• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Pektin

A gyümölcsök rostja

2023 máj 19 Szóljon hozzá

A pektin az emberi étrend fontos összetevője, mivel majdnem az összes ember által fogyasztott gyümölcsben megtalálható. Az ember számára a pektin nem tekinthető tápanyagforrásként, mert szinte érintetlenül halad keresztül az emésztőrendszer felső részén (gyomor és vékonybél). A vastagbélben élő baktériumok számára azonban tápanyag-forrásként szolgál hozzájárulva ezzel az immunrendszer jobb állapothoz. A pektin rostjaihoz a cukormolekulák is képesek kötődni, így jóval lassabban szívódnak fel, ezáltal csökkentve a vércukorszint emelkedését.

Lassítja az emésztést

Az emésztőenzimek nagyjából érintetlenül hagyják az élelmi rostokat a tápcsatornában. A gyümölcsökben vagy zöldségekben található oldékony rostok – ilyen a pektin is – vizet szívnak magukba, megduzzadnak és sűrű, kocsonyás anyaggá alakulnak át. A duzzadt rostok egyes tápanyagokat, így például a cukrot megkötik, ezáltal az csak fokozatosan, lassan szívódik fel. Az élelmi rostok képesek a koleszterin és az epesavak megkötésére is, ezáltal kevesebb koleszterin szívódik fel. A rostoknak emiatt koleszterinszint csökkentő hatása is van. Amikor a táplálékokból származó massza a vastagbélbe ér, már az összes hasznos tápanyag felszívódott belőle, kivéve a vizet. A víz visszaszívás a vastagbél felső szakaszának feladata. Amennyiben azonban sok rostot fogyasztunk, a vastagbélbe kevesebb víz képes visszaszívódni, így a széklet hígabb marad. Paradox módon tehát a székrekedés egyik oka a kevés élelmi rost fogyasztása és nem a sok, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Teltségérzetet nyújt

A rosttal kevert táplálék megduzzad az emésztőrendszerben, ami így csak lassabban tud áthaladni a tápcsatornán és mindvégig nyomja a bél teltségérzetet érzékelő receptorait. Ezek jelet küldenek az agy éhség érzetért felelős központjába, miszerint van elég táplálék a bélrendszerben. Tehát a duzzadt rostok azt idézik elő, hogy tovább nem leszünk éhesek, ami egyáltalán nem hátrány.

Segíti a bélbaktériumok tápanyagellátását

A vízben oldható rostok táplálékként szolgálnak a vastagbelünkben élő jótékony baktériumok számára, ezért nevezzük őket prebiotikumoknak. A baktériumok lebontják az oldható rostokat, és belőlük rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, előnyösen befolyásolva a zsíranyagcserét. A jó baktériumflóra táplálásával elkerüljük annak kipusztulását és ezzel a fertőzések veszélye is csökken. A belünkben élő mikroorganizmusok az anyagcsere-folyamatokban is szerepet kapnak. Több ásványi anyag (kalcium, a magnézium és a vas) felszívódását segítik. Ha jól vannak tartva termelnek B-vitaminokat, K-vitamint, illetve még több olyan molekula termelésében is szerepük van, amelyek védelmi funkciót látnak el immunrendszerünk szerves részeként.

Szabályozza a vércukorszintet

Az élelmi rostokhoz a cukrok is képesek kötődni, így a felszívódásuk jóval lassabb, mintha csak magunkban fogyasztottunk volna őket. Amennyiben a cukrok lassabban szívódnak fel, lassabb lesz a vércukorszint emelkedése is. A fogyókúra szempontjából pedig nagyon fontos, hogy ne ingadozzon a vércukor szintünk. Étkezés után gyorsan megnő a vércukorszintünk, majd hamarosan leesik. Amikor a vércukorszint alacsony, éhesek leszünk. Nagyobb mennyiségű étel elfogyasztásából nyert energiát a szervezet nem tudja rögtön felhasználni, így ez elraktározódik és zsírpárnák rakódhatnak le. Ezen kívül pedig azt is érdemes tudni, hogy a nagy mennyiségű inzulin felszabadulása is raktározásra kényszeríti a szervezetet.
Mindezt figyelembe véve az oldható élelmi rostok, mint például a pektin, igen kívánatos az étrendben.

éhségérzet pektin rost táplálkozás 2023-05-19
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Következő cikk:

A telomer lenne a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

Hasonló írások

Miért nem tudsz lazítani, ha rossz a bélflórád?

Miért nem tudsz lazítani, ha rossz a bélflórád?

Rostfogyasztás és fogyás – A diéták elfeledett szuperhőse?

Rostfogyasztás és fogyás – A diéták elfeledett szuperhőse?

A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Miért nem tudsz lazítani, ha rossz a bélflórád?

Miért nem tudsz lazítani, ha rossz a bélflórád?

A modern életvitel gyakran tele van stresszel, rohanással és rendszertelen táplálkozással. Miközben sokan a feszültség és szorongás okait a ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

A vércukor nem viccel – és a tested sem

A vércukor nem viccel – és a tested sem

Fáradt vagy? Nem a korod az oka.

Fáradt vagy? Nem a korod az oka.

Ne várd meg, míg a tested kiabál

Ne várd meg, míg a tested kiabál

Ne várd meg, míg ledönt a nátha!

Ne várd meg, míg ledönt a nátha!

Feltöltődés belülről – NAC, vitaminok és gyógynövények a regenerálódásért

Feltöltődés belülről – NAC, vitaminok és gyógynövények a regenerálódásért

Az agyad nem kávéból épül

Az agyad nem kávéból épül

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
  • Loxone – Veszprém
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes