Az egészséges táplálkozás jellemzően tápanyagdús ételeket tartalmaz, vegyesen az összes fő élelmiszercsoportból, beleértve a sovány fehérjéket, a teljes kiőrlésű gabonákat, az egészséges zsírokat, valamint a sokféle gyümölcsöt és zöldséget.
Az egészséges táplálkozási szokások közé tartozik az is, hogy a transzzsírokat, hozzáadott sót és cukrot tartalmazó ételeket táplálóbb ételekkel helyettesítsük.
Az egészséges étrend követése számos előnnyel jár, beleértve az erős csontozatot, a szív védelmét, a betegségek megelőzését és a hangulat javítását.
Ez a cikk az egészséges táplálkozás 10 legfontosabb előnyét és a mögöttük rejlő bizonyítékokat tárgyalja.
1, A szív egészsége
A szívbetegség az egyik vezető halálok a felnőttek körében az Egyesült Államokban. Az ott élők embereknek több, mint a fele pedig valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenved
A magas vérnyomás egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hiszen ez az állapot szívrohamhoz, szívelégtelenséghez és szélütéshez vezethet.
Lehetséges, hogy a korai szívbetegségek és stroke-diagnózisok akár 80%-a megelőzhető lehetne életmódbeli változtatásokkal, például a fizikai aktivitás növelésével és az egészséges táplálkozás bevezetésével.
Az ételek, amelyeket fogyasztunk, csökkenthetik a vérnyomást, és segítenek megőrizni szív egészségét.
A vérnyomás csökkentését szolgáló diéta rengeteg olyan egészséges ételt tartalmaz, ami jó hatással van a szívre. A program a következőket ajánlja:
- sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona
- zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékek, hal, baromfi, bab, dió és növényi olajok
- a telített és transzzsírok bevitelének korlátozása, mint például a zsíros húsok és a teljes zsírtartalmú tejtermékek
- a hozzáadott cukrot tartalmazó italok és ételek korlátozása
- a nátriumbevitel napi 2300 milligramm alá történő korlátozása – ideális esetben napi 1500 mg –, valamint a kálium-, magnézium- és kalciumfogyasztás növelése
A magas rosttartalmú élelmiszerek a szív egészségének megőrzésében is kulcsfontosságúak.
Az élelmi rostok javítják a vér koleszterinszintjét, és csökkentik a szívbetegségek, a stroke, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Az orvosi közösség már régóta felismerte a kapcsolatot a transzzsírok és a szívvel összefüggő betegségek, például a szívkoszorúér-betegség között.
Bizonyos típusú zsírok korlátozása a szív egészségét is javíthatja. Például a transzzsírok eltávolítása csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin szintjét. Az ilyen típusú koleszterin lepedéket okoz az artériákban, ami növeli a szívroham és a szélütés kockázatát.
A vérnyomás csökkentése a szív egészségét is elősegítheti. A legtöbb felnőtt ezt úgy érheti el, hogy a sóbevitelt napi 1500 mg-nál kevesebbre korlátozza.
Az élelmiszergyártók sok feldolgozott és gyorsételhez sót adnak, és azoknak, akik csökkenteni szeretnék a vérnyomásukat, kerülniük kell ezeket a termékeket.
2, Csökken a rák kialakulásának kockázata
Ha sok antioxidánsokat tartalmazó ételeket fogyasztunk, az csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát azáltal, hogy megvédi sejtjeit a károsodástól.
A szabad gyökök jelenléte a szervezetben növeli a rák kockázatát, de az antioxidánsok segítenek eltávolítani őket.
Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:
- bogyós gyümölcsök, például áfonya és málna
- sötét, leveles zöldek
- sütőtök és sárgarépa
- diófélék és magvak
Az elhízás növelheti a rák kialakulásának kockázatát. A mérsékelt testsúly megőrzése csökkentheti ezeket a kockázatokat.
Egy 2014-es tanulmány során a kutatók azt találták, hogy a gyümölcsökben gazdag étrend csökkenti a felső gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések kockázatát.
Azt is megállapították, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben és rostokban gazdag étrend csökkenti a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát, míg a rostban gazdag étrend csökkenti a májrák kockázatát.
3, Az egészséges táplálkozás javítja a hangulatot
Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy szoros kapcsolat van az étrend és a hangulat között.
2016-ban a kutatók megállapították, hogy a magas glikémiás terhelésű diéták a depresszió és a fáradtság fokozott tüneteit válthatják ki az elhízott, de egyébként egészséges embereknél.
A magas glikémiás indexű diéta sok finomított szénhidrátot tartalmaz, például üdítőitalokban, süteményekben, fehér kenyérben és kekszben. A zöldségeknek, a gyümölcsöknek és a teljes kiőrlésű gabonáknak alacsonyabb a glikémiás indexe.
