• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
időskori demencia és a húsfogyasztás tudományos eredménye

Virsli, szalámi, sonka, kolbász drámai módon növelik a demencia kockázatát

2024 aug 06 Szóljon hozzá

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy drámai módon csökkenthető a mentális hanyatlás esélye azzal, hogy csupán napi egyetlen adag feldolgozott húsról lemond valaki.

  • Mindössze heti két adag feldolgozott hús 14 százalékkal növelte az időskori demencia kockázatát.
  • Nem találtak kockázatot a feldolgozatlan húsoknál, mint például a hamburger, a steak vagy egy sertésszelet.
  • Napi egy feldolgozott húskészítmény egészségesebb fehérjeforrásra cserélve 20 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát.

A jó hír talán az a fentiben, hogy végre valakinek eszébe jutott hús és hús között különbséget tenni amikor annak élettani hatását vizsgálja. Számomra is megdöbbentő volt, hogy egészen mostanáig a „vörös hús” fogalmába beletartozott minden olyan készítmény is ami a húson kívül az eltarthatóság érdekében butil-hidroxi-toluolt, nátrium-nitritet és egyéb olyan adalékanyagot is tartalmazott ami miatt minimum megkérdőjelezhető lenne minden korábbi tanulmány, ami nem vette a fáradtságot a kettő elkülönítésére. Gondolom újabb éveknek vagy évtizedeknek kell eltelnie mire kideríti egy lelkes egyetemi csapat, hogy melyik húsipari adalékanyag a felelős a hanyatlásért és a hús rehabilitálva lesz. Addig is álljon itt az eredmény tanulságul:

Ez a nagyszabású vizsgálat megállapította, hogy azok az emberek, akik hetente mindössze két adag feldolgozott húst, például sonkát, kolbászt, virslit és olyan közönséges felvágottakat, mint a parizer vagy a szalámi fogyasztottak, 14 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia mint azoknál, akik háromnál kevesebbet adagot ettek havonta. (Egy adag itt két szelet sonkát, 5dkg kolbászt, stb… jelentett.)

A vizsgálat eredményeit ezen a héten mutatták be az Alzheimer’s Association Nemzetközi Konferenciáján Philadelphiában. Számos korábbi bizonyítékot egészített ez ki. Korábbi tanulmányok már jelezték, hogy a legtöbb feldolgozott húskészítmény egészségkárosító, de ilyen pontos mérésekkel még senki nem állt elő korábban. Szintén újdonság, hogy a vizsgálat elkülönítette a feldolgozott vörös húsok és az iparilag nem tartósított húsok élettani hatását az időskori elbutulásra. Jó hír lehet ez a steak, a sertésszeletek vagy a hamburger rajongók számára.

Ugyanis Li és kutatócsoportja közölte, hogy a feldolgozatlan vörös húsokat is tanulmányozták, de nem tártak fel összefüggést a demencia és a feldolgozatlan állati fehérjék, például a hamburger, a steak vagy a sertésszelet között. Joel Salinas, MD , a New York-i NYU Langone Health neurológiai klinikai adjunktusa és az Isaac Health főorvosa szerint ezek a legújabb eredmények rávilágítanak arra, hogy a feldolgozott vörös húsok bizonyos összetevői különösen károsak lehetnek. Hogy mely összetevőkre gondolt a doki, idézzünk az írásából:

„A feldolgozott húsok jellemzően nagy mennyiségű nitrátot, nitriteket, tartósítószereket és sót tartalmaznak. Ezek az adalékanyagok hozzájárulhatnak a gyulladáshoz, az oxidatív stresszhez és az érrendszeri károsodáshoz, amelyek mindegyike a demencia fokozott kockázatához kapcsolódik. Ezenkívül a feldolgozás során használt egyes tartósítószerek és vegyszerek neurotoxikus hatást fejtenek ki, ami ezen felül is hozzájárulhat a kognitív hanyatláshoz.”

Az elemzéshez a tudósok több mint 130 000 felnőttet követtek nyomon 43 évig. A felvett személyek több mint 60 százaléka 30 és 55 év közötti ápolőnő, több mint egyharmada pedig 40 és 75 év közötti férfi egészségügyi szakember. A vizsgálat során 11 173 demenciás esetet azonosítottak.

