• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
A csontritkulás kialakulásának kockázata csökkenthető a szelénnel?
A csontritkulás kialakulásának kockázata csökkenthető a szelénnel?

A csontritkulás kialakulásának kockázata csökkenthető a szelénnel?

2020 okt 20 Szóljon hozzá

Egy újabb kínai tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy a szelén bevitele és a csontritkulás kialakulásának kockázata kapcsolatban van. Ez a kapcsolat nem feltétlenül ok-okozati, azonban mindenképp szükség lesz még további kutatásokra a témában.

A csontszövetben folyamatos lebontás és épülés, azaz anyagcsere zajlik egész életünk során. Csontritkulásról, más néven oszteoporózisról akkor beszélhetünk, amikor a csont lebontása gyorsabb, mint a csontépítés.

Ez azzal jár, hogy idővel a csontok egyre gyengébbek lesznek és hajlamosabbá válnak a törésre. Az oszteoporózis világszinten körülbelül 200 millió embert érint, főként idősebbeket. 50 év felett minden harmadik nőnek, valamint minden ötödik férfinak volt már csontritkulással összekapcsolható csonttörése.

A csontritkulás kialakulásának vannak olyan kockázati tényezői, mint például a kor és a nem, amelyek nem kiküszöbölhetők, azonban vannak olyanok is, amik könnyedén befolyásolhatóak, mint például a cigaretta és az alkohol. Erre szeretné felhívni a figyelmet a csontritkulás világnapja is, amit minden évben október 20-án tartanak.

A tudósok úgy vélik, hogy az étrendünk is szerepet játszhat a kialakulásban. Az eddigi kutatások leginkább a kalciummal hozták összefüggésbe a problémát, hiszen az egészséges csontokhoz elengedhetetlen. A legújabb tanulmány azonban más mikro-tápanyagokra is koncentrált, ők ugyanis a szelén hatását figyelték meg a csontritkulás kialakulásának fényében.

Mi a szelén?

A szelén egy nyomelem, amely nélkülözhetetlen az emberi egészséghez. A testünkben végbemenő számos folyamatban nagy szerepet tölt be és rengeteg féle táplálékban megtalálható, úgy, mint a tojás, a máj, a fokhagyma, a vörös húsok, a kagyló, a gabonák, vagy a halak.

A kutatás 6267, 40 év feletti résztvevő segítségével zajlott, Kínában. A tanulmány során figyelembe vették az életmódot, a demográfiai adatokat és az étkezési szokásokat, de természetesen az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a fizikai aktivitást és a BMI (testtömeg-index)-t is figyelembe vették.

Csontritkulás kialakulásának kockázata és a szelén

A résztvevők 9,6 százalékánál volt kimutatható a csontritkulás. Ez a férfiak  esetében 2.3%-ot, míg a nőknél 19.7%-ot jelentett. A kérdőívek kitöltése után négy csoportra osztották őket az alapján, hogy mennyi szelént fogyasztanak.

Ahogy várható volt, a legkevesebb szelént fogyasztók esetében volt a legnagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata. A kutatók megfigyelték az úgy nevezett dózis-válasz összefüggést, ami azt jelenti, hogy a szelénbevitel negatív összefüggésben volt az oszteoporózis kockázatával – azaz minél több szelént fogyaszt valaki, annál alacsonyabb a csontritkulás kialakulásának kockázata.

A szerzők a következőképp foglalták össze a kutatás eredményét:

“Vizsgálatunk eredményei sejtést adhatnak az oszteoporózis lefolyásáról, változásairól, és a gyógyulás folyamatáról…”

A tanulmányban különböző mechanizmusokat vizsgálnak meg, amelyek által a szelén kihatással lehet az oszteoporózis kialakulásának kockázatára. Leírják, hogy a citokinek miként segítik a csontritkulás kialakulását és, hogy a szelén hogyan képes meggátolni ezen molekulákat. A citokin egy olyan molekula, ami alapvető szerepet játszik a sejtkommunikációban.

Összeségében elmondható, hogy az alacsonyabb szelénszint növeli az oxidatív stresszt, ami azért számottevő, mert a szerzők elmondása szerint bizonyítékok támasztják alá, hogy az oxidatív stressz befolyásolhatja az oszteoporózis kialakulásának kockázatát.

Kilátások a jövőre nézve

A szerzők úgy vélik, hogy ez az első olyan tanulmány, amely az étrendi szelénbevitelt közvetlenül kapcsolja össze a csontritkulással. Meg kell említeni azonban, hogy bár a kutatók relatív nagy mintavételt alkalmaztak és számos változót vettek figyelembe, így is lehetnek eltérések.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

csontritkulás szelén 2020-10-20
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Természetes antibiotikumok: Miket használhatunk biztonsággal?

Következő cikk:

A halolajok és az Omega-3 zsírsavak hatása az egészségre

Hasonló írások

A csontok egészsége rendkívül fontos! Mutatjuk, mit tehetsz értük!

A csontok egészsége rendkívül fontos! Mutatjuk, mit tehetsz értük!

A kollagén-kiegészítők fontosabb előnyei

A kollagén-kiegészítők fontosabb előnyei

A szelén valóban lassíthatja az öregedést?

A szelén valóban lassíthatja az öregedést?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

A csontok egészsége rendkívül fontos! Mutatjuk, mit tehetsz értük!

A csontok egészsége rendkívül fontos! Mutatjuk, mit tehetsz értük!

Október 20-a világszerte a Csontritkulás Világnapja (World Osteoporosis Day), amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a csontritkulás (ost ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes