ekkora adagokban képes hozzájárulni a látványos egészségjavuláshoz. A napsütés lenne a legjobb forrása a d-vitaminnak, de ennek hiányában étrendkiegészítő formájában is remekül megteszi.