Kéttő-négy évente a résztvevők étkezési kérdőíveket töltöttek ki, hogy felmérjék az elmúlt időszakban követett étrendjüket. Megkérdezték tőlük, milyen gyakran esznek egy adag feldolgozott vörös húst, amely a következő lehetett:

  • Két szelet bacon vagy sonka
  • Egy hot dog
  • Két uncia (5,6 dekagramm) azaz két kis szelet kolbász vagy szalámi
  • Szalámis vagy más feldolgozott húsból készült szendvics

Az egyének arról is beszámoltak, hogy milyen gyakran fogyasztanak diót vagy hüvelyeseket, beleértve a mogyoróvajat (1 evőkanál), a földimogyorót, a diót vagy más dióféléket, szójatejet, babot vagy a lencsét, borsót, tofut vagy szójafehérjét.

Amellett, hogy a feldolgozott húsfogyasztással összefüggésben látványosan magasabb a demencia kockázata, és alacsonyabb a diófélék és hüvelyesek kockázata, a tanulmány szerzői felfedezték, hogy a feldolgozott vörös hús nagyobb fogyasztása gyorsabban öregíti az agyat. Kiszámították, hogy a feldolgozott termékek minden további napi adagja további 1,6 évnyi globális kognitív öregedéshez kapcsolódik, beleértve a nyelvi funkciókat is.

Az viszont, hogy egy adag feldolgozott vörös húst napi egy adag diófélékkel és hüvelyesekkel cseréltek le, 1,37 évvel kevesebb kognitív öregedéssel járt a globális felmérésben.

„A legfontosabb következtetés az, hogy az étrend döntő szerepet játszik az agy egészségében, és az egészségesebb élelmiszerek megválasztása segíthet csökkenteni a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát” – mondja. „A feldolgozott vörös hús korlátozása és több növényi alapú élelmiszer, például diófélék, hüvelyesek, tofu és bab beiktatása az étrendbe valószínűleg jótékony hatással lesz agya hosszú távú egészségére.”

A tanulmány eredményei korlátozottak, mivel megfigyeléseken alapulnak, és nem bizonyítják egyértelműen az ok-okozatot. Ezenkívül az étkezési szokásokat saját maguk jelentettek be, ami néha pontatlan lehet.

Források

  1. Egészséges fehérjék kiválasztása.American Heart Association. 2024. július 31.
  2. A feldolgozott vörös hús növeli a demencia kockázatát; Diófélékre és babokra cserélve csökkentheti a kockázatot. Alzheimer Egyesület . 2024. július 31.
  3. Élelmiszertudományi és táplálkozástudományi kritikai vélemények . 2021. július 20.
  4. American Journal of Clinical Nutrition . 2023. december.
  5. Támogatja az Amerikai Rákszövetség a húst? Amerikai Rák Társaság .
  6. Neurológiai klinikai gyakorlat . 2023. augusztus.
  7. Ki kapja meg az érrendszeri demenciát? Alzheimer Társaság . 2022. június 21.2022. június 21.
  8. Cukorbetegség és kognitív hanyatlás. Alzheimer Egyesület . 2023. február.2023. február.
demencia 2024-08-06
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Energianövelés természetesen! Hogy bírd a nyári kalandokat!

Következő cikk:

Mi a nyári fáradtság legyőzésének titka és az őszi lendület kulcsa?

Hasonló írások

Demencia és magas magnéziumbevitel?

Demencia és magas magnéziumbevitel?

Demencia: A D-vitamin segíthet megakadályozni a kialakulását?

Demencia: A D-vitamin segíthet megakadályozni a kialakulását?

A D-vitamin hiánya összefügg a demencia kockázatának növekedésével?

A D-vitamin hiánya összefügg a demencia kockázatának növekedésével?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Demencia és magas magnéziumbevitel?

Demencia és magas magnéziumbevitel?

2019-ben világszerte 57,4 millió ember szenvedett demenciában. Ez a szám 2050-re várhatóan 152,8 millióra emelkedik. Mivel a demencia jelenl ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes