• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Gyümölcslevek amik rosszabbak a kólánál?

2010 jan 03 Szóljon hozzá

Sokan vannak úgy, hogy az egészségesebb választás érdekében ha lehet egy dzsúszt rendelnek a szénsavas üdítőitalok vagy a kávé helyett. Miért ne? Ezek ugye gyümölcsből vannak – nem? Sajnos a legtöbb szakember mostanában egyet ért abban, hogy az előállítási módjuk miatt ezek a dobozos gyümölcslevek legtöbb esetben alig jobbak, mint a kiátkozott szénsavas társaik, bizonyos esetekben pedig még rosszabb választásnak is bizonyulnak.

A vizsgálatok eredménye szerint egy pohár ilyen gyümölcslére hasonlító ital legtöbb esetben több kalóriát tartalmaz, mint egy ugyan akkora pohár szénsavas ital. A legtöbb ilyen termék jelentős mennyiségű hozzáadott fruktózt (gyümölcscukor) tartalmaz. Ez az egyszerű cukor a felelős az elhízásért, mivel nagyon könnyen zsírrá tud alakulni. Szinte mindegy, hogy a lében a gyümölcs eredeti, természetes fruktóz tartalma van csupán, vagy hozzáadott cukrot is tartalmaz. Ezeket a máj igen gyorsan átalakítja.

Miközben egy darab gyümölcs gazdag rostokban, ezeknek csak kis része jut bele a dobozos gyümölcslébe, mert a teljes rostmennyiség rontaná annak élvezeti értékét. A gyártási folyamat során a gyümölcs eredeti antioxidáns tartalma is teljesen elvész, ezért ezt utólag mesterségesen próbálják javítani vitaminozással. Például egy vendéglőben kimért pohár almalé hat darab alma cukor és kalória értékét tartalmazza, miközben az eredeti gyümölcsök magas rosttartalmából semmi nem kerül bele. Pedig ennek lenne az a szerepe, hogy a gyümölcs cukortartalmának energiáját elnyújtsa a testünk számára. Az eredmény egy hirtelen cukorlökés, ami elhízáshoz, végső soron diabéteszhez és szív-érrendszeri betegséghez vezet.

Néhány gyümölcslé, mint például a szőlőlevek még mindig tartalmaznak annyi értékes tápanyagot, hogy azt mondhatjuk: jobb választás mint egy kóla. De mindazonáltal sokkal kevesebbet, mint a gyümölcs, amiből kinyerték. A legtöbb gyümölcsből a leszedés után koncentrátum készül, amiből aztán a szükséges időpontban a gyártáskor víz, cukor és gyakran színezék és aromák hozzáadásával lesz ismét az eredeti gyümölcsléhez hasonló folyadék.

A frissen facsart gyümölcslevek sokkal jobb minőségűek, mint kereskedelemben kapható dobozos változataik. Ezek legtöbb esetben tartalmaznak még valamennyi rostot, szinte az összes tápanyagot, ami a gyümölcsben fellelhető valamint enzimeket, amik segítik a megemésztésüket és támogatják az immunrendszert. Ezek a dobozos termékekben egyáltalán nincsenek már benne. Az ilyen friss gyümölcslevek fogyasztása az egyik legjobb módja az egészség fenntartásának.

A gyümölcsök és zöldségek együtt együtt préselése adja a legjobb eredményt, amikor valaki igazán hatásos táplálékot szeretne magának. Szerencsére egyre több helyen kapható már frissen készült ilyen ital, de a legolcsóbb amikor valaki magának otthon elkészíti. Kitűnő példa a Vita Juice Bar, ami egyre több plázában megtalálható vagy a Zumo bár a Mammutban.

Forrás: Los Angeles Times

gyümölcslé kalória kóla kalória tartalma üdítőital 2010-01-03
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Betiltották a D-vitamint (szatíra)

Következő cikk:

Kasvirág – echinacea

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes