Betiltott étrendkiegészítők miatt pert nyert a forgalmazó

5 évvel ez előtt az ausztráliai Therapeutic Goods Administration (TGA) ami egy olyan hatóság, mint Magyarországon az ÁNTSZ, hadjáratba kezdett egy ausztrál étrendkiegészítőket gyártó és forgalmazó cég nevezetesen a Pan Pharmaceuticals ellen, mert annak egyik készítményének fogyasztása után kórházba került 19 ember. A problémát a hatóság kicsit túlreagálta akkor.

A problémát okozó termék mellett a Pan Pharmaceuticals összes termékét betiltotta és ezzel gyakorlatilag csődbe juttatta a céget és a vele kapcsolatban álló sok más kereskedőt is.

A cég volt vezetője Jim Selim beperelte a TGA-t és a közemúltban a bíróság megítélte számára az 50 millió dollár (hozzávetőlegesen 8,5 milliárd Forint) anyagi kártérítést és még 5 millió dollárt a jogi költségeire. Emellett kötelezte a bíróság az államot további 200 millió dollár elkülönítésére a Pan Pharmaceuticals céggel korábban kapcsolatban álló más vállalatok azon kártérítési igényeinek kielégítésére, akik az ügy miatt veszteséget szenvedtek.

Több mint 100 vállalat jelentette be, hogy csatlakozni kíván a csoportos perhez, és közük olyan nagy cégek is, mint a Blackmores. A Blackmores vezetője kijelenttette, hogy a TGA akcióját követően a vásárlóik 20%-át veszítették el azonnal, amiért feltétlen kártérítést fognak követelni az ausztrál államtól.

A Pan Pharmaceuticals összeomlását követően a többi étrendkiegészítőket gyártó és forgalmazó vállalat is hasonló nyomásról számolt be. Volt akinek a költségei 800%-al nőttek meg a TGA-val való megállapodások és a zaklatások miatt.

A hírnek magyar vonatkozású aktualitását láttuk felfedezni abban az akcióban, amit a közelmúltban egy magyar étrendkiegészítőket forgalmazó cég ellen indított az ÁNTSz szinte azonos forgatókönyv szerint. Veszélyesnek titulálták több olyan terméküket is, ami számtalan más gyártó által jelen van a magyar piacon. És szinte ezzel teljesen egy időben sorozatos razziákat tartottak a biotermékeket forgalmazó boltokban, ahol változatos, általában adminisztratív problémákat feltárva bírságoltak lelkesen a “fogyasztóvédők”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top