6 hónap börtön a professzornak, aki meghamisította a Pfizer gyógyszerkutatási eredményeit

12 évig folytatott hamis kutatás eredményeként kapta a büntetést az aneszteziológia professzor. Scott S Reuben, bűnösnek vallotta magát egészségügyi ellátásban elkövetett csalásban, miután rábizonyították, hogy gyógyszerészeti vállalatok megbízásából kutatási adatokat hamisított meg, hogy azok jobb fényben tüntessék fel az adott cég termékeit. A bíróság mindössze 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre és további 3 év felügyelet melletti szabadlábra helyezésre ítélte a dokit.

Az évek során több ezer dollárt zsebelt be a Baystate Medical Center vezetőjeként a “kutatások” finanszírozására. “Kutatásait” neves szaklapok, mint az Anesthesia & Analgesia közölte le. Igen, az ő munkájának eredménye az olyan ellentmondásos gyógyszerek, mint a Vioxx és a Celebrex operációt követő kezelésben történő alkalmazása, amit igazából sosem végzett el.

Egy rutinvizsgálat fedte fel a Baystate kórházban még 2008-ban a meghamisított kutatásokat és az derült ki, hogy 1996-tól összesen 21 publikáció jelent meg a szaklapokban, amit azok eddigre mind visszavontak. Persze a hamis hír gyorsan terjed. A Google keresésemre 494 “Tudományos cikkben” talált hivatkozást egy-egy Reuben által írt tanulmányra. Szerencsére közvetlenül ez után második helyen a Natúr Hírekben korábban megjelent írásomat hozta a Google kereső, ami talán részben hatástalaníthatja a félrevezetés mértékét legalább magyar nyelvterületen. A Pfizer a honlapján nem kommentálja az ítéletet, hanem éppen egy magyar “kutatási” eredmény díjazottjainak gratulál. Lehet, hogy 12 év múlva az ő bírósági ítéletüket kommentálhatjuk?

Az, hogy korábbi írásomban 10 év börtönt jósoltam, amiből a végén 6 hónap lett szerintem arra bátorítja a gyógyszeripar haszonélvezőit, hogy minden aggályukat félretéve rutinszerűen űzzék a kutatás hamisítást, ahogy azt érdekeik megkívánják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top