C-vitamin és magas vérnyomás

A magas vérnyomás (140/90 feletti) a legkomolyabb rizikófaktora a a szív- és érrendszeri betegségeknek valamint a vese-betegségeknek. Számos tanulmány igazolta, hogy a magas vérnyomás és a szervezet c-vitamin ellátottsága fordított arányt mutat. A magasabb c-vitamin bevitel 4 ponttal csökkentette a diasztolés vérnyomás értékét (azt az értéket ami a szív elernyedésekor mérhető).

Ez nem tűnik jelentős különbségnek, pedig az. Mindössze két pontnyi vérnyomás csökkenés a diasztolés értékben nyolc százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A Lancet című orvosi folyóirat szerint napi 500mg c-vitamin átlagosan 9 százalékkal csökkenti a magasvérnyomás betegség esélyét. Ez némileg igazolja azt a megfigyelést, hogy a bőséges c-vitamin ellátottságú emberek miért élnek tovább és miért ritkább a körükben  szív- és érrendszeri megbetegedés.

Amennyiben önnek magas a vérnyomása, a mozgás, a dohányzás elhagyása és a testsúly csökkentő program mellett célszerű lenne magas c-vitamin adagokkal kiegészítenie az étrendjét.

Forrás: vitaminbiblia.hu

0 hozzászólás ehhez: “C-vitamin és magas vérnyomás”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top