• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

C- és E-vitamin véd a cukorbetegségtől

2012 dec 19 Szóljon hozzá

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásának előjeleként ismert betegség a metabolikus szindróma. Ez tulajdonképpen egy tünetegyüttes, ami hasi elhízásból, magas vérnyomásból, magas vércukorszintből és kóros vérzsír-összetételből áll.

Mivel rohamosan terjedő betegségről van szó, amerikai állami hivatalok és a Thufts egyetem kutatói azt keresték, hogy létezik e tápanyag ami védelmet biztosítana ellene. Úgy találták, hogy a C- és az E-vitamin magas szintje a szervezetben védelmet nyújt a metabolikus szindróma kialakulásával szemben.

Jean Mayer és csapata megvizsgált 353 ekvádori férfit és nőt. Mindannyian 65 év felettiek voltak és az volt még közös bennük, hogy valamennyien Quito külvárosának szegények lakta kerületeiben éltek. A véletlenszerűen kiválasztott csoport 40 százalékánál kimutatható volt a metabolikus szindróma, elsősorban a hiányos étkezés miatt. Ez az arány mellesleg megegyezik az európai és az amerikai átlaggal. Magas volt a finomított szénhidrátok és a finomított só aránya az étrendjükben.

Viszont a szerzők megállapították, hogy azoknak, akiknek a vérében magasabb volt az e- és c-vitamin szint, azoknál arányosan kisebb volt a betegség előfordulása.

„Miután korrigáltuk a méréseket a kor és a nemek szerint, azt találtuk, hogy látványos kapcsolat van e két mikrotápanyag vérben mérhető szintje és a metabolikus szindróma között” – jelentette ki a Dr. Simin Nikbin Meydani az USDA igazgatója. „Az eredmény azt mutatja, hogy a vér magasabb e-vitamin szintje védelmet jelenthet a metabolikus szindrómával szemben”.

A résztvevők legtöbbje alacsony c-vitamin szinttel rendelkezett, ami annak tudható be, hogy kevés friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak a szerzők szerint. Étrendjük főként cukros ételekből, péksüteményekből, rizsből és krumpliból tevődött össze.

A kutatók megfigyelték, hogy kapcsolat van a metabolikus szindróma és egy C-reaktív fehérje (CRP) mennyisége között. Ez a fehérje bármilyen gyulladásos folyamatnál megjelenik a vérben. Egészséges személyek vérében szinte mérhetetlen. A CRP-t a gyulladásos betegségek kimutatására használják a diagnosztikában. Ennek megjelenése a vérben az infarktus első jele. Eszerint a fenti két antioxidáns jelenléte a vérben védelmet jelenthet más betegségekkel szemben is.

Diagnózis van, terápia nincs

A minap részt vettem egy táplálkozási konferencián, ahol egy magas beosztású szakember az Országos Táplálkozástudományi Intézettől azt mondta egy előadásban, hogy “sok nyers zöldséget” kellene mindenkinek enni, majd kérdésemre, miszerint mi a sok, azt mondta, hogy minimum 60 dkg. Ha a minimum 60 dkg, akkor az optimum valahol 80 dkg és egy kilogramm között lesz szerintem, bár ezt már nem sikerült kérdésként feltennem az idő hiányára hivatkozva.

Elgondolkodtam, hogy a kedves szakértő hány alkalommal ehetett meg 1 kg zöldséget naponta az elmúlt években. Hogy nem minden nap, az bizonyos, mert nem úgy nézett ki. El volt hízva és láthatóan a metabolikus szindróma összes tünetét mutatta.

Gyakorlatban a hozzám forduló betegeket általában arról próbálom meggyőzni, hogy minden nap egyenek meg egy nagy tál zöldséget. Ez jellemzően 20-30 dkg. Legtöbbjüknek ez komoly erőfeszítés. Főleg az után, hogy letisztázzuk, hogy mi a zöldség. Sokan ott jönnek rá, hogy a krumpli, az uborka, a paradicsom vagy a kukorica nem zöldség és még az ezer-sziget-öntet sem számít bele a súlyba.

A fent bemutatott amerikai kutatás során védőfaktornak tűnő értékeket a vérben tényleg el lehet érni két módon: vagy napi 1 kg zöldség elfogyasztásával, vagy étrendkiegészítőkkel. Szerény véleményem szerint ezer emberből egy képes napi 1kg zöldséget megenni.

Viszont napi 3 gramm c-vitamint és 800NE e-vitamint könnyedén be tud bárki iktatni az étrendjébe és ez kívánatos lenne akár beteg, akár egészséges.

c-vitamin e-vitamin 2012-12-19
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Kalcium okozná a szívinfarktust?

Következő cikk:

Laetril, B17-vitamin vagy barackmag a rák ellenszere

Hasonló írások

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

Tények és tévhitek a C-vitaminról

Tények és tévhitek a C-vitaminról

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Észrevetted már, hogy bármennyit alszol, reggel mégis úgy érzed, mintha rád zuhant volna a hétfő? Kávéval indul a nap, és úgy is folytatódik ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes