A gyömbér gyökér már az ősidők óta az orvostudomány része, hiszen az emberek már nagyon régóta használják a hányinger, a gyomorfájás és más egészségügyi problémák ellen.
Az emberek általában friss vagy szárított gyömbért használnak a főzéshez, míg mások pedig gyömbér gyökér kapszulákat fogyasztanak egészségügyi előnyei miatt.
A gyömbérben található antioxidánsok és egyéb tápanyagok segíthetnek megelőzni vagy kezelni a különböző gyulladásokat és fertőzéseket. A kutatók megvizsgálták annak lehetőségét is, hogy a gyömbér gyökér csökkentheti-e a cukorbetegség, a rák és más egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.
A gyömbér gyökér előnyei
Csökkenti a gázokat és javítja az emésztést
Számos tanulmány vizsgálta, hogy a gyömbér gyökér milyen hatással van az emésztés során a bélrendszerben képződő gázokra.
Egyes kutatások azt mutatják, hogy a gyömbérben lévő enzimek elősegíthetik a gázok kiürítését és enyhítenek a kellemetlenségeken. Emellett úgy tűnik, hogy a gyökér jótékony hatással van az emésztés szempontjából fontos enzimekre is.
Ezenkívül segíthet élénkíteni az emésztőrendszeren keresztül haladó mozgást, ezáltal enyhítheti vagy megakadályozhatja a székrekedést.
Enyhíti a hányingert
Egyes kutatások szerint a gyömbér gyökér segíthet enyhíteni a reggeli rosszullétet és a rákkezelés utáni émelygést.
Egy 2010-es kis tanulmány a gyömbérpor-kiegészítők hányingerre gyakorolt hatását vizsgálta 60 kemoterápián átesett gyermek és fiatal felnőtt esetében. Az elemzés azt mutatta, hogy a kiegészítés csökkentette az émelygést az emberek többségénél.
A tanulmányok 2011-es áttekintésének szerzői hasonló következtetésekre jutottak. Beszámoltak arról, hogy 1500 mg gyömbérkivonat egy napra elosztott adagja segített enyhíteni az émelygés tüneteit.
A gyömbér gyökér enyhíti a megfázást és az influenzát
Sokan használják a gyömbért arra, hogy enyhítsék a megfázás vagy az influenza tüneteit, nem véletlenül.
2013-ban a kutatók a friss és a szárított gyömbér hatását vizsgálták egy légzőszervi vírusra az emberi sejtekben. Az eredmények azt mutatták, hogy a friss gyömbér segítheti a légző szervrendszer védelmét, míg a szárított nem érte el ugyanezt a hatást.
Szintén 2013-ban egy kis tanulmány készült arról, hogy az emberek mennyire szívesen használják a különböző gyógynövényeket a megfázás vagy influenza kezelésére. A vizsgálat során 2 helyszínen összesen 300 gyógyszertári ügyfelet kérdeztek arról, hogy használnak-e növényi gyógyszereket. A megkérdezettek 69%-a válaszolt igennel és közülük többen felsorolták a gyömbért a hasznosnak gondoltak között.
Enyhítheti a fájdalmat
A kutatók egy kicsi, 74 önkéntest bevonó tanulmány során megállapították, hogy napi 2 gramm nyers vagy főzött gyömbér körülbelül 25%-kal képes csökkenteni a testmozgás által okozott izomfájdalmat, izomlázat.
Eközben egy 2016-os áttekintés arra a következtetése jutott, hogy a gyömbér gyökér segíthet csökkenteni a menstruáció előtti és alatti fájdalmat.
Csökkenti a gyulladásokat
A kutatók egy csoportja arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbér gyökér fogyasztása “mérsékelten hatékony és ésszerűen biztonságos” lehet az osteoarthritis (csont és ízületgyulladás) kezelésében.
Megállapították azonban, hogy a vizsgált tanulmányok kis számúak voltak, éppen ezért nem feltétlenül képviselik az általános populációt.
Eközben egy 2017-es áttekintés, ami során 16 klinikai vizsgálat eredményét elemezték, megállapította, hogy a gyömbér gyökér segíthet a gyulladások leküzdésében, ezért a kutatók további vizsgálatokat szorgalmaztak a leghatékonyabb adagolás és típus megtalálása érdekében.
Támogatja a szív- és érrendszer egészségét
Van néhány bizonyíték arra, hogy a gyömbérkivonat segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Egy tanulmány során például megállapították, hogy a gyömbér gyökér segíthet csökkenteni a szív rendellenességeinek előfordulását cukorbeteg patkányok esetében. A szerzők megjegyezték, hogy ez részben a kivonat antioxidáns tulajdonságai miatt lehet így.
A gyömbér gyökér csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát
A gyömbér nem biztosít a szervezet számára fehérjét vagy más tápanyagokat, de kiváló antioxidáns-forrás. Tanulmányok kimutatták, hogy emiatt a gyömbér csökkentheti az oxidatív stressz különféle típusait.
Az oxidatív stressz akkor fordul elő, ha túl sok szabad gyök képződik a szervezetben. A szabad gyökök az anyagcsere és más tényezők által termelt mérgező anyagok.
A szervezetnek ki kell küszöbölnie a szabad gyököket, hogy megakadályozza a sejtkárosodást, amely számos betegséghez vezethet, beleértve a rákot is. Az étrendi antioxidánsok segítenek a szervezetnek megszabadulni ezektől a szabad gyököktől.
Egy 2013-as kísérlet során a kutatók 28 napon keresztül adtak a 20 résztvevőnek 2 g gyömbért vagy placebót. A vizsgálat elején a résztvevők mindegyikénél magas volt a vastagbélrák kialakulásának kockázata.
A kísérlet végén a biopsziás vizsgálatok azt mutatták, hogy a gyömbért fogyasztó résztvevőknek kevesebb negatív változása volt az egészséges vastagbél szövetében, mint a placebót kapóknál. Az eredmények azt mutatják tehát, hogy a gyömbér gyökér szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében.
Esetleges kockázatok
Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) úgy véli, hogy a gyömbér biztonságosan felvehető az étrendünkbe, de nem garantálják a pozitív egészségügyi hatásait a gyógyszerként vagy kiegészítőként történő alkalmazás során.
A tudományos bizonyítékok nem támasztják alá a gyömbér gyógyító tulajdonságaira vonatkozó összes állítást.
Fontos, hogy mielőtt nagy mennyiségű gyömbért vagy étrend-kiegészítőt adnál az étrendedhez, mindenképpen fordulj orvoshoz. A kiegészítés kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel.
Forrás: www.medicalnewstoday.com