Az agyban dőlnek el az ízek

Azok, akik gyakran fogyasztanak húst, azt mondják, azért teszik, mert egyszerűen jobb az íze, mint a növényi eredetű ételeknek. Egy új kutatás szerint azonban az étel ízének valójában több köze van az ember értékrendjéhez, mint az ételhez magához.

Michael W. Allen (Sydney Egyetem), Richa Gupta (Nashville Egyetem) és Arnaud Monnier (Országos Élelmiszeripari Egyetem, Franciaország) kutatásaik során az ételek szimbolikus jelentésének és ízének kölcsönhatásait vizsgálták. Eredményeik szerint az ételek ízét sokszor annak alapján ítéljük meg, hogy mit gondolunk magáról az ételről. Így az étel valódi íze háttérbe szorul, hiszen azt az ízt akarjuk érezni, amit előzetesen elképzeltünk az étellel kapcsolatban.

A húst és a húsevést kedvelői általában a szociális erővel és hatalommal hozzák kapcsolatba, ezért hiszik úgy, hogy a hús jobb ízű, mint a vegetáriánus ételek. A kísérlet során többféle húskészítmény közé egy vegetáriánus fasírtot is kevertek a kutatók: mivel a résztvevők meg voltak győződve róla, hogy az is hús, ezt is magas pontszámmal jutalmazták az értékelésnél. Ugyanez igaz a márkás italokra. A kísérlet során néhány márkás italt jóval olcsóbb változatra cseréltek ki, de mivel a drágább ital címkéje volt rajta, a kísérletben részt vevők ezt is magas pontszámmal értékelték.

“Reméljük, hogy eredményeink elősegítik majd a jobb és egészségesebb étkezési szokások kialakítását, hiszen a növényi táplálékra a megrögzött húsevőknek is szükségük van, s amint látszik, az étel valódi íze nem túlságosan mérvadó” – hangsúlyozták a kutatók, hozzátéve: egy kis szemléletváltással mindannyian könnyen egészséges és mégis tápláló étrendet alakíthatunk ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top