Mi az omega-3 és miért jó hajhullás ellen?
Az omega-3 zsírsavak olyan tápanyagok csoportját alkotják, amelyek különféle egészségügyi előnyökkel járhatnak, beleértve a haj növekedését és megerősödését, valamint a hajhullás megszüntetését. Ennek bizonyítékai azonban korlátozottak.
Az omega-3-hoz zsírsavakhoz hozzájuthatunk különböző élelmiszerekből, például olajos halakból és egyes növényi olajokból, valamint étrend-kiegészítőkből is.
Ez a cikk azt vizsgálja, hogy az omega-3 jótékony hatással van-e a hajra. Feltérképezzük a rendelkezésre álló bizonyítékokat, és megvizsgáljuk, hogyan növelhetjük e zsírsavak bevitelét.
Az omega-3 zsírsavak bizonyos élelmiszerekben található tápanyagok. A National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) megfigyelése szerint számos testfunkcióban játszanak fontos szerepet.
Az omega-3 fő típusai a következők:
- alfa-linolénsav (ALA)
- eikozapentaénsav (EPA)
- dokozahexaénsav (DHA)
Az ALA növényi olajokból származik, például repce- és lenmagolajból. A hal és más tenger gyümölcsei az EPA és a DHA forrásai.
Az omega-3 jó a hajhullás ellen?
A haj egészségére gyakorolt hatásra vonatkozó bizonyítékok korlátozottak. Néhány tanulmány azonban azt sugallja, hogy az omega-3 elősegítheti a hajnövekedést.
Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy az omega-3 kulcsfontosságú forrása – a halolaj – serkenti a rágcsálók szőrnövekedését.
A kutatók patkány bajusztüszőket izoláltak, és makrélából származó fermentált halolajjal kezelték, amely omega-3 zsírsavakat tartalmaz. 14 nap elteltével a kezelt tüszők hajszálai hosszabbak voltak, mint a kezeletlen tüszőké.
A csapat azt is megállapította, hogy az olaj segített a szőrszálak aktív növekedési fázisába kerülni, amikor borotvált egerek bőrére alkalmazták.
Végül a kutatók megvizsgálták a fermentált halolaj és a DHA hatásait kifejezetten egy bizonyos típusú sejtre, amely szabályozza a szőrtüsző növekedését. Mindkét anyag serkentette e sejtek növekedését.
Egy 2015-ös, embereken végzett tanulmány egy omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítő hatását vizsgálta a női hajhullás esetén. A 120 résztvevő fele 6 hónapig szedte a kiegészítőt, míg a másik fele nem.
A tudósok azt találták, hogy a kezelt csoport tagjainak több haja volt az aktív növekedési fázisban, mint a kontrollcsoport tagjainak.
Az omega-3 segít a hajszálak erősítésében?
A 2015-ös tanulmány azt is megfigyelte, hogy az omega-3 és omega-6 étrend-kiegészítőket szedő résztvevők haja vastagabb volt, mint a kontrollcsoporté. A kiegészítő csoport résztvevőinek csaknem 90%-a arról számolt be, hogy haja vastagabb volt, és kevesebb hajhullás is volt a körükben.
Egyéb előnyök a hajhullás csökkenésén túl
A tudósoknak tovább kell vizsgálniuk ezeknek a zsírsavaknak a haj egészségére gyakorolt hatását. Mivel azonban az omega-3 zsírsavaknak más egészségügyi előnyei is vannak, biztosan nem árthatunk vele, ha napi szinten fogyasztjuk.
Nézzük mi ezek az előnyök:
– Szív- és érrendszer: Az NCCIH szerint azoknál, aki hetente 1-4 alkalommal esznek tenger gyümölcseit, alacsonyabb a szívbetegség miatti halálozás kockázata.
– Ízületi gyulladás: Az omega-3-kiegészítők segíthetnek enyhíteni a rheumatoid arthritis tüneteit.
– Agyműködés: Egyes kutatások azt sugallják, hogy azoknál az embereknél, akik több halat és omega-3 zsírsavat fogyasztanak, alacsonyabb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. De nem minden tanulmány jutott erre a következtetésre.
– Látás: Egyes eredmények azt mutatják, hogy az omega-3-ban gazdag étrend csökkentheti az időskori makuladegeneráció kockázatát, amely látásvesztést okozhat.
Hogyan kell fogyasztani az omega-3-at?
Az American Heart Association (AHA) megjegyzi, hogy az omega-3-hoz a hal és a tenger gyümölcsei fogyasztása általában előnyösebb.
A szívbetegségben szenvedőknek azt javasolják, hogy hetente legalább kétszer egyenek omega-3 zsírsavat tartalmazó halat.
Ha valaki omega-3-kiegészítőt választ, érdemes magasabb zsírtartalmú ételekkel együtt fogyasztani.
Az omega-3-kiegészítők változatosak, különböző típusú omega-3-okat tartalmaznak különböző arányban és különböző forrásokból. Mindig fontos, hogy figyelmesen olvasd el a kiegészítő címkéket, és vásárold meg azokat megbízható beszállítóktól.
Élelmiszerforrások
Ha növényi alapú étrendet folytatsz, könnyedén hozzájuthatsz DHA-hoz és EPA-hoz, ha rendszeresen fogyasztasz tengeri moszatot és algát.
Az olajos halak, mint például a következők, jó EPA és DHA források:
- lazac
- tonhal
- szardínia
- makréla
- hering
A szervezet nem tud ALA-t előállítani, ezért élelmiszerből kell származnia. Az ALA-ban viszonylag gazdag élelmiszerek a következők:
- lenmagolaj
- szójabab olaj
- dió
- chia mag
A szervezet kis mennyiségű ALA-t EPA-vá és DHA-vá alakíthat. Ha azonban növényi ALA-forrásokra hagyatkozol az összes omega-3 táplálékkal való ellátása érdekében, a szervezet nem juthat elegendő EPA-hoz és DHA-hoz.
Forrás: www.medicalnewstoday.com