A Garcinia cambogia gyümölcs héja nagy mennyiségű hidroxi-citromsavat (HCA) tartalmaz. Erről a hatóanyagról úgy tartják, hogy ez a leghatékonyabb a fogyásban.
Ebből a cikkből kiderül, hogy a Garcinia segíthet-e a fogyásban és a hasi zsír csökkentésében.
Mi az a Garcinia Cambogia?
Ez egy kicsi, tök alakú, sárgás, zöldes gyümölcs, ami annyira savanyú, hogy általában nem fogyasztják frissen, inkább főzéshez használják.
A Garcinia cambogia kiegészítők a gyümölcs héjának kivonatából készülnek. Ennek oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz hidroxi-citromsavat (HCA), egy olyan hatóanyagot, ami bizonyos súlycsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
A kiegészítők általában 20-60% HCA-t tartalmaznak. Ennek ellenére a tanulmányok azt mutatják, hogy az 50–60%-os HCA tartalommal bíró termékek nyújthatják a legtöbb előnyt.
Mérsékelt fogyást okozhat
Számos kiváló minőségű humán tanulmány során tesztelték már a Garcinia cambogia súlycsökkentő hatásait. A legtöbbjük azt jelzi, hogy a kiegészítés segíthet a fogyás előidézésében.
A Garcinia-t fogyasztók átlagosan körülbelül 1 kilógrammal több súlyt adtak le 2-12 hét alatt, mint a placebo csoport tagjai.
A Garcinia-kiegészítők bizonyos embereknél mérsékelt fogyást eredményezhetnek – de hatékonyságuk nem garantálható egyformán mindenkinél.
Hogyan segíti a fogyást a Garcinia cambogia?
1, Csökkentheti az étvágyat
Patkányokon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a példányok, akiknek Garcinia-kiegészítőket adtak, általában kevesebbet ettek.
Hasonlóképpen, néhány humán tanulmány során azt figyelték meg, hogy a Garcinia elnyomja az étvágyat, és jóllakottságot okoz.
Mechanizmusa nem teljesen ismert, de a patkányokkal végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a gyümölcs hatóanyaga növelheti a szerotoninszintet az agyban.
Mivel a szerotonin ismert étvágycsökkentő, a magasabb szerotoninszint a vérben csökkentheti az étvágyat.
Ezek a hatások egyéntől függhetnek.
2, Megakadályozhatja a zsírtermelést és csökkentheti a hasi zsírt
A legfontosabb, hogy a Garcinia cambogia hatással van a vérzsírokra és az új zsírsavak termelésére.
Humán és állatkísérletek azt mutatják, hogy csökkentheti a vér magas zsírszintjét és csökkentheti az oxidatív stresszt a szervezetben.
Egy tanulmány azt is sugallja, hogy különösen hatékony lehet a túlsúlyos emberek hasi zsírfelhalmozódásának csökkentésében.
Egy tanulmányban a közepesen elhízott emberek 2800 mg Garcinia cambogiát fogyasztottak naponta nyolc héten keresztül. Esetükben drasztikusan javultak a különböző betegségek kialakulását okozó kockázati tényezők:
- Összes koleszterinszint: 6,3%-kal alacsonyabb
- A „rossz” LDL koleszterin szintje: 12,3%-kal alacsonyabb
- „Jó” HDL koleszterinszint: 10,7%-kal magasabb
- A vér trigliceridjei: 8,6%-kal alacsonyabbak
- Zsír metabolitok: 125-258%-kal több ürül a vizelettel
E hatások fő oka az lehet, hogy a Garcinia cambogia gátolja a citrát-liáz nevű enzimet, amely fontos szerepet játszik a zsírtermelésben.
Úgy gondolják, hogy a citrát-liáz gátlásával a gyümölcs lassítja vagy blokkolja a zsírtermelést a szervezetben. Ez csökkentheti a vérzsírszintet és a súlygyarapodás kockázatát is.
Egyéb egészségügyi előnyök
Állatokon végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a Garcinia bizonyos cukorbetegség elleni hatásokkal is rendelkezik, beleértve:
- Az inzulinszint csökkenését,
- Leptinszint csökkenését,
- Gyulladások csökkentését,
- A vércukorszint szabályozásának javítását,
- Az inzulinérzékenység növelését
Ezenkívül javíthatja az emésztőrendszer állapotát és működését. Állatkísérletek azt sugallják, hogy segít megelőzni a gyomorfekély kialakulását, és csökkenti az emésztőrendszer belső nyálkahártyájának károsodását.
Forrás: www.healthline.com