A közelmúltban végzett kutatások azt is kimutatták, hogy az étrend befolyásolhatja a vércukorszintet, az immunrendszer aktiválását és a bél mikrobiómát, ami befolyásolhatja az ember hangulatát. A kutatók azt is megállapították, hogy összefüggés lehet az egészségesebb étrend, például a mediterrán étrend és a jobb mentális egészség között. Ezzel szemben a nagy mennyiségű vörös húst, feldolgozott és magas zsírtartalmú ételeket tartalmazó diéták esetében ennek az ellenkezője igaz.
4, Javulhat a bél egészsége
A vastagbél tele van természetesen előforduló baktériumokkal, amelyek fontos szerepet játszanak az anyagcserében és az emésztésben.
Bizonyos baktériumtörzsek K- és B-vitamint is termelnek, amelyek jótékony hatással vannak a vastagbélre. Segíthetnek a káros baktériumok és vírusok elleni küzdelemben is.
A rostban gazdag étrend csökkentheti a bélgyulladást. A rostos zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend prebiotikumok és probiotikumok kombinációját biztosíthatja, amelyek elősegítik a jó baktériumok fejlődését a vastagbélben.
Ezek az erjesztett élelmiszerek probiotikumokban gazdagok:
- joghurt
- kimcsi
- savanyú káposzta
- miso
- kefir
A prebiotikumok segíthetnek javítani egy sor emésztési problémát, beleértve az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit.
5, Jobb memória
Az egészséges táplálkozás segíthet az agy egészségének megőrzésében.
Egy 2015-ös tanulmány olyan tápanyagokat és élelmiszereket azonosított, amelyek védelmet nyújtanak a kognitív hanyatlás és a demencia ellen. A kutatók a következőket találták előnyösnek:
- D-, C- és E-vitamin
- omega-3 zsírsavak
- flavonoidok és polifenolok
- hal
Más étrendek mellett a mediterrán étrend sok ilyen tápanyagot tartalmaz.
6, Fogyás az egészséges táplálkozás segítségével
A mérsékelt testsúly megőrzése csökkentheti a krónikus egészségügyi problémák kockázatát. A nagyobb súlyú vagy elhízott személynél fennállhat bizonyos állapotok kialakulásának kockázata, beleértve:
- szívkoszorúér-betegség
- 2-es típusú diabétesz
- osteoarthritis
- stroke
- magas vérnyomás
- bizonyos mentális egészségi állapotok
- néhány ráktípus
Sok egészséges élelmiszer, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket és a babot, alacsonyabb kalóriatartalmú, mint a legtöbb feldolgozott élelmiszer.
7, Cukorbetegség kezelése
Az egészséges táplálkozás segíthet a cukorbetegeknek:
- szabályozza a vércukorszintet
- segít céltartományon belül tartani a vérnyomást és koleszterinszintet
- megelőzi vagy késlelteti a cukorbetegség szövődményeit
A cukorbetegek számára létfontosságú, hogy korlátozzák a hozzáadott cukrot és sót tartalmazó élelmiszerek bevitelét. Azt is meg kell fontolniuk, hogy kerüljék a magas telített és transzzsírtartalmú sült ételeket.
8, Erős csontok és fogak
A megfelelő kalcium- és magnéziumtartalmú étrend fontos az erős csontokhoz és fogakhoz. A csontok egészségének megőrzése minimálisra csökkentheti a későbbi csontproblémák, például a csontritkulás kockázatát.
9, Az egészséges táplálkozás segíti a pihetető alvást
Számos tényező, köztük az alvási apnoe, megzavarhatja az alvási mintákat.
Az alvási apnoe akkor fordul elő, ha egy állapot ismételten elzárja a légutakat alvás közben. A kockázati tényezők közé tartozik az elhízás és az alkoholfogyasztás.
Az alkohol- és koffeinbevitel csökkentése segíthet a nyugodt alvásban, függetlenül attól, hogy alvási apnoéja van-e vagy sem.
10, A következő generáció egészsége
A gyerekek a legtöbb egészséggel kapcsolatos viselkedést a körülöttük lévő felnőttektől tanulják meg, és az egészséges táplálkozási és testmozgási szokásokat modellező szülők általában továbbadják ezeket.
Az otthoni étkezés is segíthet. 2018-ban a kutatók azt találták, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen étkeztek a családjukkal, több zöldséget és kevesebb cukros ételt fogyasztottak, mint társaik, akik ritkábban ettek otthon.
Gyors tippek az egészséges táplálkozás kialakításához
Rengeteg apró módszer létezik az étrend javítására, többek között:
- az üdítőket cseréld vízre vagy gyógyteára
- minden étkezés friss termékből álljon
- teljes kiőrlésű gabonát válassz a finomított szénhidrátok helyett
- gyümölcslevek helyett fogyassz gyümölcsöt
- korlátozd a vörös és feldolgozott húsok fogyasztását
- fogyassz több sovány fehérjét
Forrás: www.medicalnewstoday.com