Gyümölcslevek amik rosszabbak a kólánál?

Sokan vannak úgy, hogy az egészségesebb választás érdekében ha lehet egy dzsúszt rendelnek a szénsavas üdítőitalok vagy a kávé helyett. Miért ne? Ezek ugye gyümölcsből vannak – nem? Sajnos a legtöbb szakember mostanában egyet ért abban, hogy az előállítási módjuk miatt ezek a dobozos gyümölcslevek legtöbb esetben alig jobbak, mint a kiátkozott szénsavas társaik, bizonyos esetekben pedig még rosszabb választásnak is bizonyulnak.

A vizsgálatok eredménye szerint egy pohár ilyen gyümölcslére hasonlító ital legtöbb esetben több kalóriát tartalmaz, mint egy ugyan akkora pohár szénsavas ital. A legtöbb ilyen termék jelentős mennyiségű hozzáadott fruktózt (gyümölcscukor) tartalmaz. Ez az egyszerű cukor a felelős az elhízásért, mivel nagyon könnyen zsírrá tud alakulni. Szinte mindegy, hogy a lében a gyümölcs eredeti, természetes fruktóz tartalma van csupán, vagy hozzáadott cukrot is tartalmaz. Ezeket a máj igen gyorsan átalakítja.

Miközben egy darab gyümölcs gazdag rostokban, ezeknek csak kis része jut bele a dobozos gyümölcslébe, mert a teljes rostmennyiség rontaná annak élvezeti értékét. A gyártási folyamat során a gyümölcs eredeti antioxidáns tartalma is teljesen elvész, ezért ezt utólag mesterségesen próbálják javítani vitaminozással. Például egy vendéglőben kimért pohár almalé hat darab alma cukor és kalória értékét tartalmazza, miközben az eredeti gyümölcsök magas rosttartalmából semmi nem kerül bele. Pedig ennek lenne az a szerepe, hogy a gyümölcs cukortartalmának energiáját elnyújtsa a testünk számára. Az eredmény egy hirtelen cukorlökés, ami elhízáshoz, végső soron diabéteszhez és szív-érrendszeri betegséghez vezet.

Néhány gyümölcslé, mint például a szőlőlevek még mindig tartalmaznak annyi értékes tápanyagot, hogy azt mondhatjuk: jobb választás mint egy kóla. De mindazonáltal sokkal kevesebbet, mint a gyümölcs, amiből kinyerték. A legtöbb gyümölcsből a leszedés után koncentrátum készül, amiből aztán a szükséges időpontban a gyártáskor víz, cukor és gyakran színezék és aromák hozzáadásával lesz ismét az eredeti gyümölcsléhez hasonló folyadék.

A frissen facsart gyümölcslevek sokkal jobb minőségűek, mint kereskedelemben kapható dobozos változataik. Ezek legtöbb esetben tartalmaznak még valamennyi rostot, szinte az összes tápanyagot, ami a gyümölcsben fellelhető valamint enzimeket, amik segítik a megemésztésüket és támogatják az immunrendszert. Ezek a dobozos termékekben egyáltalán nincsenek már benne. Az ilyen friss gyümölcslevek fogyasztása az egyik legjobb módja az egészség fenntartásának.

A gyümölcsök és zöldségek együtt együtt préselése adja a legjobb eredményt, amikor valaki igazán hatásos táplálékot szeretne magának. Szerencsére egyre több helyen kapható már frissen készült ilyen ital, de a legolcsóbb amikor valaki magának otthon elkészíti. Kitűnő példa a Vita Juice Bar, ami egyre több plázában megtalálható vagy a Zumo bár a Mammutban.

Forrás: Los Angeles Times

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top