A tudományos világban több vita folyik arról, hogy naponta vajon mennyi vitaminra van szüksége a szervezetnek az egészséges immunrendszerhez. Más-más kutatásokban a vitamin szükséges mennyisége folyamatosan változik.
A kezdeti kutatások azt a mennyiséget vették alapul, ami a hiánybetegségek elkerüléséhez kellett, és a legtöbb nemzeti ajánlásban a mai napig ezek a napi dózisok szerepelnek. A táplálkozáskutatók azonban ezeknél nagyobb dózisokat javasolnak a szervezet megfelelő működéséhez.
Egy átlagos felnőtt napi minimális vitamin és ásványi anyag szükséglet
(Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet és a Német Táplálkozástudományi Társaság ajánlásai alapján)
- A-vitamin: 700-900 mikrogramm
- B12-vitamin: 2,4 mikrogramm
- D-vitamin: 15 mikrogramm
- E-vitamin: 15 milligramm
- Folsav (B9): 400 mikrogramm
- B1-vitamin: 1,3- 1,6 milligramm
- Biotin (B7): 100 mikrogramm
- C-vitamin: 75-90 milligramm
- Magnézium: 380 milligramm
- Kálium: 1,136 milligramm
- Kalcium: 1,136 millgramm
Felmerül a kérdés, hogy kinek kell multivitamint szedni?
Egy tökéletes világban senkinek. Szép is lenne, ha minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet, mind élelmiszereken keresztül tudnánk bíztosítani a szervezet számára. De a mai rendszertelen étkezés, a gyorsételek, a különböző adalékanyagok, nem biztosítják a szükséges mennyiségeket a vitaminokból és az ásványi anyagokból. De számos más tényező is van, ami vitaminigényünk meghatározását nehezíti. Erősen függ az életkortól, a nemtől, az egészségi állapottól és az életmódtól is.
Egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy akik jobban hajlamosak a hiányos táplálkozásra szükség van vitaminpótlással biztosítani a megfelelő tápanyag mennyiséget.
Csoportok, akik inkább hajlamosak a vitaminhiányra
Vegánok és vegetáriánusok
A vegánoknak és a vegetáriánusoknak bizonyos tápértékeket pótolniuk szükséges. A hús és állati eredetű termékek mellőzésével egyes tápanyagok hiányozhatnak nagyobb mértékben a szervezetből. Ilyenek a B12-vitamin, a kalcium, a vas és az omega-3 zsírsav.
Terhesség alatt
Több szakember is javasolja, hogy már a terhesség előtt és a terhesség alatt is fogyasszanak nagyobb mennyiségű vitaminokat a nők. Bizonyos tápanyagok fogyasztása biztosítja az egészséges baba születését. Ilyen többek között a C-vitamin, a vas, a folsav és számos B-vitamin.
Fogyókúrázók
Az alacsony kalóriatartalmú fogyókúrás étrendeknél óhatatlanul is kevesebb kerül a szervezetbe a szükséges tápanyagokból. Érdemes táplálkozási tanácsadóhoz fordulni, hogy ellenőrizze a napi szükséges vitamin és ásványi anyag fogyasztását a fogyókúra alatt is.
60 év felett
Az öregedéssel az életmód és a táplálkozás is változik. Különböző okok miatt az idősebb emberek hajlamosabbak a rendszertelen étrendre, és bizonyos tápanyagokból az idősebb szervezetnek többre van szüksége. Gyakori hiányosság a D-vitamin, bizonyos B-vitaminok és a magnézium.
Egy jól összeállított multivitamin tartalmazza a megfelelő vitamin, ásványi anyag mennyiséget, amivel a szervezet fel tud lépni kórokozók és fertőzések ellen.
Mennyit kell enni?
Ha elhatározza, hogy nem multivitaminnal pótol számos vitamint, szükséges tudni, hogy mi kell az egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez.
De nézzük mit kellene elfogyasztani, ahoz hogy minden szükséges vitamint megadjon a szervezet számára.
Íme egy gyors áttekintés az egyes alapvető vitaminokból, ásványi anyagokból, amelyek élelmiszerekben benne van és mennyit kell enni naponta, hogy megfeleljen a napi ajánlott bevitelnek.
- Kalcium – Napi szükséges bevitel: 1136 mg
- Zsírszegény vagy alacsony zsírtartalmú sajt: 2 dkg = 400 mg
- Halak (szardínia, rózsaszín lazac, óceáni sügér) 3 dkg = 325 mg, 181 mg, 116 mg
- Szójabab, fehér bab: 1/2 csésze = 130 mg és 96 mg
- Spenót: 1/2 csésze = 146 mg
- Zabliszt: 1 csomag = 99-110 mg