C-vitamin – miért fontos?

Kipréselték, majd kiszárították az agyamat. A maradékot elszállították 3000km-re. Ott felhígították csapvízzel, adtak hozzá pár dolgot, beletöltötték egy szögletes kartondobozba, és még mindig 100%-os maradt. Tényleg, miért lehet egy dobozos sárga folyadék ezen műveletek után is 100%-os? Legalább legyen 99%-os.

C-Vitamin.

Mi az első, ami eszébe jut erről a szóról? Egy doboz Hohes-C 100%-os gyümölcsital? Vagy a téli vitaminhiányos influenza szezon? Amennyiben sokat néz TV-t és hallgat rádiót, a fentiek egyike biztosan. Amennyiben alternatív underground hírleveleket olvas, lehet, hogy Szent-Györgyi Albert és egy zöldpaprika, de azt hiszem ezerből egy embernek sem jut eszébe a rák vagy a keringési rendszer betegségei.

Pedig annak kellene. 2007 októberében a neves Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent cikk szerint a C-vitaminnak van terápiás mennyisége, ami hatékony mind a rák, mind a kardiovaszkuláris (keringési rendszert érintő) betegségek gyógyításában.

Ráadásul a kutatók, akik a cikket közölték, azzal a feltételezéssel élnek, hogy tulajdonképpen ezek a társadalmat tizedelő betegségek tulajdonképpen nem mások, mint a krónikus C-vitamin hiány eredményei, ami jellemző a társadalom minden szintjén. Dr. Steven Hickey és Dr. Hilary Roberts egy könyvben is megírták ennek lényegét. Az “Ascorbate: the Science of Vitamin C” című munkájukban azt állítják, hogy a szív betegsége tulajdonképpen nem más, mint a skorbut.

A skorbut végső stádiuma elég jól megfigyelhető tünetekkel jár. Vérző fogíny, a megrepedt vérerektől elszíneződött bőr, sérülékeny hámréteg, ízületi fájdalom és hajhullás. De az egészséges élet szempontjából nagy különbség van a túlélés és az optimális egészség között. A valódi kérdés az, hogy az optimális egészség érdekében mennyi C-vitaminra van szükségünk?

A C-vitaminnak számtalan feladata van a szervezetünkben. Szükséges a kollagén előállításhoz. Ez a testünk egyik fő építő fehérjéje. Ebből építi a kötőszöveteket, a vérereket, az inakat és ízületeket. Több hormon és ingerület átvivő anyag szintézisében is szerepet játszik és az anyagcserét is befolyásolja. Ha ez nem lenne elég, a C-vitamin kitűnő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Azáltal, hogy a sejtkárosító szabadgyököket semlegesíti, még mielőtt azok kifejthetnék hatásukat, hozzájárul a szövetek öregedésének megakadályozásához. A C-vitamin fontosságát az univerzális szerepe adja leginkább.

Mennyi?

A kormányok szinte a világ minden országában megállapították, hogy mennyi az ajánlott C-vitamin beviteli mennyisége egy egészséges embernek. Ez 60mg körül szór. Ez a mennyiség csupán arra elég, hogy valaki ne haljon meg rövid úton skorbutban. Ez a mennyiség elegendő a kollagén és hormon előállításhoz is. Tulajdonképpen ezen alapult az RDA meghatározása.
Abban is megegyezik minden kutató, hogy az antioxidáns hatás kiváltásához ennél több kell. A vita csak a körül zajlik, hogy ez a “több”, mennyi is legyen.

Amennyiben a táplálkozási szakemberek által ajánlott napi 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt megennénk, az ajánlott RDA négy- ötszörösét fogyasztanánk C-vitaminból. Linus Pauling, a kétszeres Nobel díjas kémikus orvos, aki a C-vitamint kutatta rájött, hogy korai őseink nagyjából 3-10 gramm C-vitamint fogyasztottak a főleg növényi alapú táplálkozásuk során. Ez 25-100 szorosa a mai kormányjavaslatnak.

