• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
A flavonoidok segíthetnek a diabétesz csökkentésében!
A flavonoidok segíthetnek a diabétesz csökkentésében!

A flavonoidok segíthetnek a diabétesz csökkentésében!

2024 jún 03 Szóljon hozzá

Kutatási eredmények

Új kutatások kimutatták, hogy a flavonoidok és a flavonoidokban gazdag ételek fogyasztása jelentősen csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Napjainkban a 2-es típusú cukorbetegség egyre nagyobb közegészségügyi probléma, amely világszerte több mint 400 millió embert érint és évente több mint 1 millió halálesetet okoz a WHO szerint.

A flavonoidok és előnyeik

A flavonoidok természetes vegyületek, amelyek számos növényben megtalálhatók. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és javítják az inzulinérzékenységet.

A kutatás részletei

A kutatók 113.097 résztvevő adatait elemezték. Az adatok elemzése során megállapították, hogy a flavonoidokban gazdag ételek, mint például a bogyós gyümölcsök, alma és tea fogyasztása, javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A kutatási eredményeket a Nutrition & Diabetes folyóiratban publikálták.

A flavonoidok szerepe a cukorbetegség megelőzésében

A növényi alapú ételekben gazdag étrend már korábban is összefüggésbe hozható volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével. A flavonoidok, amelyek a polifenolos vegyületek egy csoportját alkotják, hat különböző alosztályba sorolhatók: flavanonok, flavonok, flavan-3-olok, flavonolok, antociánok és izoflavonok. Ezek a vegyületek különböző bioaktivitással és biológiai hozzáférhetőséggel rendelkeznek.

A kutatás módszertana

A résztvevők flavonoid-bevitelét kettő vagy több 24 órás étrendi felmérés segítségével értékelték, amelyeket az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatbázisai alapján elemeztek. Tíz flavonoidban gazdag élelmiszert választottak ki az átlagos napi fogyasztás alapján, és egy Flavodiet Score (FDS) pontszámot számítottak ki ezeknek az ételeknek a napi adagjainak összegzésével.

Eredmények

A statisztikai elemzések során figyelembe vették a potenciális zavaró tényezőket is. Az eredmények azt mutatták, hogy a flavonoidokban gazdag ételek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása gyakrabban fordult elő a női résztvevők, idősebb személyek, fizikailag aktív egyének és magasabb iskolai végzettségűek körében.

A napi átlagos flavonoid-bevitel 805,7 milligramm volt. A flavonoid alosztályok közül a polimerek (beleértve a proantociánokat) és a flavan-3-olok voltak a legjelentősebb hozzájárulók, amelyek a teljes bevitel 67%-át és 22%-át tették ki. A tea volt a fő forrása ezeknek az alosztályoknak. A flavonok, amelyek főként paprikából származnak, a legkevesebb hozzájárulást adták a teljes flavonoid-bevitelhez.

Flavonoidok hatása a cukorbetegség kockázatára

Az elemzések során figyelembe vették a résztvevők demográfiai és életmódbeli jellemzőit. Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb Flavodiet Score (FDS) – amely napi hat adag flavonoidban gazdag étel fogyasztásával egyenértékű – 28%-kal alacsonyabb kockázatot jelentett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, mint az alacsonyabb FDS (napi egy adag).

Az elemzés azt is kimutatta, hogy minden egyes további napi adag flavonoidban gazdag étel 6%-kal csökkentette a cukorbetegség kockázatát. Napi négy adag fekete vagy zöld tea fogyasztása 21%-kal, napi egy adag bogyós gyümölcs fogyasztása 15%-kal, és napi egy adag alma fogyasztása 12%-kal csökkentette a cukorbetegség kockázatát.

A flavonoidok hatása a gyulladásra és vércukorszintre

Az elemzés azonosította a testtömegindexet (BMI), az inzulinszerű növekedési faktor 1-et (IGF-1), a C-reaktív proteint, a cisztatin C-t, a húgysavat, a gamma-glutamil-transzferázt (GGT) és az alanin-aminotranszferázt (ALT) potenciális közvetítő tényezőként. Az eredmények azt sugallják, hogy a flavonoidokban gazdag étrend pozitívan befolyásolja a testsúlykezelést, a glükóz anyagcserét, a gyulladást, valamint a vese- és májműködést, ami hozzájárul a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

A flavonoidok, különösen az antociánok, flavan-3-olok és flavonolok, fokozzák az inzulinszekréciót és -jelátvitelt, valamint javítják a glükózszállítást és -metabolizmust. (Az inzulinszekréció a vércukorszint emelkedése, bizonyos aminosavak, egyes hormonok (pl.: Adrenalin), de akár a sport vagy a gyógyszerek is indukálhatják.)

Szakértői vélemények

Két független szakértő, Megan Hilbert RDN és Kelsey Costa is megszólalt a kutatás eredményeivel kapcsolatban. Hilbert kiemelte, hogy a flavonoidok csökkentik a gyulladást és segítenek az egészséges testsúly fenntartásában, míg Costa hangsúlyozta, hogy a flavonoidok szabályozzák a glükóz anyagcserét, fokozzák az inzulinszignálást és szekréciót, valamint javítják a máj enzimaktivitását, csökkentik az oxidatív stresszt és optimalizálják a lipidprofilt.

Gyakorlati ajánlások

A kutatás alapján ajánlott napi hat adag flavonoidban gazdag étel fogyasztása. Ez lehet például szőlő, narancs, grapefruit, paprika, hagyma, legalább 70%-os étcsokoládé, tea, alma és bogyós gyümölcsök. Ezek az ajánlások segíthetnek a cukorbetegség kockázatának csökkentésében és az általános egészségi állapot javításában.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

cukorbetegség diabétesz flavonoidok 2024-06-03
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Miért nem jutunk elég D-vitaminhoz?

Következő cikk:

Jóval több halolajra lenne szükségünk?

Hasonló írások

A 2-es típusú cukorbetegség súlyosbodhat a rejtett éhség miatt?

A 2-es típusú cukorbetegség súlyosbodhat a rejtett éhség miatt?

A fokhagyma a vércukor és koleszterin szabályozását is segíti

A fokhagyma a vércukor és koleszterin szabályozását is segíti

Ezek a zöld tea egészségügyi előnyei

Ezek a zöld tea egészségügyi előnyei

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

A 2-es típusú cukorbetegség súlyosbodhat a rejtett éhség miatt?

A 2-es típusú cukorbetegség súlyosbodhat a rejtett éhség miatt?

A 2-es típusú cukorbetegség világszerte egyre gyakoribbá válik, és kezelésében az étrend kiemelt szerepet játszik. Azonban nemcsak a makrotá ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes