Nők, akik sosem betegek

Egyetlen tüsszentés nélkül vészelik át a hideg hónapokat. Baktériumoktól hemzsegő tömegben grasszálnak sértetlenül. Gyomorrontás dönti le az egész irodát – rajtuk kívül. 

Szeretne Ön is ezek közé a hölgyek közé tartozni? Próbáljon ki egyet-kettőt, de még jobb, ha az összeset az alábbi hét titkos receptből, és csatlakozhat a klubjukhoz akár már a most közelgő influenza szezonban. Néhány nő elmesélte, hogy mi a bevált receptje az egészségre. Hallgassa meg mit mondtak:

1. Masszázs

Mindy Hardwick (38) a havonta egy masszázsra esküszik. Egy iskolában és egy gyermekvédelmi központban dolgozik, ahol bőségesen ki van téve fertőzés lehetőségének. Ráadásul éppen a közelmúltban esett át egy költözésen, ami egyáltalán nem viselte meg. Gyógyszerként tekint a masszázsra.
A legtöbb tanulmány bizonyította, hogy a masszázs csökkenti az aggodalmakat, a vérnyomást és a pulzust – és ez a három így együtt a stressz csökkenését jelenti, ami pedig arányos az immunrendszer állapotával.

Ahogy Dr. Tiffany Field a University of Miami School of Medicine orvosa elmondta: “a stressz csökkenése növeli az immunsejtek számát”.

Melyik a legjobb masszázs? Szinte bármelyik „gyurmázás” megfelel, ami kellemes érzeteket vált ki Önből. Elég erősnek kell lennie, hogy a bőrt jól átmozgassa, de nem szabad, hogy fájdalmat okozzon. Szinte mindenhol bőséges választék áll a rendelkezésünkre és tudunk válogatni. Érdemes többet kipróbálni és alkudni az árakból vagy bérletet vásárolni. Havonta egy masszázs elegendőnek tűnik, de aki megengedheti magának, többet is kérhet.

2. Hideg zuhany

Gwendolyn Witherspoon (54), aki Baltimorban lakik, és egy váratlan áramszünet során jött rá a saját titkára. „A jeges zuhany után feltűnően jobban éreztem magam” – meséli – és egy évvel a történtek után, napi rendszerességgel alkalmazza a felfedezését. „Nem hűltem meg egyszer sem az óta és a bőröm is szebb és feszesebb amióta hideg zuhanyt veszek napi rendszerességgel.”

A tudományos megközelítést Dr. Mary Ann Bauman sem ismeri, de szerinte sincs semmi ok arra, hogy ne alkalmazzák ezt a nők magukon. A hidegzuhany segíthet az alacsony energiaszinten, a migrénes fejfájáson, a keringési problémákon és segít a nőknek úgymond bájosan öregedni. (Néhányan úgy tartják, hogy a hideg zuhany a francia nők feszes mellének a titka.)

Hogyan alkalmazzuk? Kezdjük kis dózissal. A 10 perces változat inkább nyárra való. Télen egy perc is elegendő, amit mindig meleg zuhannyal fejezzünk be. Amennyiben valami diagnosztizált keringési problémával rendelkezik, konzultáljon az orvosával, mielőtt kipróbálja, mert a hidegvíz hatással lehet a vérnyomására.

3. Kezelje a problémáját gyömbérrel

Az utolsó öt évben, Gwynne Berryt (39), elkerülte a székrekedés. Korábbi komoly problémái megszűntek azáltal, hogy kortyolt egy enyhítő főzete, amit maga állított elő otthon. Amikor szükségét érzi, beletesz néhány szelet hámozott friss gyömbért egy bögre forró vízbe, öt percen keresztül áztatja azt, és mézet ad hozzá. Ennek nagyszerű az íze és működik mint egy csoda, mondja Berry. Körülbelül három óra alatt eredményeket tapasztal hasmenés nélkül, amit sok hagyományos hashajtó okoz.

Évszázadokon át a gyömbért közismerten alkalmazták emésztési problémák kezelésére. Earl Mindell: Vitamin biblia című könyvében is említést tesz erről. A kutatók szerint a gyömbér egyes hatóanyagai stimulálják a emésztőrendszert erősítve ezzel az izomtónusát és segíti az étel mozgását a tarktusban. 1000mg mennyiségig a gyömbér rövid időn át alkalmazva biztonságos a terhesség alatt is állítja Dr.  Joyce Frye, a Marylandi Egyetem professzora Baltimorból.  

A gyömbér elkészítése: a friss gyömbér elkészítve teának vagy elrágcsálva a legjobb, állítja Dr. Sari Greaves, a New Yorki Presbiterian Kórház orvosa. De teljesen megfelel a gyömbér szárított vagy főzött változata is. A szárított gyömbért szaküzletek kapszulában is árulják, ami kényelmessé teszi a mindennapi alkalmazását.