Történelem

Kutatók rájöttek, hogy nagyjából 40000 évvel ez előtt az ember egy szerencsétlen genetikai mutáció miatt elvesztette a képességét arra, hogy maga állítsa elő a C-vitamin szükségletét a testében. Egyetlen enzim termelése hiányzik, ami képessé tenne bennünket a saját C-vitamin ellátásunkra. Mindössze 4 hasonló állat él a Földön csupán. Az evolúció kutatót egyet értenek abban, hogy fajunk ezen mutációja csupán azért maradhatott fenn ennek ellenére, mert akkori táplálkozásunk nagy mennyiségben tartalmazta a C-vitamint és nem alakult ki a hiánya.

A C-vitamin megtalálható számtalan gyümölcsben és zöldségben. Nem csupán az egészségünk szempontjából létfontosságú, de életben maradásunk egyik záloga. C-vitamin nélkül az ember elég rövid időn belül megbetegszik skorbutban. Még a 19. században is élt az a tévhit, hogy a skorbut megfelelő higiénével, testgyakorlatokkal és jó kedéllyel legyőzhető. A végleges megvilágosodást a C-vitamin 1932-es felfedezése hozta. Ekkor bizonyosodott be minden kétséget kizáróan, hogy a skorbut oka a hiányos táplálkozás, és C-vitaminnal gyógyítható.

Túl a minimális túlélésen

A mai tudományos eredmények világosan kimutatják, hogy különbség van az akut C-vitamin hiány megakadályozásához szükséges mennyiség és a hatékony antioxidánsként való felhasználás közötti mennyiség között. Ez utóbbi mennyiség alkalmas csupán arra, hogy megvédjen bennünket a környezeti ártalmak okozta degeneratív betegségek egész sorától. Ez a feltevés azon a megfigyelésen alapul, hogy a C-vitamin erőteljes és megelőző antioxidánsként funkcionál a testben.

A szabadgyökök páratlan elektront tartalmazó labilis molekulák, amelyek a páros állapot visszaállítására törekszenek. Ezzel a törekvésükkel úgynevezett oxidatív folyamatok sorát indítják el, stabil kémiai vegyületeket támadnak meg. A felszaporodott szabadgyökök az elektronokat a környező szövetek sejtjeiből pótolják, ennek következtében károsodik a sejtek falának felépítése. A sejtfalak alkotórésze részben zsírmolekulákból áll, melyek kémiai szerkezetükből adódóan sérülékenyek és a szabadgyökök elektront pótló törekvéseinek hatására könnyen oxidálódnak. A szabadgyökök száma összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek valamint egyes rákos daganatok kialakulásával. A szabadgyökök túlzott elszaporodása számos betegség és a szervezeten belüli működési rendellenesség kialakulásáért lehet felelős: gyorsítják az öregedés folyamatát, károsítják a DNS-t, a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat. Hatásukra idegrendszeri zavarok, szem-, tüdő-, szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések alakulhatnak ki.

Számos tanulmány jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a megnövelt C-vitamin bevitel és az ennek hatására megnövekedett C-vitamin koncentráció a szervezetben hogyan függ össze a degeneratív betegségek csökkenésével. Kutatók azt is pontosan feltérképezték, hogyan kapcsolódik és hogyan semlegesíti a C-vitamin a szabad gyökökhöz és akadályozza meg azok sejtkárosító hatását.

Következtetés

A jelenleg érvényben lévő RDA elegendő az akut C-vitamin hiány kivédésre, de közel sem elegendő a krónikus betegségek megakadályozására, amit a szabad gyökök sejtkárosító hatása okoz. Az optimális mennyiség valahol 400mg/nap körül kezdődik átlagos életmódot élő emberek esetén és ennek többszöröséig terjed fizikai vagy szellemi terhelés esetén.

Például egy heti 3-4 edzést végző sportoló esetén már 1000mg/nap, egy élsportoló esetén napi 2000mg-ot javasolnak.

Amennyiben valakinek lehetősége van napi 5 adag zöldség ill. gyümölcs elfogyasztásával biztosítani magának ezt a mennyiséget, az optimális. Amennyiben nem, akkor étrendkiegészítőkkel tegye meg ezt.
A C-vitamin vízben oldódó vitamin. Elég hamar (jellemzően órák alatt) kiürül a szervezetből. Az egyenletes bevitel majdnem olyan fontos, mint a mennyiség.

Szerezze be a nyári c-vitamin készletét itt: Vitaminpatika

[wysija_form id=”4″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top