Aljas kígyóuborka

Félelmetes kígyóuborkák és sejtelmesen mosolygó fejessaláták okoznak pánikot és lassan diplomáciai háborút Nyugat-Európában. Miközben mindenki csak abban bizonyos, hogy nem az ő zöldségei fertőzték meg a hamburgi háziasszonyokat, elfelejtik a lényeget, ami az, hogy kóli baktérium (Escherichia coli vagy röviden E.coli) az egészséges bélflórában is megtalálható.

A különböző törzsekből álló baktérium egyike-másika olyan anyagot termel ami gyengíti a szervezet ellenállóképességét. E törzsek képesek hasmenést okozni és bélnyálkahártya-gyulladást, ami vizes, esetleg véres hasmenést, hányást, hasi görcsöt okoz.

A betegség súlyosságát a fertőzött általános egészségi állapota, nagyban befolyásolja. Ez egy félnapos hasmenéstől – ahogy a hírekből láthatjuk – halálos kimenetelű leromlásig vezethet.

A fertőzés korábban általában ivóvízzel, mostanában szennyezett élelmiszerrel terjed. Alig fordul elő az emberről emberre vagy az állatról emberre terjedés.

A védekezés legjobb módja a támadás

Aki nem adta el az immunrendszerét és általában jó egészségnek örvend, annak meg sem kottyan egy E.coli fertőzés. Persze kellemetlen, de annyi esélye van belehalni, mint egy gyomorrontásba. Egynapos koplalás és pár liter kakukkfű, szurokfű és diólevél keverékéből álló tea elfogyasztása gyógyítja a problémát.

A gond az, hogy manapság az emberek immunrendszere olyan rossz állapotban van, hogy egy egyébként enyhe, gyors lefolyású betegségbe is képesek belehalni és ezzel címlapra kerülni.

A tavaszi vitaminhiányos állapot éppen kedvez a baktériumok és vírusok elszaporodásának. Ilyenkor még nem töltődött fel a szervezetük a védekezéshez létfontosságú d-vitaminnal, amit a bőrünket ért napsütés hatása hozna létre. Az immun-támogató c-vitamint és a-vitamint pedig éppen azokból a zöldségekből kellene felvennünk, amiket most a becsületes német polgár nagy ívben elkerül a szupermarketben és még gumikesztyűvel sem fogná meg.

Mivel évmilliók óta együtt élünk az E.colival csupán az ésszerű higiénia betartása és egészségünk olyan állapotban tartása jelent védelmet ellene, ami messze a mai átlag felett van. Vegyük meg a friss zöldséget, mossuk meg folyó vízzel alaposan és együnk belőle annyit, amennyi belénk fér, sőt még egy kicsivel többet is.

Naponta töltsünk a friss levegőn egyre nagyobb fedetlen bőrfelülettel annyi időt, hogy szervezetünk kellő mennyiségű d-vitamint legyen képes előállítani az immunrendszerünk számára.

És ne igyanak mosatlan gyümölcslevet, míg olyan állapotba nem kerülnek, hogy a puskagolyó sem fog magukon. Én naponta eszek frissen szedett és vadon gyűjtött növényeket és bevallom a legritkább esetben mosom meg. De azokról tudom, hogy friss, egészséges és olyan helyről kerültek az asztalomra, ahol nem érhette őket szerves szennyeződés. Amennyiben boltban vásárol, ebben nem lehet bizonyos.

Soha ne vegyen beteg zöldséget

Az egészséges növényi sejtek sejtfala nem engedi a zöldség belsejébe bejutni a baktériumot. Ezért tűnik elegendő elővigyázatosságnak a fertőzést hordozó zöldség alapos lemosása.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top