4. Gyakori kézmosás

Chris Pope Campbell  (39), aki East Greenwichben lakik, napjában egy tucatnál is többször megmossa a kezét. WC után, amikor hazaér a munkából, orrfújás után és minden étkezés előtt. Ez nem általános szokás. A felmérések szerint az emberek kevesebb, mint fele mos kezet naponta többször. Campbell szerint ez az oka annak, hogy sem ő, sem családja nem betegedett meg évek óta
Bár kezdetben macerásnak tűnhet, de Campbell szerint hamarosan komfortos szokássá válik ez mindenkinek. Számára csupán a száraz tenyér jelentett némi problémát, de ezt is megoldotta gyakori hidratáló krémezéssel.

Az Amerikai Egészségügyi Minisztérium szerint a kézmosás a legbiztosabb módja az őszi meghűléses betegségek mellett még számos egyéb fertőzéses betegség, mint például az e.coli és a szalmonella.

Hogyan mossunk kezet?  A rendes kézmosás legalább 20 másodpercig tart. Ez idő alatt éppen két versszakot tudunk elmondani a Himnuszból. Az ennél rövidebb kézmosás érdekes módon elképzelhető , hogy éppen a fordított hatást fogja kiváltani – a meleg nedves környezet a kórokozók ideális élettere. Használjunk szappant, de feltétlenül kerüljük a divatos antibakteriális készítményeket. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amik használata alkalmazkodó és ellenálló baktérium törzsek kifejlődéséhez vezethetnek. Ha nem alkalmas a helyszín egy kézmosáshoz, mert éppen egy ATM előtt áll, vagy egy tömegközlekedési eszközről szállt le, használjon alkoholos kézfertőtlenítő kendőt.

5. Fogyasszon megfázás elleni koktélt

Az igazán okos emberek nem kezelik megfázást, hanem megelőzik. Számtalan remek összeállítás kapható a boltokban, ami segít megelőzni a problémát. Hadd említsünk meg kettőt név szerint is:

  • Supreme C-500 C-vitamin bioflavonoidokkal, amiből szezonban érdemes napi kettőt is elfogyasztani.
  • Emerald Balance: Óriási mennyiségű immunerősítő összetevője mind, kizárólag természetes formában.

A C-vitamin és a Cink kombinációja elismerten jó a meghűléses betegségek kezelésében is. Amennyiben nem sikerült a megelőzés és mégis beütött a baj, nyolcszor napi 10-20mg Cink rágótabletta elszopogatása és 2000mg C-vitamin fogyasztása látványosan lerövidíti a gyógyulás idejét.

6. Fokhagyma

Susan Spain (54), nem volt beteg 1992 óta. Szerinte ennek az oka egy gerezd fokhagyma, amit minden reggel a reggeli után fogyaszt el. „Négyfelé vágom vagy összetöröm és almalébe keverem a könnyebb lenyelés érdekében.
Spain rájött valamire. A fokhagyma gazdag antioxidánsokban, amik felerősítik az immunrendszert és csökkentik a gyulladásokat a testben. Carmia Borek professzor a Tufts Egyetemi Klinikáról Bostonból azt állítja, hogy a fokhagyma amellett, hogy a mindennapi betegségek ellen eredményes, képes segíteni olyan komoly esetekben is, mint a rák vagy a szív – és érrendszeri betegségek.

Aggódik a szag miatt? Nincs egyedül. Nem ritka az ilyen mellékhatás, ami érdekes módon nem mindenkinél jelentkezik. Általánosan elmondható, hogy napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása biztonságos ilyen szempontból is. Amennyiben Önnek nem vált be, könnyedén beszerezhet a szaküzletekben szagtalan fokhagyma kapszulákat.

7. Maradjon pozitív gondolkodású

Jenny Spring (29), aki Cambridgeben él, más taktikát fejlesztett ki. “Én azt mondom magamnak, hogy elutasítom a betegséget.
Megőrült, vagy tényleg működhet ez? Egy tanulmányban kiderült, hogy azok az emberek, akiknek az agyi aktívitása nagyobb volt azon a területen, ami a “pozitív hozzáállással” kapcsolatos, nagyobb mennyiségben állítottak el antitesteket influenza vírussal szemben, mint mások. A kutatók az okot nem ismerik, de feltételezik, hogy „az agy kommunikál az immunrendszerrel és visszafelé”, mondta a kutatásban résztvevő Dr. Anna L. Marsland. Ellenpróbaként sikerült bizonyítaniuk, hogy a stressz hatására a résztvevők könnyebben betegedtek meg.

Hogyan legyünk “pozitívabbak”? Amennyiben Önnek nincs ötlete, mitől lehetne a hozzáállása olyan, amitől egészségesebb lehetne, hallgasson a szakértők javaslataira. Ha már nem lehet “pozitív”, legalább ne legyen “negatív”. Ne tegyen olyan kijelentéseket, hogy „minden novemberben meg szoktam fázni, vagy „ha megfázom, egy hét kell, mire meggyógyulok”, stb…  

Koncentráljon arra, amiben Ön a legjobb és arra, amikor azt csinálja. Azt fogja tapasztalni, hogy lassan átfordul a gondolkodása olyan módon, hogy az javít az Ön egészségén.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top